7 C
Satu Mare
16 martie, 2025

Ce termen de valabilitate au condimentele. Când expiră și cum se depozitează corect ierburile aromatice uscate

Din articol

Condimentele obținute din plante aromatice sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri pentru îmbunătățirea gustului preparatelor culinare, dar și drept tratamente naturiste, în scopuri medicinale, pentru ameliorarea ori tratarea anumitor afecțiuni. În funcție de tipul lor, dar și de modul în care au fost procesate și depozitate, condimentele își pot păstra proprietățile și pot avea termen de valabilitate chiar și de până la patru ani.

Condimentele sunt obținute, de regulă, din rădăcina, scoarța, semințele, fructele, florile sau tulpina uscată a unei plante, în timp ce ierburile aromatice sunt obținute din frunzele uscate sau proaspete ale plantei. Cu cât un produs care ajunge în forma finală, drept un condiment sau planta aromatică, este mai puțin procesat sau mai aproape de forma sa naturală, cu atât are un termen de valabilitate, implicit durată de folosire, mai mare.

Când expiră condimentele? Produse recomandate pentru consum zilnic, care au termen de valabilitate de până la patru ani

Ce termen de valabilitate au ierburile aromatice și condimentele

Ierburile și condimentele uscate pot avea termen de valabilitate între 1 și 4 ani, dar acest lucru depinde de tipul produsului și de modul în care acesta a fost procesat și ulterior depozitat, potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (

Pentru a putea determina durata de valabilitate a ierburilor și condimentelor uscate, sunt luați în calcul mai mulți factori externi printre care: tipul de produs și modul de procesare (uscat, tocat, mărunțit, măcinat, pudră, umed etc), dar și modul de depozitare, respectiv locul de păstrare.

Durata de valabilitate a celor mai comune condimente și plante aromatice

Condimente și ierburi aromatice uscate

Ierburile uscate pot fi folosite, de obicei, între 1 și 3 ani (sursa American Institute for Cancer Research,

). Printre cele mai cunoscute ierburi aromatice cu termen de valabilitate de până la 3 ani sunt:

Busuioc, oregano;

Cimbru, rozmarin, frunze de dafin;

Mărar, pătrunjel, coriandru;

Mentă, măghiran, salvie.;

Condimente măcinate;

Condimentele măcinate sau care se găsesc pentru cumpărare în formă de pudră sau pulbere au, de regulă, un termen de valabilitate de până la 3 ani. Printre acestea amintim:

ghimbir pudră, pudră de usturoi;

scorțișoară măcinată, cardamom măcinat;

pudră de chili, boia de ardei măcinată, fulgi de ardei roșu zdrobiți;

măcinat, ienibahar măcinat, amestecuri de condimente.

Condimentele întregi, nemăcinate , au cea mai lungă durată de valabilitate, deoarece o suprafață mai mică a acestora este expusă la aer, lumină și umiditate. Acest lucru le permite să își păstreze uleiurile aromatice și proprietăție/aromele de savoare mai mult timp decât variantele produselor măcinate. Dacă sunt depozitate corespunzător, condimentele întregi pot avea termen de valabilitate de până la 4 ani. Printre cele mai comune exemple amintim:

boabe de piper, semințe de muștar;

semințe de fenicul, semințe de chimen/semințe de chimion;

nucșoară întreagă, cuișoare;

batoane de scorțișoară, ardei iute uscat întreg;

Sarea este excepția de la regulă, deoarece poate fi folosită pe termen nelimitat, indiferent de dimensiunea sau forma sa, fără să se altereze sau să-și piardă aroma. Însă, dacă în compoziția sării sunt adăugate și alte mirodenii, atunci gustul și aroma se poate modifica în timp.

Cum verifici dacă mai sunt bune pentru consum condimentele uscate

Toate condimentele comericializate au inscripționat pe ambalaj (data de consum preferabil înainte de: …). De regulă, data menționată indică perioada de timp până la care condimentele își păstrează cel mai bine aroma și calitatea. Dacă sunt folosite după data menționată drept termen de valabilitate, condimentele ori ierburile aromatice nu vor mai adăuga la fel de multă savoare/culoare preparatelor.

(Dacă nu îți amintești de cât timp ai un anumit condiment, îl poți testa verificându-i mirosul și aroma. Poți zdrobi o cantitate mică de produs în palmă, iar dacă mirosul este slab și gustul lipsit de intensitate, probabil este momentul să îl înlocuiești).

Cum depozitezi corect condimentele pentru o durată maximă de valabilitate

Deși păstrarea condimentelor în recipiente transparente, lângă locul de gătit, poate fi practică și la îndemână, nu este o metodă eficientă pentru menținerea proaspătă a aromelor produsului.

Pentru a prelungi durata de viață a ierburilor și condimentelor, dar și pentru a reduce risipa alimentară, este esențial să minimizezi expunerea acestora la aer, căldură, lumină și umiditate.

Un mediu răcoros, uscat și întunecat, cum ar fi o cămară, un sertar sau un dulap departe de aragaz sau cuptor, este locul ideal pentru depozitarea condimentelor. Umiditatea poate degrada rapid aroma și textura condimentelor, determinându-le să formeze cocoloașe sau chiar mucegai în compoziția acestora.

De asemenea, este important să păstrezi condimentele în recipiente bine închise și neporoase. Sticla și ceramica sunt printre cele mai bune opțiuni, deoarece sunt ușor de curățat și împiedică pătrunderea aerului și a umidității în recipient.

Recipientele din plastic sunt populare, însă, de obicei, nu sunt la fel de etanșe și pot absorbi culorile și mirosurile condimentelor.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/ce-termen-de-valabilitate-au-condimentele-cand-expira-si-cum-se-depoziteaza-corect-ierburile-aromatice-uscate-3157961

Ultimă oră

Același autor