16.5 C
Satu Mare
18 octombrie, 2024

Netanyahu spulberă speranţele de pace în Fâșia Gaza după uciderea lui Sinwar. „Războiul nu s-a terminat”

Din articol

Promisiunile premierului Benjamin Netanyahu de a continua războaiele Israelului în Gaza şi Liban au spulberat orice speranță că

ar putea contribui la încheierea a mai mult de un an de război în Orientul Mijlociu, relatează Reuters, citat News.ro.

Liderului Hamas Yahya Sinwar, creierul atacului din 7 octombrie 2023 și care a declanşat războiul din Gaza, a fost ucis miercuri, 16 octombrie, în timpul unei operaţiuni a soldaţilor israelieni în enclava palestiniană, un eveniment crucial în conflictul care durează de un an.

În seara de joi, 17 octombrie, Netanyahu a descris uciderea lui Sinwar ca fiind o piatră de hotar, dar a promis că va continua războiul, care, în ultimele săptămâni s-a extins de la lupta împotriva grupării palestiniene Hamas în Gaza la o invazie în sudul Libanului şi la bombardarea unor mari porţiuni din ţară.

A doua zi, vineri, 18 octombrie, Israel a anințat că l-a uci și pe Muhammad Hassin Ramal, comandantul Hezbollah din zona Tayibe din sudul Libanului. În acest timp, gruparea militantă libaneză Hezbollah a promis să îşi intensifice luptele împotriva Israelului, iar Iranul, susţinătorul său, a declarat că „spiritul de rezistenţă” va fi întărit prin moartea aliatului său palestinian, Yahya Sinwar, în Gaza.

„Războiul, dragii mei, nu s-a terminat încă”

„Războiul, dragii mei, nu s-a terminat încă”, le-a spus Netanyahu israelienilor, afirmând că luptele vor continua până în momentul în care ostaticii deţinuţi de Hamas vor fi eliberaţi.

„Avem în faţa noastră o mare oportunitate de a opri Axa răului şi de a crea un viitor diferit”, a adăugat el, referindu-se la Iran şi la aliaţii săi militanţi din întreaga regiune – în Gaza, Liban, Siria, Irak şi Yemen.

Declarațiile premierului au contrastat cu cele ale liderilor occidentali, inclusiv ale preşedintelui american Joe Biden, care au considerat că moartea lui Sinwar oferă o şansă pentru încheierea conflictului.

„Ne-am înşelat încă o dată”

Statele Unite doresc să demareze negocierile pentru încetarea focului şi să asigure eliberarea ostaticilor, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, adăugând că Sinwar refuzase să negocieze.

„Acest obstacol a fost în mod evident înlăturat. Nu pot prezice că acest lucru înseamnă că oricine îl va înlocui va fi de acord cu o încetare a focului, dar elimină ceea ce a fost în ultimele luni principalul obstacol în calea obţinerii uneia”, a transmis el.

Un diplomat de rang înalt care lucrează în Liban a declarat pentru Reuters că speranţele că uciderea lui Sinwar va pune capăt războiului sunt deşarte.

„Am sperat cu adevărat în tot acest timp că dacă scăpăm de Sinwar, va fi punctul de cotitură, în care războaiele se vor încheia, în care toată lumea va fi pregătită să lase armele jos. Se pare că ne-am înşelat încă o dată”, a declarat diplomatul.

Lunile întregi de eforturi ale Statelor Unite, principalul susţinător al Israelului, de a negocia încetarea focului cu Hamas şi Hezbollah au eşuat, Israelul continuându-şi războaiele, iar inamicul său de moarte, Iranul, a părut în mare măsură neputincios în faţa puterii militare a Israelului, inclusiv a armelor americane.

Conflictul a provocat primele confruntări directe Iran-Israel, inclusiv atacuri cu rachete asupra Israelului în aprilie şi la 1 octombrie. Netanyahu a promis să răspundă la atacul din octombrie, care a provocat puţine pagube. Washingtonul a presat Israelul să limiteze ţintele şi să nu lovească instalaţiile energetice sau nucleare iraniene.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/netanyahu-spulbera-sperantele-de-pace-in-fasia-gaza-dupa-uciderea-lui-sinwar-razboiul-nu-s-a-terminat-2973669

Ultimă oră

Același autor