10 C
Satu Mare
5 aprilie, 2025

Îngrijorare în „Mica Americă” din Germania. Impactul uriaș pe care l-ar avea retragerea trupelor SUA de la Ramstein

Viitorul trupelor americane în Europa se răsfrânge și asupra celei mai mari zone militarizate de pe continent: baza aeriană Ramstein din sud-vestul Germaniei. Este cea mai mare comunitate militară americană din afara Statelor Unite. O eventuală plecare a trupelor ar fi o veste proastă pentru proprietara unui magazin care beneficiază de pe urma miilor de americani. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30.

Produse tipic americane într-un magazin german. Alexandra Daunderer și-a construit afacerea pe prietenia germano-americană, dar această legătură pare acum în pericol. Chiar și aici, în „Mica Americă” a Germaniei, în regiunea Kaiserslautern.

Alexandra Daunderer, proprietara unui magazin: „Americanii sunt peste tot: în cluburile noastre sportive, în restaurante… fac parte din comunitate.”

Alexandra locuiește lângă Ramstein, cea mai mare bază aeriană americană din Europa. În 2022 și-a sărbătorit cea de-a 70-a aniversare. Această zonă găzduiește aproximativ 50.000 de cetățeni americani. Dar noua administrație de la Washington ia în considerare retragerea trupelor din Germania. Pe Alexandra o îngrijorează consecințele.

Alexandra Daunderer: „Kaiserslautern trăiește de pe urma americanilor. Dacă aceștia ar pleca, orașul ar pierde o treime din populație. Iar asta mi-ar afecta afacerea și regiunea în general.”

Preocuparea sa este împărtășită de oamenii de pe stradă.

– Cumva, ei fac parte din comunitatea noastră. Concetăţeni foarte plăcuţi, cred că ar fi păcat dacă ar pleca.

– Fără ei, orașul ar fi puțin mai gol și plictisitor.

– Ar avea un impact cu adevărat serios asupra regiunii. S-ar pierde multe locuri de muncă. Domnule Trump, vă rog să nu faceți asta.

Veronika Pommer de la Camera de Comerț locală se așteaptă și ea la consecințe regionale în cazul unei retrageri.

Veronika Pommer, oficial Camera de Comerț și Industrie: „Aici, în regiune, americanii contribuie cu miliarde la economie datorită puterii lor de cumpărare. Dacă trupele sunt retrase pe scară largă, se va crea o gaură în economie. Proprietarii restaurantelor și hotelurilor din regiune sunt deja foarte îngrijorați.”

Dar ce se întâmplă cu cetățenii americani? La fel ca Michael Marzett, mulți sunt afiliați armatei sau guvernului. Pentru el, este important să ia atitudine.

Michael Marzett: „Ar fi catastrofal. Pentru întregul continent ar fi catastrofal. Nu văd niciun rezultat pozitiv în retragerea trupelor americane din Europa de Vest.”

Cu administrația Trump la conducere, Michael și colegii săi primesc e-mailuri de la un nou grup operativ care le cere să raporteze despre munca lor. Acest lucru provoacă, de asemenea, multă incertitudine.

Michael Marzett: „N-am de gând să-mi pun în pericol cariera, dar, în același timp, nu voi rămâne tăcut pentru că cineva crede că aș putea enerva anumite persoane dacă ripostez. Asta e problema lor, nu a mea. E responsabilitatea mea de cetățean să iau atitudine și să spun ceva despre ce se întâmplă, și de aceea sunt aici.”

Înapoi la magazinul Alexandrei, îi întrebăm pe clienții ei americani ce părere au despre planurile administrației Trump.

– Sunt multe necunoscute. Cred că mulți oameni simt că se sufocă și așteaptă un moment să respire.”

– Mă face să mă tem că unele lucruri s-ar putea schimba rapid, că oamenii nu vor fi pregătiți pentru asta.

Între timp, Alexandra simte deja impactul politicii tarifare americane față de Europa.

Alexandra Daunderer: „Când mă uit la rafturi, îmi dau lacrimile. Am comandat o mulțime de sosuri pentru grătar care vor ajunge curând și nu știu cât vor crește tarifele. Un sos ar putea costa 8,99 in loc de 4,99. Nimeni nu ar mai cumpăra așa ceva.”

Nu doar prețurile se schimbă. Atmosfera devine tot mai tensionată de ambele părți. Proprietarii de magazine precum Alexandra se confruntă cu cereri de boicotare a produselor americane pe care le are în stoc. Hashtag-ul „Cumpără din UE” îi îndeamnă pe oameni să aleagă, în schimb, bunuri europene.

Alexandra Daunderer: „Oamenii cumpărau lumânări și le făceau cadou. Dar nu cred că America mai este cool.”

Alexandra Daunderer e sigură că ea și compania sa vor trebui să se adapteze vremurilor – aici, în ceea ce încă se mai numește „Mica Americă.”

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ingrijorare-in-mica-america-din-germania-impactul-urias-pe-care-l-ar-avea-retragerea-trupelor-sua-de-la-ramstein-3186651

Ultimă oră

Același autor