20 C
Satu Mare
marți, 28 septembrie, 2021

Veaceslav Platon ar fi fugit din Republica Moldova. Deputat: Nu se putea întâmpla fără acceptul procurorului general

18 iulie 2021, 23:26

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon ar fi părăsit Republica Moldova. Acesta ar urma să solicite azil politic în Marea Britanie. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a dat de înţeles că fuga lui Platon ar fi fost coordonată cu procurorul general, Alexandru Stoianoglo

, Veaceslav Platon a zburat la Londra duminică, 18 iulie, şi nu ar intenţiona să mai revină în Moldova, ci speră să obţină azil politic în Marea Britanie.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a scris, pe Facebook, că „este o bătaie de joc că Platon a fost lăsat să părăsească liber Republica Moldova”.

„Or, din câte se ştie, acesta figurează în mai multe dosare penale gestionate de procurori, astfel încât cel puţin o interdicţie de a părăsi ţara era obligatorie”.

„Nu ştiu ce explicaţii va găsi şi de această dată procurorul general, dar sunt aproape sigur că aşa ceva nu se putea face fără acceptul lui. Dar persoane care le permit puşcăriabililor de calibru mondial să fugă nestingherit din ţară nu pot a priori să reformeze justiţia şi să lupte cu corupţia. Adică nu pot face dreptate aşa cum a cerut poporul Republicii Moldova în cadrul scrutinului din 11 iulie 2021”, a spus Litvinenco.

Veaceslav Platon a fost declarat nevinovat în dosarul privind frauda bancară în care anterior fusese condamnat la 18 ani de închisoare. Decizia a fost luată pe 14 iunie 2021, de către Judecătoria Buiucani, este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Din momentul reţinerii preventive în iulie 2016 şi până la eliberarea sa acum un an, pe 15 iunie 2020, Veaceslav Platon a fost deţinut într-o celulă singulară din subsolul Penitenciarului nr.13.

Recent, omul de afaceri a declarat că urma a fi eliberat din închisoare încă în septembrie 2019, la trei luni de la schimbarea guvernării şi fuga din ţară a fostului lider democrat Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Veaceslav Platon, acest lucru însă nu s-a întâmplat din cauza ex-preşedintelui Igor Dodon, care „îşi făcea griji de propriul rating”.

În luna mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că „dosarul în privinţa cetăţeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate”, iar „acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenţionat denaturate şi interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzaţiile în privinţa lui Şor”. „Prin urmare, cetăţeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat şi, respectiv, ilegal îşi ispăşeşte pedeapsa”, se menţiona în declaraţia procurorului general.

Astfel, Procuratura Generală a iniţiat procedura de revizuire a dosarului lui Veceaslav Platon, iar la data de 28 mai curent procurorii au renunţat la acuzaţiile în privinţa omului de afaceri.

Tot la 28 mai, Maia Sandu a declarat că „gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului”. Preşedinta a declarat că „este extrem de îngrijorător cât de repede procuratura a renunţat la învinuiri în raport cu această grupare” şi a promis să analizeze „legalitatea şi temeinicia care au stat la baza acestei decizii dubioase care scandalizează toată societatea”.

Sursa: http://adevarul.ro/moldova/politica/veaceslav-platon-fugit-republica-moldova-deputat-nu-putea-intampla-acceptul-procurorului-general-1_60f48bce5163ec4271343293/index.html

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social Media

11,038FaniÎmi place
211CititoriConectați-vă

Vaslui Plus