Interviu cu Traian Băsescu, candidatul numărul unu al PMP, despre RELAȚIA CU KLAUS IOHANNIS, LIVIU DRAGNEA și o posibilă alianță cu PNL. Exclusiv EvZ

0
Loading...

vineri, 24 mai 2019

Evenimentul zilei continuă seria interviurilor cu cei mai importanți politicieni implicați în campania pentru alegerile europarlamentare. Astăzi, publicăm dialogul dintre redactorul-șef Simona Ionescu și fostul președinte Traian Băsescu, principalul candidat al PMP la scrutinul din 26 mai.

Simona Ionescu: Domnule președinte, nu vă las deloc să vă încălziți și vă întreb: De ce să vă voteze românii pe 26 mai ca să îi reprezentați în Parlamentul European? Enumerați cinci motive pentru care trebuie pusă ștampila pe PMP.

Traian Băsescu: Vă răspund succint. Sunt politicianul român cu cea mai mare experiență în problemele UE, urmare a experienței dobândite în cei 10 ani de activitate în Consiliul European, dar şi ca președinte al României.

Cunosc bine tratatele UE şi implicit modul de acțiune al instituțiilor europene, urmare a faptului că sunt semnatar al Tratatului de aderare, dar şi al Tratatului de la Lisabona privind funcționarea UE. Am puncte de vedere clare şi argumentate cu privire la ce trebuie făcut pentru relansarea încrederii cetățenilor europeni în viitorul UE, având ca obiectiv pe termen mediu crearea Statelor Unite ale Europei. Pot să mobilizez sprijinul parlamentarilor din alte țări în susținerea unor proiecte de interes pentru România. Sunt un negociator abil şi experimentat, ceea ce mă va ajuta să obțin sprijin pentru proiecte de interes major pentru România.

Simona Ionescu: Din tot ce s-a spus despre importanța reprezentării României la Bruxelles și Strasbourg, care credeți că este mesajul cel mai important de transmis electoratului?

Traian Băsescu: Politica europeană nu se face de amatori. Dacă vrem să avem o bună reprezentare în UE, va trebui să trimitem la Bruxelles oameni politici experimentaţi, cu o bună cunoaștere a problemelor, cu o bună experiență şi capacitate de negociere. Altfel, vom rata oportunitățile de a susține interesele României.

Simona Ionescu: Și ce credeți că nu s-a spus în această campanie, de niciun partid? Poate ați uitat și dvs. ceva…

Traian Băsescu: Nu s-a vorbit suficient de mult despre criza de identitate şi coeziune a UE, criză care poate duce la eșecul proiectului European. Nu s-a vorbit suficient despre nevoia relansării proiectului european prin asumarea curajoasă a creării Federației Statelor Europene sau a Statelor Unite ale Europei.

Simona Ionescu: Aspirăm să fim tratați ca europeni, dar avem sensibilități și suferim pentru orice ni se pare că aduce atingere sentimentului național. Cum va pleda PMP în forul european pentru păstrarea identității naționale într-o mare de identități ale UE?

Traian Băsescu: Nu avem nevoie să pledăm în forul european pentru păstrarea identității naționale. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt foarte bune conturate în „Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene”, care în articolul 5 stabileşte competențele exclusive ale statelor membre, iar aici găsim educația, cultura, tineret şi sport, formare profesională, ca fiind de competența strict a statului național, deci a României. Nimeni nu ne împiedică să ne promovăm identitatea şi valorile culturale în interiorul UE. Mai mult, Limba Română este una din limbile oficiale ale Uniunii.

Simona Ionescu: Naționalismul, patriotismul sunt valori care își găsesc locul în curentele europene. PMP pune un accent deosebit pe astfel de valori ?

Traian Băsescu: Categoric da, multe din curentele politice europene au elemente de naționalism şi într-un mod decent exprimă şi patriotism în doctrinele lor. Chiar Partidul Popular European (PPE), din care face parte Partidul Mişcarea Populară, este un partid conservator care promovează şi naționalismul decent şi patriotismul, ambele exprimate cu măsură, prin fapte şi nu prin discursuri care incită la ură.

„Alianţa PMP – PNL este posibilă”

Simona Ionescu: Veți face alianță cu PNL și o parte din partidele plasate în partea Opoziției? Pe cine ați alege?

Traian Băsescu: Datorită dimensiunii partidului, nu suntem în postura de a ne alege partenerii într-o eventuală coaliție de dreapta. Sincer să fiu, nu intuiesc în acest moment care sunt intenţiile USR – Plus. Am însă certitudinea că o alianţă PMP – PNL este posibilă. Atenţie, o alianţă şi nu o fuziune pentru că obiectivul PMP este să recreeze un partid de tip PD.

Simona Ionescu: Dacă vi s-ar spune să faceți o echipă de 10 politicieni, proveniți din toate partidele care contează, pe cine ați alege?

Sursa: https://evz.ro/traian-basescu-pmp-interviu.html

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here