Din articol
Soldații nord-coreeni s-au alăturat înspre finalul anului trecut trupelor rusești care luptau în Kursk, ajutând armata Rusiei să respingă forțele ucrainene de pe aproape întreg teritoriul pe care l-au ocupat în această regiune. Trupele nord-coreene, dar și milioanele de obuze și miile de arme grele trimise de Phenian, i-au oferit Rusiei un avantaj critic pe câmpul de luptă, potrivit unei investigații
Faptul că Rusia s-a putut baza pe trupele nord-coreene și muniția furnizată de Coreea de Nord a ajutat armata rusă să conducă un război de uzură care a copleșit de multe ori trupele ucrainene.
Au existat perioade, în ultimul an, când vasta majoritate a obuzelor disponibile unităților rusești de pe linia frontului provenea din Coreea de Nord.
În afară de obuze, Coreea de Nord a trimis în Rusia și rachete balistice, sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune și sisteme de rachete cu lansare multiplă.
Aceste livrări de armament reprezintă cel mai mare ajutor militar direct primit de Rusia, care a beneficiat și de pe urma dronelor iraniene și a sprijinului economic din partea Chinei, în războiul din Ucraina.
Open Source Center (OSC), un institut independent de cercetare din Marea Britanie, a monitorizat 64 de transporturi din Coreea de Nord în Rusia într-o perioadă de peste 20 de luni. În total, aproape 16.000 de containere cu milioane de obuze de artilerie au fost transferate Rusiei pentru a fi folosite împotriva Ucrainei – cel mai recent transport descoperit a avut loc pe 17 martie.
Coreea de Nord îi furnizează Rusiei jumătate din muniția de care are nevoie pe linia frontului
Oficialii ucraineni au spus că Phenianul îi furnizează Rusiei jumătate din muniția de care are nevoie pe linia frontului. Au existat, însă, și perioade în care unitățile rusești de artilerie depindeau aproape în totalitate de muniția nord-coreeană, potrivit investigației Reuters.
Fără sprijinul liderului nord-coreean Kim Jong Un, președintele rus Vladimir Putin nu și-ar fi putut continua războiul din Ucraina, a spus și Hugh Griffiths, care în perioada 2014-19 a fost unul dintre coordonatorii grupului de experți ONU ce monitorizau sancțiunile impuse Coreei de Nord.
Armamentul nord-coreean a fost transportat din portul Rajin, din nordul Coreei de Nord, în porturile rusești Vostocinîi și Dunai, urmând apoi a fi trimis cu trenul înspre depozitele de muniție din apropiere de Ucraina.
În jur de 4.000 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți în luptele contra trupelor ucrainene. Phenianul a mai trimis 3.000 de soldați în Rusia la mijlocul lunii februarie, aceștia fiind însă mult mai bine pregătiți, potrivit comandantului ucrainean Oleg Șiriaiev, care a luptat în Kursk. „S-au adaptat la condițiile de luptă moderne.”
Începând din ultima parte a anului 2024, Coreea de Nord a furnizat Rusiei 120 de sisteme de artilerie și 120 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, potrivit șefului spionajului militar, Kirilo Budanov.
Au fost zile când unele unități rusești s-au bazat pe obuzele nord-coreene în proporție de 100%
Victoriile recente ale Rusiei în Kursk au venit într-un moment critic. Președintele american Donald Trump a spus că vrea ca războiul din Ucraina să se încheie cât mai repede, iar Ucraina spera ca teritoriul rusesc pe care îl ocupase să îi ofere o poziție mai bună în viitoarele negocieri de pace. Acum, o zonă foarte mică din Kursk a mai rămas în mâinile ucrainenilor.
În unele zile, mai multe unități militare rusești, inclusiv una de pe frontul din Zaporojie unde rușii au avansat recent, au folosit muniție nord-coreeană în proporție de 100%, potrivit documentelor militare rusești analizate de Reuters.
„Fără ajutorul Coreei de Nord, bombardarea pozițiilor de apărare ucrainene de către armata rusă ar fi fost redusă la jumătate”, a transmis Direcția Principală de Informații (GUR) a Ucrainei.
OSC estimează că Rusia a primit între 4 și 6 milioane de obuze de artilerie din Coreea de Nord, în condițiile în care uzinele rusești au produs aproximativ 2 milioane de obuze în tot anul 2024.
Ajutorul militar nord-coreean i-a „permis Rusiei să mențină o postură ofensivă și presiune constantă asupra forțelor ucrainene pentru cea mai mare parte a anului 2024 și în 2025”, a spus și Konrad Muzyka, analist militar din Polonia.
Unii dintre soldații nord-coreeni au încercat să se arunce în aer ca să nu fie capturați de ucraineni
Una dintre principalele destinații pentru muniția livrată de Coreea de Nord a fost Tihorețk, un punct major de aprovizionare pentru trupele rusești care luptă în Ucraina, aflat la 100 de kilometri la sud de Rostov-pe-Don.
Anul trecut, complexul a fost bombardat de armata ucraineană și, potrivit OSC, aproximativ 90% din armamentul depozitat acolo a fost distrus, inclusiv un transport major din Coreea de Nord.
La începutul anului, Ucraina a anunțat că a capturat doi soldați nord-coreeni care luptau în Kursk. Aceștia aveau „tendințe suicidale”, potrivit interogatorilor ucraineni, care au precizat că cel puțin un soldat nord-coreean s-a aruncat în aer ca să evite să fie capturat.
Cei doi au zis că li s-a spus doar că vor participa la exerciții militare în Rusia și că și-au lăsat documentele militare în Coreea de Nord. Au fost capturați în timpul primei lor bătălii împotriva trupelor ucrainene.
„Ei continuă să fie folosiți ca unități de asalt care avansează, iau cu asalt. Și, în spatele lor, sunt unitățile Federației Ruse, care consolidează și mențin poziția. Coreenii sunt folosiți ca trupe de asalt”, a explicat Șiriaiev.
Relația Rusia-Coreea de Nord, o „prietenie frățească întărită de sângele vărsat împreună”
Singura țară, în afară de Rusia, care poate furniza cantitatea uriașă de muniție de care mașinăria de război a Rusiei are nevoie pentru a continua ofensiva contra Ucrainei în modul în care a făcut-o până acum este Coreea de Nord, a spus și expertul militar Yang Uk din Coreea de Sud.
Ambasadorul rus de la Phenian a anunțat de curând planuri pentru construirea unui nou pod peste râul Tumen în apropiere de „Podul Prieteniei”, construit în 1959 pentru a crea o legătură feroviară între cele două țări.
Oficialul rus a spus că nu trebuie să existe nicio îngrijorare legată de noile discuții dintre Rusia și Statele Unite, precizând că alianța cu Coreea de Nord este o „prietenie frățească întărită de sângele vărsat împreună”.
Editor :