Vloggerul vasluian care a semnat cu TVR contract pentru propria emisiune. ”Istoria cu Virgil”, emisiunea-pamflet care a sedus mii de tineri

0
Loading...

de Mara GRIGORIU

Duminica de Buna Vestire i-a adus lui Virgil Ciulin, un tȃnăr vlogger din Vaslui, prima apariție pe sticlă, la postul național de televiziune, în cadul unei emisiuni proprii pe teme istorice. Contractul cu TVR vine în urma proiectului de succes pe care vasluianul l-a început pe contul său de YouTube, în urmă cu un an, unde are un public de aproape 5.100 abonați.

Mulți au chemare, puțini au și noroc… Pe Virgil Ciulin (25 de ani, absolvent de Marketing la Academia de Studii Economice București) norocul l-a găsit online, mai exact pe YouTube, acolo unde în 2017 și-a deschis canalul “Istoria cu Virgil”, locul în care povestește “istoria romȃnilor mai în glumă, mai în serios”.

Este vorba despre lecții de istorie, pe care tȃnărul le predă gratis, în timpul său liber, celor care vor să-și dezvolte gȃndirea critică și nu iau de bun tot ceea ce au aflat din manualele școlare despre evenimentele care s-au succedat de-a lungul timpului pe teritoriul țării noastre.

Virgil e primul care se întreabă “De ce?” e așa și nu altfel, se documentează și lucrează singur la videoclipurile pe care le încarcă pe contul de Youtube, în medie în număr de două lunar. Curioșii care i-au descoperit eseurile video au rămas impresionați de modul inedit și dinamic în care vlogger-ul povestește episoade din istoria romȃnilor, îi scriu comentarii în care îi apreciază munca, ba chiar îi oferă sfaturi și sugestii în legătură cu temele pe care urmează să le abordeze.

Cei mai mulți sunt uimiți de faptul că un domeniu atȃt de vast și de plin de controverse, cum e istoria, este abordat firesc, uneori într-o manieră comică, de un tȃnăr care nu a absolvit o facultate de profil. Singura legatură pe care o are Virgil Ciuin cu istoria este pasiunea reală pentru acest domeniu, pe care și-a cultivat-o încă din școala generală și numai în timpul liber.

Licența pe care a obținut-o în marketing l-a ajutat, însă, să-și pună în aplicare ideea de a face din istorie un subiect plăcut și de larg interes, idee inspirată de autorul american John Green, care poveșteste istoria lumii într-un mod atractiv pentru generația Internet în cadrul unui proiect asemănător, dar mai amplu, intitulat “Crash Course World History”.

De pe cont propriu, în casele romȃnilor

Istoria predată online, într-un mod interactiv, lipsea de pe piața din Romȃnia, dar și din media, astfel că postul de televiziune public i-a propus recent o colaborare lui Virgil. Acestuia i-a fost încredințată o emisiune cu durata de 10 minute, în fiecare duminică. Pastila de istorie televizată a împrumutat numele canalului de pe YouTube, “Istoria cu Virgil”, și va prezenta într-o manieră originală și nonconformistă, cele mai importante evenimente care au marcat istoria românilor.

Practic, Virgil analizează la TV, în cheie satirică, cele mai importante momente din istoria românilor, de la origini, până în prezent, iar telespectatorii au putut urmări ieri primul episod, despre etnogeneza poporului nostru – daci, romani, slavi și alte popoare migratoare din care au rezultat românii.

Dacă Virgil va face sau nu istorie în grila postului național de televiziune, rămȃne de văzut. Oricum, pe cei aproape 5.100 de urmăritori de pe canalul de Youtube i-a convins că istoria trebuie înțeleasă și altfel decȃt o înșiruire de date și nume cu greutate, iar cel mai la îndemȃnă mod e acela în care pastila de istorie se ia cu mintea deschisă și cu zeci de întrebări pe buze.

comments

Sursa: http://estnews.ro/2018/03/26/vloggerul-vasluian-care-a-semnat-cu-tvr-contract-pentru-propria-emisiune-istoria-cu-virgil-emisiunea-pamflet-care-a-sedus-mii-de-tineri/

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here