Vasluiul a scăpat în anul 2018 de “ștampila” de județ al asistaților social

0
Loading...

28 decembrie 2018

Județul Vaslui încheie anul 2018 pe locul al șaselea din România în ceea ce privește numărul asistaților social. La începutul lunii decembrie mai erau în plată 8.331 beneficiari de venit minim garantat, după ce la începutul acestui an primeau ajutor social 9.660 familii și persoane singure. Pe podiumul asistaților social din țară se clasează acum județele Dolj, Bacău și Buzău.

Județul Vaslui încheie anul 2018 cu un minus de 1.329 beneficiari de venit minim garantat. Deși în anii trecuți numărul cererilor de ajutor social creșteau odată cu apropierea anotimpului rece, la începutul acestei ierni situația este total schimbată. Pe lângă suspendările de la plată a sprijinului financiar, diminuarea numărul de asistați social se datorează migrației vasluienilor în străinătate sau în orașele dezvoltate ale țării.

Potrivit datelor Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială, în data de 31 noiembrie 2018 în județul Vaslui primeau venit minim garantat 8.331 familii și persoane singure. Suma totală care a fost virată pentru plata ajutorului social a fost în luna noiembrie de 2,4 milioane lei, suma medie încasată de fiecare beneficiar fiind de 293 lei. Conform acelorași date statistice, în luna ianuarie 2018, în județul Vaslui erau în plată 9.660 beneficiari de ajutor social.

La nivel național, Vasluiul nu mai face parte din primele trei județe din România, în ceea ce privește numărul de asistați social. La sfârșitul lunii noiembrie 2018 mai multe județe din țară aveau un număr mai mare de beneficiari de ajutor social: Dolj (12.107 beneficiari), Bacău (9.768 beneficiari), Buzău (9.750 beneficiari), Teleorman (8.618 beneficiari).

Cine primește ajutorul social?

Ajutorul social se acordă familiilor și persoanelor singure, cetățeni români sau străini, inclusiv persoanelor fără locuință, ale căror venituri lunare se situează sub pragul de 142 lei – pentru persoanele singure și 527 lei pentru familia formată din cinci persoane.

Începând din anul 2018,

beneficiarii venitului minim garantat vor avea de ales între un loc de muncă sau pierderea ajutorului de la stat.

Camera Deputaților, ca for decizional, a adoptat o lege prin care dreptul la ajutor social încetează în cazul refuzului unui loc de muncă oferit.

Și până în prezent, un beneficiar de venit minim garantat care refuza un loc de muncă pierdea ajutorul social oferit de stat. Însă, respectiva interdicție dura o lună, iar același asistat social își putea depune din nou dosarul pentru ajutorul social, fără a fi întrebat de către autorități dacă a refuzat sau nu un loc de muncă. Noutatea din noua lege este aceea că în situația pierderii dreptului la ajutor social, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioada de 12 luni de la data deciziei de încetare a acestui drept.

Sursa: http://estnews.ro/2018/12/28/vasluiul-a-scapat-in-anul-2018-de-stampila-de-judet-al-asistatilor-social/

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here