Islaz. Ziua când “Popolul român leapădă de la sine orice titlu ce i s-a introdus prin corupţie”

0
Loading...

marţi, 11 iunie 2019

Islaz. Pe 11 iunie 1848, domnitorul Gheorghe Bibescu a fost nevoit să accepte termenii Proclamației, citită la Islaz cu două zile mai înainte, și să recunoască guvernul revoluționar provizoriu. Iată textul Declarației de la Islaz, prima constituție a românilor:
Fraţilor români,
Timpul mântuirii noastre a venit; popolul român se deşteaptă la glasul trâmbiţei îngerului mântuirii şi îşi cunoaşte dreptul său de suveran. Pace vouă, pentru că vi se vesteşte libertate vouă!
Popolul român se scoală, se armează şi nu spre a se lupta o clasă asupra alteia, nu spre a rumpe legăturile sale de relaţii din afară, ci ca să ţie în frâu şi respect pe voitorii de rău ai fericirii publice. Strigarea românilor e strigare de pace, strigare de înfrăţire. La această mare faptă a mântuirii, tot românul are dreptul de a fi chemat, nimeni nu este scos afară; sătean, meserian, neguţător, preot, soldat, student, boier, domn, e fiu al patriei şi, după sfânta noastră credinţă, e şi mai mult, e fiu al lui Dumnezeu. Toţi avem acelaşi nume de român. Aceasta ne înfrăţeşte şi face să înceteze toate interesele, să se stingă toate urile. Pace dar vouă! Libertate vouă!

Citește nGRATUIT toată

luni, 10 iunie 2019

duminică, 09 iunie 2019

sâmbătă, 08 iunie 2019

Sursa: https://evz.ro/islaz-popolul-roman-leapada.html

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here