Felix Stroe, stăpânul apei cu nitriți. Viața copiilor constănțeni, pusă în pericol de RAJA

0
Loading...

Mihai Popescu

22 septembrie 2020

Locuitorii mai multor localități din județul Constanța, copii și adulți, beau apă „asezonată” cu nitriți, nitrați, cloruri sau sulfați. Multe dintre aceste localități sunt aprovizionate cu apă din rețeaua SC RAJA SA. Compania condusă ”de când lumea și pământul” de Felix Stroe, candidatul PSD la șefia Consiliului Județean Constanța, se laudă cu investiții de un miliard de euro numai din fonduri europene.

Cu toate acestea, rapoartele Direcției de Sănătate Publice (DSP) constănțene arată realitatea tristă – locuitorii județului nostru consumă apă care poate fi periculoasă pentru sănătate, distribuită de

la un preț destul de piperat, mai exact 4,91 lei pentru un metru cub.

Dacă gospodăriile mai sunt racordate și la sistemul de canalizare, la tariful perceput de

se adaugă 4,75 lei/mc (canalizare și epurare), prețul final fiind 9,66 lei/mc, unul dintre cele mai mari din țară. Toate astea pentru apă care cu greu poate fi numită potabilă.

Măsuri și promisiuni

Un raport din 2012 al

, care poate fi studiat pe site-ul instituției, arată că mai multe localități deservite de societatea condusă de

primesc apă cu nitrați și nu numai.

Potrivit Raportului privind calitatea apei potabile din județul Constanța în 2012 localitățile în care RAJA SA distribuia apă departe de a fi potabilă erau: comuna Adamclisi – sat Zorile, comuna Ciobanu, comuna Comana – sat Comana, sat Pelinu, sat Tătaru, Crucea, Dumbrăveni (sat Furnica), Independența, Movila Verde, Mereni, Osmancea, Mihail Kogălniceanu (nitrați și crom), Mihai Viteazu, Mircea Vodă, Satu Nou, Ostrov, Ovidiu – sat Poiana, Techirghiol și Hârșova,

Potrivit documentului citat, medicii de familie din localitățile în care apa din fântânile și izvoarele publice este necorespunzătoare trebuie să informeze pacienții asupra riscurilor pentru sănătate a folosirii unei ape de băut de calitate necorespunzătoare și asupra măsurilor pe care aceștia trebuie să le ia pentru a-şi proteja sănătatea. În cazul în care apa din fântânile și izvoarele publice are concentrația de

mai mare decât valoarea prevăzută în lege, Primăria este obligată să asigure apă potabilă fără plată pentru sugari şi copiii mici până la 3 ani.

”Prin planurile de măsuri depuse de SC RAJA SA CONSTANŢA la DSP CONSTANŢA, societatea angajează măsuri de eliminare a nitraților din apa potabilă (forarea unor puțuri noi sau denitrificare, după caz)”, se mai arată în Raport.

Peste 40.000 de locuitori afectați

Timpul a trecut, iar situația se prezintă din ce în ce mai rău. Raportul DSP Constanța pentru anul 2019 nu arată nicio îmbunătățire față de cel din 2019, ba din contră. Mai multe localități constănțene primesc apă infestată de la RAJA SA pentru un preț care va rivaliza, în curând, cu cel al aurului.

Documentul arată că localitățile în care viețile locuitorilor sunt puse în pericol de apa distribuită de SC RAJA SA sunt: Amzacea, Albești, Comana (satele Comana, Pelinu, Tătaru), Coroana (comuna Albești), Cotu Văii, Crucea, Dulcești, Dumbrăveni, Furnica, Independența, Istria, Movila Verde, Tătaru, Pelinu, Topraisar/Biruința, Băneasa, Ostrov, Hârșova/Ciobanu, Vadu Oii (amoniu, nitriți), Negru Vodă, Murfatlar II, Poiana, Vâlcele, Mihai Viteazu, Pecineaga/Moșneni, Faclia de Sus (comuna Saligny – sulfați), Țepeș Vodă, comuna Siliștea (sulfați), Ciocârlia de jos, Mircea Vodă/Satu Nou (sulfați), Tortoman (sulfați și cloruri).

Documentul arată că, în total, în județul Constanța, 40.011 consumatori sunt afectați de prezența nitraților în apa ”de băut”, 12.868 de prezenta clorurilor, 214.786 de consumatori, inclusiv din municipiul Constanța, din cauza clorului rezidual liber la capătul de rețea și 23.545 de bacteriile coliforme. O apă bună și curată precum cea plată, așa cum nu o dată s-a lăudat mai-marele RAJA, Felix Stroe, cel care, după ce s-a jucat ani la rândul cu sănătatea constănțenilor din scaunul de director al RAJA, vrea să devină președintele Consiliului Județean Constanța,

Copiii, principalele victime ale nitraților din apă

Medicii de la Direcția de Sănătate Publică Constanța spun că prezența nitraților în apa potabilă peste limita prevăzută de legislația sanitară (50mg/l) poate determina apariția intoxicației cu nitrați la copii 0-3 ani (methemoglobinemia acută infantilă/boala albastră).

„Nitrații din apa potabilă ajunși în organismul copiilor mici, sub acțiunea florei reducătoare din tubul digestiv sunt transformați în nitriți (substanțe instabile în mediu, responsabile în mod direct de producerea intoxicației la copii); transformarea nitraților în nitriți poate avea loc și exogen (în apă), dar numai în perioadele calde ale anului și de asemenea în prezența unei flore reducătoare din apă.

Aciditatea gastrică slabă la sugari și mai ales la cei cu boli infecțioase (diaree, IACRS, etc) permite proliferarea microorganismelor reducătoare care reduc nitrații la nitriți în porțiunea superioară a tractului gastrointestinal”, se arată în Raportului privind calitatea apei potabile din județul Constanța în 2019.

Documentul mai arată că nitriții ajung în sânge unde se combină cu hemoglobina fetală rezultând methemoglobina. Această substanță creează legături stabile cu oxigenul astfel încât se produce un deficit de oxigen în țesuturi și se instalează semnele clinice ale hipoxiei: colorația albastră a tegumentelor (boala albastră), dispnee, tahicardie, agitație, convulsii, semne digestive (diaree sau constipație)

Din nefericire, în lipsa unui tratament adecvat, aplicat de urgență, intoxicațiile cu nitrați pot avea și efect letal, acesta depinzând de vârsta copilului, starea de nutriție cât și de prezența altor afecțiuni sau tare asociate.

Despre RAJA lui Stroe

Potrivit informațiilor de pe pagina de Internet a instituției, RAJA SA Constanța este al doilea mare operator în domeniul alimentării cu apă a populaţiei din România, după Bucureşti, şi deserveşte peste 750.000 de locuitori, iar în timpul sezonului estival depăşeşte 2,5 milioane de persoane. Aproximativ 90% din apa furnizată beneficiarilor este extrasă din subteran, însemnând o apa de o calitate foarte buna, dar si costuri deosebit de mari generate de consumul de energie electrică. Nu se arată, însă, câte dintre aceste localități primesc apă potabilă la robinet și nu otravă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu

sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Sursa: https://evz.ro/felix-stroe-stapanul-apei-cu-nitriti-viata-copiilor-constanteni-pusa-in-pericol-de-raja.html

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here