Din articol
Duminică, 13 aprilie 2025, românii celebrează Floriile. Praznicul reprezintă Intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalim și deschide Săptămâna Mare, cea mai așteptată perioadă înainte de sărbătoarea Învierii Domnului din 20 aprilie. Cu această ocazie, persoanele care poartă nume de flori își serbează ziua onomastică. Mai jos ți-am pregătit o listă cu cele mai populare prenume cărora trebuie să le urezi „La mulți ani” în ziua de Florii.
nu are o dată fixă de celebrare, deoarece este comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștilor. Praznicul mai este denumit și Duminica Patimilor, a Floriilor sau Duminica Patimilor Domnului. Este
și zi cu delegare la pește, deoarece praznicul este celebrat în
Sărbătoarea de Florii 2025
Ziua de Florii amintește de intrarea triumfătoare a Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, acolo unde a fost întâmpinat cu ramuri verzi de măslin și mai ales ramuri de finic. În România, pentru că nu cresc finici, românii folosesc ramuri verzi de salcie, ale cărei flori se numesc „mâțișoare”. Potrivit tradiției, ramura de salcie simbolizează primăvara, înnoirea și renașterea naturii și este considerată un simbol al fertilității și vegetației de primăvară.
Din Duminica Floriilor încep să se săvârșească în toate bisericile din țară slujbele speciale denumite Denii. Citirile sfinte care au rolul de a aminti momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim și până la Învierea Sa.
Ce nume se sărbătoresc de Florii
” tuturor cunoscuților și apropiaților. Într-o zi atât de specială, îi serbăm pe cei care poartă nume de flori, îi prețuim, îi purtăm în suflet și îi pomenim în sfintele biserici. În fiecare zi trebuie să le fim alături și să ne rugăm pentru sănătatea și liniștea lor.”, a declarat pentru Digi24 Părintele Gabriel Cazacu.
În Duminica Floriilor, printre cele mai populare nume care își serbează onomastica sunt Florin, Crina sau Viorica. Însă, și alte prenume pot primi urări de „La mulți ani” de Florii, iar printre cele mai populare sunt:
Brânduşa, Bujor;
Camelia, Crizantema;
Codrin, Codrina, Codruţ, Codruţa;
Crăiţa, Crina, Crinu;
Crizantema, Dalia, Dafina;
Floarea, Flora, Florenţa; Florentin, Florentina, Florica, Florin, Florina;
Garofiţa, Gențiana, Gherghina, Ghiocel;
Iasmina, Iris;
Hortensia, Lăcrimioara;
Laur, Laurențiu, Laura, Laurian;
Margareta, Mărgărit, Narcis, Narcisa;
Romaniţa, Roza, Rozalia, Panseluța;
Trandafira, Violeta; Viorel, Viorela, Viorica;
De ce se sărbătoresc persoanele care poartă numele Laur sau Laura de Florii
Laur – “Laurus Nobilis”, este tradus prin “dafin”. Potrivit dexonline (Dicționarul explicativ al limbii române), sensul substantivului masculin „Laur” este de „arbust mediteraneean”. Prin analogie, cuvântul a fost adesea folosit și drept ornament: “frunză de laur”, dar și “cunună” sau “coroană de lauri”, respectiv “frunzele dafinului”.
De la forma “Laur” există și nume derivate precum Laura, Laurențiu sau Lori, nume sărbătorite de Florii.
Editor :