Din articol
Dr. George Stercu, şeful Secţiei de toxicodependenţe de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Al. Obregia din Capitală, a explicat pentru News.ro ce se întâmplă în momentul în care o persoană consumă mai multe tipuri de droguri simultan, în diferite combinaţii.
Tânărul de 20 de ani care a murit pe 15 aprilie, în Bucureşti, după ce s-a drogat în locuinţa unui dealer de droguri, folosise o combinaţie de 6 tipuri de droguri, aşa cum au arătat analizele INML. “Când o persoană cu adicţie îşi autoadministrează mai mult de două substanţe, interacţiunile sunt imposibil de preconizat”, a precizat dr. Stercu.
Managerul Spitalului de Psihiatrie Voila, dr. Irina Minescu, a explicat că situaţiile în care este vorba despre pacienţi care consumă o singură substanţă sunt foarte rare, de cele mai multe ori fiind vorba despre policonsum la vârsta de 14, 15 sau 16 ani.
Reacții imprevizibile
„Consumul de substanţe psihoactive reprezintă un risc major pentru sănătatea fizică şi mentală, mai ales când aceste substanţe sunt combinate. De cele mai multe ori, persoanele care consumă diverse substanţe au tendinţa de a lua mai mult, atât din punct de vedere cantitativ, doza, dar şi mai multe substanţe odată. Iar atunci când o persoană utilizează simultan mai multe substanţe, cum ar fi benzodiazepinele, heroina, canabisul, efectele lor nu doar că se adună, ci se intensifică reciproc şi cresc semnificativ pericolul de supradoză, comă şi chiar deces.
Fiecare din substanţele acestea acţionează asupra sistemului nervos central în mod diferit, dar foarte multe dintre ele, de exemplu benzidiazepinele, tramadolul, metadona sunt şi deprimante respiratorii, adică pot induce o detresă respiratorie de la nivel central, uneori chiar independent de doză, se poate întâmpla şi la doze mici, dar cu siguranţă este mult mai frecventă la doze mari şi mai ales când se combină.
De exemplu, benzodiazepinele, deşi sunt medicamente prescrise, ele pot fi extrem de periculoase atunci când sunt combinate cu drogurile ilegale, precum heroina, care este un opioid foarte puternic”, a spus medicul.
Efecte exponențiale
Dr. Stercu a vorbit despre efectul tramadolului, un opioid folosit pentru tratamentul durerilor, atunci când este combinat cu alte substanţe. Efectul nu creşte liniar, spune medicul, ci exponenţial, iar efectele combinării mai multor substanţe sunt foarte greu de preconizat.
„Tramadolul este un analgezic pentru tratamentul durerilor, este un opioid şi ajută să scadă durerea, practic. El poate să dea detresă respiratorie iar în combinaţie cu alte substanţe efectul nu creşte liniar, creşte exponenţial. În general, toate medicamentele, toată ştiinţa se bazează pe interacţiuni medicamentoase, de obicei între două substanţe, adică spui cum o substanţă interacţionează cu alta. Când o persoană cu adicţie îşi autoadministrează mai mult de două substanţe, interacţiunile sunt imposibil de preconizat. Odată ce intervin mai multe substanţe, efectele şi interacţiunile dintre ele sunt foarte greu sau imposibil de preconizat. Deci riscul în astfel de cazuri nu creşte liniar, ci exponenţial, deoarece interacţiunile dintre substanţe sunt greu de prevăzut şi pot agrava foarte rapid efectele negative. Consumul polidrog este clar asociat cu un risc mult mai mare de complicaţii severe decât utilizarea unei singure substanţe”, a precizat Dr. George Stercu.
Dr. Irina Minescu, medic primar psihiatrie pediatrică şi managerul Spitalului de Psihiatrie Voila, a explicat pentru News.ro că policonsumul – consumul de mai multe substanţe simultan – este întâlnit din păcate la adolescenţi de 14, 15 şi 16 ani. De obicei, tinerii încep cu canabisul, însă acesta este o poartă către drogurole de mare risc.
„Tânărul din povestea aceasta tristă avea 20 de ani. Din nefericire, noi vedem acest policonsum la adolescenţi, adolescenţi însemnând 14, 15, 16 ani . Rar am avut un caz care să aibă o singură substanţă de consum. De obicei, încep cu canabis, dar se ştie că iarba, cum spun ei, este doar poarta către drogurile de mare risc.
În general, teribilismul vârstei, lipsa informaţiior corecte, lipsa unor măsuri adecvate de prevenire în întreaga societate duc a aceşti adolescenţi să ajungă la policonsum şi încearcă adeseori combinaţii, cu benzodiazepine, cu metadonă, cu substanţele psihoactive noi, rareori am avut internaţi copii care să consume o singură substanţă”, a spus Dr. Minescu.
Editor :