Din articol
În mod tradițional, maghiarii și polonezii se consideră frați, însă această relație se prăbușește pe măsură ce Budapesta și Vașovia se îndreaptă în direcții politice foarte diferite, scrie
într-o analiză dedicată relației dintre Ungaria și Polonia.
Când Viktor Orbán a vizitat Cracovia, al doilea oraș ca mărime al Poloniei, în 2016, premierul ungar și-a presărat discursul cu laude la natura specială a prieteniei polono-ungare.
„Cred că niciun alt popor din lume nu are o părere atât de bună despre Polonia și poporul polonez precum au maghiarii – și, în mod similar, niciun alt popor din lume nu are o părere atât de bună despre maghiari precum au oamenii de aici din Polonia”, a spus Orbán, adăugând că acest lucru „nu înseamnă că suntem orbi la greșelile celorlalți; prietenia înseamnă că ne iertăm reciproc pentru aceste greșeli”.
Mai puțin de opt ani mai târziu, într-un discurs rostit la tabăra de vară Tusványos din acest an din Transilvania, în România, el a adoptat un ton foarte diferit.
„Polonezii au cea mai moralizatoare și ipocrită politică din întreaga Europă”, a spus premierul ungar, adăugând că „nu a văzut o politică de o asemenea ipocrizie în Europa în ultimii 10 ani”.
Varșovia a ripostat: „De ce nu formează Orbán o uniune cu Putin și cu unele state autoritare de acest tip? Dacă nu vrei să fii membru al unui club, poți oricând să te retragi”, a declarat ministrul adjunct polonez de externe, Władysław Teofil Bartoszewski, calificând tonul lui Orbán nu numai drept antieuropean și antiucrainean, ci și antipolonez.
„Exista o vorbă: «Polonez, maghiar, doi frați», dar aici este acum o mare ceartă de familie”, a spus Bartoszewski.
Disputa se intensifică.
Deși partidul Fidesz al lui Orbán și fostul partid naționalist Lege și Justiție (PiS) al lui Jarosław Kaczyński au avut o prietenie specială, războiul din Ucraina i-a îndepărtat. Apoi, când Donald Tusk și-a condus coaliția centristă spre victorie în alegerile parlamentare de anul trecut, dușmănia s-a agravat.
Orbán trece de la Tusk la Kaczyński
În 2010, când Orbán a câștigat puterea la Budapesta, premierul maghiar era mai apropiat de Tusk decât de Kaczyński.
Partidele lor erau amândouă în Partidul Popular European conservator din Parlamentul European, amândoi își făcuseră veacul în opoziția anticomunistă la sfârșitul anilor 1980 și amândoi se întâlniseră adesea pe măsură ce urcau în ierarhie în țările lor.
„Fiind în același partid din UE și împărtășind o pasiune pentru fotbal, se spunea că Orbán și Tusk aveau o relație caldă pe atunci”, a declarat Edit Zgut-Przybylska, profesor asistent la Institutul de Filosofie și Sociologie al Academiei Poloneze de Științe.
„Această relație a acoperit o mulțime de lucruri”, a adăugat Zsombor Zeöld, un expert în relațiile polono-ungare din Budapesta. „Când Donald Tusk a fost ales președinte al Consiliului European, el avea încă sprijinul politic al lui Viktor Orbán. Dar apoi, cândva la mijlocul anilor 2010, această relație s-a rupt, și cred că acest lucru a mers mână în mână cu faptul că relațiile Fidesz cu Europa, relațiile sale cu instituțiile europene, cu așa-numitul Bruxelles, de asemenea, s-au rupt.”
Pe măsură ce Tusk s-a mutat în centrul bulei de la Bruxelles, lupta lui Orbán împotriva instituțiilor europene a prins forță. În același timp, partidul Platforma Civică al lui Tusk a pierdut puterea în fața PiS al lui Kaczyński în 2015 – iar viziunile asupra lumii ale Fidesz și PiS erau mult mai apropiate, chiar dacă PiS aparținea conservatorilor și reformiștilor europeni de dreapta.
Odată ajuns la putere, Kaczyński s-a străduit să îl imite pe Orbán – la un moment dat a spus chiar că va transforma Varșovia în Budapesta. PiS a urmat modelul maghiar, încercând să supună mass-media și instanțele judecătorești unui control politic strict, deși partidul polonez s-a confruntat cu mai multă opoziție decât Orbán în încercarea sa de a prelua puterea în Ungaria.
Acest lucru a făcut ca atât Varșovia, cât și Budapesta să devină țintele îngrijorărilor UE cu privire la regresul democrației – și a consolidat alianța lor pentru a rezista presiunii Bruxelles-ului.
„Această alianță a fost creată prin respingerea migrației și prin refuzul lor de a respecta statul de drept și democrația.” a declarat Zgut-Przybylska. „Au și ignorat, dar și au contestat legitimitatea UE, în special legislația UE. Liderii cu mentalitate autoritară tind să își copieze unul altuia setul de instrumente și au existat multe schimburi în ceea ce privește războaiele culturale, revizuirile judiciare și capturarea mass-media.”
Dar au existat și unele diferențe. Kaczyński a fost întotdeauna un ideolog, ceea ce l-a făcut inflexibil în relațiile sale cu Bruxelles-ul, în timp ce Orbán a fost un realist care a înțeles când să cedeze, asigurându-se în același timp că păstrează un control strâns asupra puterii în Ungaria.
„A existat un zvon revelator conform căruia, după una dintre primele lor întâlniri, Orbán a spus: «Am întâlnit un nebun»”, a adăugat Zgut-Przybylska. Pragmatismul lui Orbán a fost evidențiat în 2017, când a susținut realegerea lui Tusk în fruntea Consiliului European, chiar dacă guvernul condus de PiS la Varșovia s-a opus.
Relația dintre Budapesta și Varșovia a fost mult timp acoperită de amintiri neclare (și adesea inexacte) ale cooperării din trecut, deși, în realitate, majoritatea polonezilor și maghiarilor știu foarte puține unii despre alții, dincolo de un cântec comun: „Polonezii și maghiarii – doi frați, atât pentru sabie, cât și pentru pahar”.
Dar, pe măsură ce Fidesz și PiS au strâns legăturile, relația a devenit puternic politică.
„După un timp, a devenit imposibil să separi cele două: îi iubești pe maghiari ca polonez pentru că iubești PiS, sau îi iubești pe polonezi ca maghiar pentru că iubești Fidesz”, a declarat Zeöld.
Până în 2019, aspectul politic a devenit atât de proeminent încât Orbán l-a invitat pe omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, să vorbească la sărbătorile naționale ale Ungariei. În același an, Tusk a fost ales să conducă PPE – care a suspendat calitatea de membru a Fidesz. Tusk a comentat la acea vreme că Fidesz a părăsit democrația creștină „cu mulți ani în urmă”.
Ucraina îi desparte pe frați
A fost nevoie de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, pentru a distruge relațiile dintre Budapesta și Varșovia.
În timp ce marea majoritate a polonezilor s-au aliniat ferm în spatele Ucrainei – inclusiv atât PiS, cât și Platforma Civică a lui Tusk – Fidesz a mers în direcția opusă.
Orbán și-a abandonat rădăcinile antirusești de la început și a devenit cel mai apropiat aliat al Kremlinului în UE, în timp ce Polonia a devenit cel mai bun prieten al Ucrainei în cadrul blocului comunitar, găzduind milioane de refugiați, trimițând arme, muniție, tancuri, artilerie și avioane de luptă esențiale și acționând ca principal punct de transbordare pentru efortul internațional de a trimite arme Kievului.
Acest lucru s-a infiltrat rapid în politică.
În 2022, Tusk a făcut campanie pentru opoziția unită din Ungaria, îndemnându-i pe maghiari să „elimine cel mai pro-Putin guvern din Europa”. În ciuda acestor eforturi, Orbán a câștigat alegerile cu o nouă victorie zdrobitoare.
În prima sa conferință de presă postelectorală, Orbán a refuzat să condamne Rusia pentru masacrul de la Bucea, de lângă Kiev, afirmând că ar trebui să se facă mai întâi o anchetă, deoarece „trăim într-o perioadă de manipulare în masă”.
Acest lucru l-a determinat pe Kaczyński să riposteze: „Când Orbán spune că nu poate vedea ce s-a întâmplat în Bucea, trebuie sfătuit să meargă la un oftalmolog”.
Acum, în loc de frați bețivi cu o istorie de luptă împotriva Rusiei, polonezii și maghiarii se aflau în tabere opuse ale războiului din Ucraina.
„Nu era un moment bun să fii maghiar în Varșovia, deoarece localnicii erau indignați de politicile pro-rusești ale lui Orbán”, a declarat Zgut-Przybylska.
„Cunoscuții, colegii și prietenii polonezi mi-au spus că înainte de 2022 polonezii nu înțelegeau poziția maghiară față de Rusia, dar o acceptau”, a spus Zeöld, referindu-se la legăturile de afaceri dintre Moscova și Budapesta și la relația confortabilă dintre Orbán și liderul rus Vladimir Putin. „După februarie 2022, au înțeles poziția și nu au fost deloc de acord cu ea”.
Tusk revine ca inamicul lui Orbán
Deși Varșovia și Budapesta sunt înstrăinate, PiS și Fidesz păstrează unele legături.
Anul trecut, PiS a cerut ajutorul unor consilieri maghiari cu legături strânse cu Orbán pentru campania sa electorală.
„PiS a crezut cu adevărat că strategia câștigătoare a Fidesz îi va ajuta să aibă succes cu mesajul populist: «Tusk este cea mai mare amenințare esențială posibilă pentru Polonia, alături de migranții din Orientul Mijlociu»”, a declarat Zgut-Przybylska.
Dar acest ajutor nu a reușit să ducă PiS la succes. Partidul este acum în afara puterii – ceea ce îl face un partener mai puțin crucial pentru Fidesz, care încă se confruntă cu presiuni din partea Bruxelles-ului.
Victoria lui Tusk a deteriorat și mai mult relațiile. Tusk s-a prezentat drept anti-Orbán, încercând, cu succes, să readucă Polonia în sânul UE și să anuleze modificările aduse de PiS mass-mediei și instanțelor.
„Tusk încearcă, de asemenea, să se prezinte ca opusul lui Orbán: cineva care va restabili democrația odată pentru totdeauna și care este capabil să aducă acasă fonduri UE, spre deosebire de populiștii eurosceptici”, a declarat Zgut-Przybylska.
Ea a adăugat că relațiile bilaterale se află la un „minim istoric”. Aceasta se extinde chiar și la numirile diplomatice: ea l-a numit pe noul ambasador al Ungariei la Varșovia, István Íjgyártó, o alegere „pro-Kremlin”. Íjgyártó a fost ambasador la Kiev din 2018 până în 2023, dar a condus ambasada Ungariei la Moscova din 2010 până în 2014.
„Guvernul Orbán a decis să pună capăt odată pentru totdeauna prieteniei polono-ungare”, a declarat Zgut-Przybylska.
Editor :