Din articol
Președintele american Donald Trump a semnat marți o serie de ordine executive menite să impulsioneze producția de cărbune în SUA, o mișcare în opoziție cu eforturile globale de reducere a emisiilor de carbon, dar pe care susținătorii combustibilor fosili o privesc cu speranță, scrie
Potrivit Administrației pentru Informații Energetice, centralele pe bază de cărbune generează în prezent mai puțin de 20% din energia electrică a SUA, în scădere de la 50% în anul 2000, pe fondul creșterii producției de gaze naturale prin fracturare hidraulică și a avansului înregistrat de energia solară și eoliană.
„Readucem la viață o industrie abandonată”, a declarat Trump la Casa Albă, în fața a aproximativ trei zeci de mineri, majoritatea bărbați, purtând căști de protecție. „Vom readuce minerii la muncă”, a spus el despre o forță de muncă redusă la aproximativ 40.000 de persoane, față de 70.000 acum un deceniu.
Trump, republican, a promis în campanie creșterea producției interne de energie și a încercat constant să reducă reglementările din domeniul energiei și mediului de când a preluat funcția la 20 ianuarie. Cererea de electricitate în SUA este în creștere pentru prima dată în două decenii, datorită dezvoltării centrelor de date pentru inteligența artificială, vehiculelor electrice și criptomonedelor.
Cărbunele ar putea fi desemnat „mineral critic” în SUA
Ordinele includ măsuri pentru salvarea centralelor pe cărbune care urmau să fie închise, inclusiv prin activarea unor prerogative din Legea privind Producția de Apărare din 1950. De asemenea, ele cer secretarului pentru Energie, Chris Wright, să stabilească dacă cărbunele folosit în producția de oțel poate fi considerat un „mineral critic”. Această clasificare, rezervată de obicei mineralelor esențiale pentru sistemele de apărare de înaltă tehnologie, ar permite folosirea unor puteri de urgență pentru creșterea producției.
Un alt ordin îi cere Procurorului General al SUA să identifice legi climatice ale statelor care ar împiedica dezvoltarea resurselor energetice precum cărbunele și să încerce să oprească aplicarea acestora.
După semnarea ordinelor, Departamentul Energiei a anunțat disponibilitatea a 200 de miliarde de dolari pentru finanțarea unor proiecte, inclusiv pentru tehnologii noi bazate pe cărbune. Până acum, astfel de împrumuturi au fost rareori utilizate pentru captarea carbonului în centralele pe cărbune.
Ordinele îl îndeamnă și pe secretarul de Interne, Doug Burgum, să confirme încheierea moratoriului asupra concesionării de noi terenuri pentru extracția cărbunelui pe terenuri federale și să acorde prioritate acestui proces.
Arderea cărbunelui generează dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră
Acțiunile companiilor miniere americane Peabody și Core Natural Resources au crescut cu aproximativ 9% după anunț. Totuși, rămâne incert cât de mare va fi cererea reală pentru o producție crescută de cărbune, în condițiile în care sute de centrale pe cărbune au fost închise în ultimii ani, pe fondul combustibililor mai ieftini și al temerilor privind reglementările viitoare, chiar dacă administrația Trump le elimină pe cele actuale.
Arderea cărbunelui generează mai mult dioxid de carbon — principalul gaz cu efect de seră — decât orice alt combustibil fosil și produce poluanți asociați cu boli pulmonare și cardiovasculare. Utilizarea sa a fost redusă semnificativ din cauza reglementărilor adoptate de democrați, inclusiv de fostul președinte Joe Biden. Centralele pe cărbune din SUA funcționează doar aproximativ 40% din timp. Susținătorii industriei spun că acest procent ar putea crește prin dereglementare și alte măsuri.
În primul său mandat, Trump a încercat să sprijine cărbunele solicitând autorităților de reglementare în energie să subvenționeze centralele pe cărbune pentru contribuția lor la stabilitatea rețelei electrice. Planul a fost respins în 2018.
Susținătorii cărbunelui privesc cu speranță noua abordare. Ordinele lui Trump vor „prioritiza clar modul responsabil de a menține lumina aprinsă, vor recunoaște valoarea strategică uriașă a cărbunelui extras în America și vor îmbrățișa oportunitatea economică oferită de abundența energetică americană”, a declarat Rich Nolan, președinte și CEO al Asociației Naționale a Minelor.
Editor :