Din articol
Bulgaria riscă să alunece din nou într-o criză politică profundă.. Deși încercările recente ale forțelor pro-ruse de a înlătura guvernul au eșuat, acesta nu este un motiv de consolare. Cel mai probabil, ceea ce menține actualul guvern pe linia de plutire este apropiata intrare a Bulgariei în zona euro. Odată ce acest obiectiv va fi atins, vor urma noi provocări, comentează
Ziua de 15 aprilie a fost o zi agitată pentru coaliția de guvernare.
Partidul DPS, care a sprijinit formarea guvernului Rosen Jeliazkov, dar care nu făcea parte în mod oficial din coaliție, a anunțat că nu va mai sprijini cabinetul.
Motivul: controversatul oligarh Delian Peevski.
Reprezentanții DPS au criticat guvernul pentru că nu a făcut suficient pentru a demantela sistemul corupt pe care Peevski l-a construit și l-a exploatat cu impunitate. În schimb, au spus ei, guvernul a continuat să se folosească de acest sistem pentru a suprima oponenții. Corupția și contrabanda încă prosperă în Bulgaria, iar sistemul judiciar își pierde independența.
Coaliția a fost, de asemenea, acuzată că nu și-a respectat angajamentul de a se distanța de partidul lui Peevski, DPS – Noul Început.
Stabilitatea guvernului a fost în mod clar slăbită, dar acesta încă rezistă.
Pe 17 aprilie, un vot de neîncredere inițiat de partidele pro-ruse a eșuat. În mod ironic, guvernul a fost salvat de propriul partid al lui Peevski, DPS – Noul Început.
Efectiv, odată cu retragerea sprijinului DPS, guvernul este acum ostaticul lui Peevski.
Acest lucru înseamnă că trebuie fie să răspundă cererilor sale, fie să riște să piardă majoritatea, ceea ce ar putea declanșa din nou alegeri anticipate.
Date fiind circumstanțele actuale, prăbușirea guvernului Jeliazkov pare inevitabilă. Întrebarea nu mai este „dacă”, ci „când”?
O dată cheie de urmărit este 4 iunie, când va fi publicat raportul privind gradul de pregătire al Bulgariei pentru aderarea la zona euro.
Opoziția proeuropeană s-a angajat să nu susțină niciun vot de neîncredere înainte de publicarea raportului de convergență, deoarece este hotărâtă ca Bulgaria să adere la zona euro.
Dacă Bulgaria aderă cu succes și guvernul Jeliazkov rămâne la putere până la 1 ianuarie 2026, va apărea o nouă întrebare: De ce ar trebui să mai păstrăm acest guvern?
Pentru moment, situația din Bulgaria rămâne în mare parte neutră sau pozitivă pentru Ucraina.
În timpul mandatului său, prim-ministrul Rosen Jeliazkov și ministrul de externe Georg Georgiev au arătat un sprijin puternic pentru Ucraina și o atitudine negativă față de Rusia.
Chiar și Kiril Petkov, liderul celui mai mare partid de opoziție, Noi continuăm schimbarea – Bulgaria democratică (PP-DB), care sprijină ferm Ucraina, a recunoscut politica externă constructivă a guvernului.
Cu toate acestea, incertitudinea planează acum asupra viitoarelor voturi parlamentare referitoare la Ucraina.
Cine este Delian Peevski
Delian Slavchev Peevski este un politician și oligarh bulgar, sancționat prin Legea globală Magnitski, de Marea Britanie și Statele Unite pentru corupție, mită și deturnare de fonduri. El este, de asemenea, un fost mogul media și a fost membru al Adunării Naționale a Bulgariei din 2009. Membru al partidului DPS, pe care îl conduce în prezent, Peevski a fost ales director al Agenției de Stat pentru Securitate Națională în 2013, ceea ce a declanșat proteste naționale de lungă durată care au dus la demisia sa finală.
Editor :