8.9 C
Satu Mare
19 aprilie, 2025

Rebelii houthi construiesc un imperiu al terorii în Africa, cu ajutorul Iranului

Din articol

În timp ce Irakul încearcă să țină în frâu rebelii houthi pe plan intern, gruparea teroristă sprijinită de Iran se extinde în liniște în Africa – stabilind legături cu grupări jihadiste, făcând contrabandă cu arme și amenințând rute maritime cheie. Rebelii construiesc un imperiu al terorii în Africa cu ajutorul Iranului, scrie

Presa arabă a afirmat recent că Irakul încearcă să limiteze prezența teroriștilor houthi pe teritoriul său. Se spune că gruparea teroristă susținută de Iran, care controlează nord-vestul Yemenului, are agenți care se antrenează în Irak și staționează în centrele politice și diplomatice ale Bagdadului.

Dar, în timp ce Irakul încearcă să riposteze, houthi își extind în liniște raza de acțiune – de data aceasta în Africa, în ceea ce analiștii avertizează că este o expansiune periculoasă și neașteptată.

Prezență din ce în ce mai mare în Cornul Africii

În ultimii ani, rebelii și-au stabilit o prezență tot mai mare în Cornul Africii – o regiune vitală din punct de vedere strategic, care include Djibouti, Somalia (alături de Somaliland și Puntland), Eritreea și Etiopia.

Această prezență nu numai că îi aduce mai aproape de Israel din punct de vedere geografic, dar le și consolidează controlul asupra punctelor-cheie de blocaj maritim. Cornul se află vizavi de Yemen pe partea opusă a Golfului Aden și se întinde de-a lungul coastei Mării Roșii, oferind o influență crucială asupra rutelor de transport maritim și potențiale căi de ajutor pentru Hamas în Gaza.

Una dintre cele mai îngrijorătoare evoluții este cooperarea rebelilor houthi cu grupările extremiste din Somalia, inclusiv cu gruparea jihadistă sunnită al-Shabaab, o filială al-Qaeda și chiar elemente ale ISIS. Conform rapoartelor Consiliului de Securitate al ONU, oficialii al-Shabaab au avut întâlniri cu reprezentanții houthi din Somalia, solicitând arme și instruire.

În schimb, al-Shabaab a promis să intensifice operațiunile piraților în largul coastei somaleze și în Golful Aden, să atace navele comerciale și să perturbe libertatea de navigație. De asemenea, gruparea a promis să perceapă răscumpărări de la navele capturate.

Rapoartele spun că houthi au furnizat al-Shabaab instruire și armament, inclusiv drone și explozibili, introduse prin contrabandă prin porturile din sudul Somaliei. Analiștii descriu relația ca fiind mai degrabă oportunistă decât ideologică – dar parte a unui model mai larg de activitate a rebelilor houthi dincolo de granițele Yemenului.

Recrutare, îndoctrinare și contrabandă

În februarie, guvernul recunoscut la nivel internațional al Yemenului a publicat mărturia lui Ali Ahmed Yaidi, un cetățean eritreean din tribul Afar – ai cărui membri trăiesc în mai multe țări din Cornul Africii.

Yaidi a afirmat că rebelii houthi au înființat celule teroriste care monitorizează Marea Roșie și recrutează în Djibouti și Etiopia, ambele extrem de vulnerabile la extremismul islamic din cauza frontierelor lor cu Somalia.

Potrivit lui Yaidi, un agent houthi pe nume Mohammed Ali Musa l-a abordat în Djibouti și a aranjat ca el și alte nouă persoane să meargă spre Hodeidah din Yemen. Acolo, au întâlnit trei bărbați, inclusiv un alt membru al tribului Afar, însărcinați cu coordonarea expansiunii houthi în regiune.

Grupul a fost mai întâi ținut într-o casă din Hodeidah, apoi mutat într-un alt complex de pe malul mării pentru două luni de îndoctrinare religioasă axată pe lupta împotriva guvernului legitim al Yemenului.

Ulterior, au fost mutați într-o casă secretă din Sanaa, unde au fost închiși și li s-a permis să iasă doar pentru mese și antrenament. Rebelii houthi au încercat să își impună convingerile și să îi deconecteze de la rădăcinile lor sunnite. Când a apărut rezistența, rebelii houthi au propus o soluție pe termen lung: trimiterea copiilor Afar în Yemen pentru „reprogramare” ideologică.

Yaidi a fost în cele din urmă trimis înapoi în Djibouti, unde a fost instruit să recruteze alte persoane pentru instruire. El spune că i s-au oferit 500 de dolari pentru fiecare persoană pe care a trimis-o și i s-a promis că Iranul va oferi sprijin financiar și militar pentru a ajuta tribul Afar să se elibereze din Djibouti, Etiopia și Eritreea – similar sprijinului acordat de Teheran Hezbollahului în Liban și rebelilor houthi în Yemen. Printre promisiuni se numără transformarea tribului într-o forță influentă în Marea Roșie.

Reprezentantul Iranului în Africa?

Danny Citrinowicz, cercetător în cadrul Programului Iran al INSS și fost șef al biroului pentru Iran din cadrul diviziei de cercetare a serviciilor de informații militare din Israel, afirmă că rebelii houthi sunt acum proxy-ul african al Iranului. El crede că obiectivul grupului este de a construi o bază operațională în Africa și de a recruta actori locali.

„Obiectivul strategic este Cornul Africii”, a declarat Citrinowicz, ”dar houthi au amenințat, de asemenea, Israelul de la Capul Bunei Speranțe (Africa de Sud) și și-au arătat interesul pentru Africa de Nord. Legătura lor cu Africa este mult mai organică decât cea a Iranului, așa că ei sunt vârful de lance.”

Când a fost întrebat dacă această expansiune este o inițiativă houthi sau iraniană, Citrinowicz a explicat: „Houthi sunt cel mai independent proxy pe care îl are Iranul. Există coordonare și transferuri de arme, dar Iranul are o influență limitată asupra procesului lor decizional. Lovirea Iranului în speranța de a opri houthi nu va funcționa – acestea sunt operațiuni conduse de houthi care se întâmplă să servească intereselor iraniene mai largi”.

El avertizează că amenințarea houthi nu se limitează la strâmtoarea Bab al-Mandab sau la atacurile cu rachete asupra Israelului. „Este o amenințare mai largă la adresa intereselor israeliene și occidentale. Problema houthi trebuie privită și prin prisma Africii.”

El indică al-Shabaab din Somalia drept exemplu. „Această grupare luptă împotriva unui guvern sprijinit de SUA și EAU. Cu sprijinul rebelilor houthi, reprezintă o amenințare mult mai serioasă – de la piraterie la atacuri directe asupra transportului maritim. Dacă al-Shabaab reușește să preia controlul asupra teritoriului somalez, va fi un câștig major pentru houthi. Diferențele ideologice nu contează atunci când interesele strategice se aliniază.”

Sudan și Eritreea: parte a aceluiași arc

Modelul continuă în Sudan, unde Iranul menține o poziție puternică și îl susține pe conducătorul militar Abdel Fattah al-Burhan. Potrivit lui Citrinowicz, rebelii houthi operează probabil și acolo, precum și în Eritreea.

Când a fost întrebat dacă houthi iau locul Hezbollah ca fortăreață regională a Iranului, Citrinowicz a spus: „Au învățat multe din modelul Hezbollah de război prin procură. Există asemănări clare în modul în care operează și gândesc. Privind acest lucru prin prisma a ceea ce aș numi „Axa rezistenței 2.0”, Africa face acum parte din poveste – iar houthi sunt o forță cheie în construirea capacităților aliniate Iranului pe continent.”

„Ceea ce vedem astăzi în Yemen”, a adăugat el, ”s-ar putea întâmpla cu ușurință în alte părți ale Africii. Amenințarea iraniană nu este limitată la Orientul Mijlociu.”

Haosul african: un teren fertil pentru teroare

Abdullah Mohsen Al-Shadli, un jurnalist stabilit în sudul Yemenului, a declarat că rebelii houthi caută noi modalități de a-și extinde influența, mai ales că atacurile lor directe asupra rutelor de transport maritim scad. „Ce modalitate mai bună decât stabilirea de legături cu grupările extremiste din Somalia, unde haosul reflectă îndeaproape situația din Yemen?”, a declarat el pentru Ynet.

La începutul lunii februarie, forțele de securitate din Puntland, Somalia, au interceptat o navă care ar fi transportat echipament militar din Yemen. Toți cei aflați la bord erau cetățeni somalezi. „Am observat deja luptători africani care servesc alături de houthi”, a adăugat al-Shadli.

Pe măsură ce vocile moderate câștigă teren în unele părți ale Orientului Mijlociu, lupta globală împotriva terorismului pare să se îndrepte spre Africa – unde sărăcia și instabilitatea continuă să hrănească grupuri teroriste islamiste violente.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/rebelii-houthi-construiesc-un-imperiu-al-terorii-in-africa-cu-ajutorul-iranului-3190367

Ultimă oră

Același autor