21 C
Satu Mare
28 aprilie, 2025

Tăierea pensiilor speciale ale magistraților, amânată de parlamentari până după alegeri. Scandal la comisia de muncă din Senat

Din articol

Comisia pentru muncă a Senatului a amânat, cu două săptămâni, adoptarea unui raport la proiectul privind pensiile speciale ale magistraților. La dezbaterile din ședința de luni a comisiei, USR a acuzat coaliția că proiectul a fost făcut intenționat neconstituțional, „praf în ochi aruncat oamenilor” chiar înainte de alegeri.

La finalul dezbaterilor și

privind constituționalitatea proiectului, senatorii din Comisia pentru muncă au amânat, cu două săptămâni, adoptarea unui raport la propunerea legislative care să fie ulterior votat în plenul Senatului, în calitate de for decizional.

Printre motivele invocate pentru decizia amânării s-a numărat și cel legat de lipsa tuturor avizelor de la comisiile parlamentare.

Proiectul prevede ca magistrații, judecătorii Curții Constituționale, dar și celelalte categorii din instanțe să se pensioneze la 65 de ani, la fel ca celelalte categorii de pensionari.

Vicepreședinta Comisie de muncă, senatoarea USR Ioana Cynthia Păun a acuzat că „legea este o fumigenă”, „praf în ochi aruncat oamenilor” și că va pica la Curtea Constituțională.

„Totul este premeditat: un proiect voit neconstituțional, lansat acum pentru a păcăli românii și a aduna voturi. După alegeri, când și-au făcut plinul, vor da vina pe Curtea Constituțională că nu se poate aplica”, a mai spus Păun.

„Să renunțăm la declarațiile politice”, i-a transmis șeful Comisiei pentru muncă, senatorul PSD Mariu Humelnicu.

Senatorul USR, Irineu Darău, l-a întrebat pe social-democrat dacă încearcă să forțeze opoziția să ceară amânarea adoptării unui raport la proiectul de lege.

„Iar vorbiți politic. Vorbiți la camere, nu vorbiți la noi”, i-a replicat Humelnicu.

„Am început dezbaterea, s-au citit amendamentele, totul este doar politic pentru dumneavoastră”, a continuat senatorul PSD.

„Aveți o limită. Are legătură cu graba, pierdem fonduri europene, dumneavoastră sunteți la putere, noi opoziția, vă întrebam”, i-a spus Irineu Darău.

El a atras atenția că asemenea reforme esențiale nu se fac la repezeală și fără consultare.

„PSD și PNL sunt autorii morali ai pensiilor speciale și singurii responsabili pentru explozia lor. Dacă ar vrea cu adevărat o schimbare, ar consulta sistemul judiciar și ar construi o lege solidă, nu una menită să eșueze”, a subliniat Irineu Darău, arată comunicatul de presă al USR.

USR a adăugat că este clară concluzia care poate fi trasă și anume că „PSD și PNL doar joacă o piesă ieftină în fața alegătorilor. În realitate, nu vor să elimine pensiile speciale, ci să le protejeze, mascându-și ipocrizia electorală sub false reforme”.

Ce prevede proiectul privind pensiile magistraților, în forma adoptată de deputați

Pe 23 aprilie, deputații au adoptat proiectul de lege privind pensiile magistraţilor, iniţiat de liderii coaliţiei de guvernare.

Proiectul a suferit modificări în

prin care se eșalona până în 2045 vârsta de pensionare a magistraților. Astfel, după această eliminare, din data de 1 ianuarie 2026 toți magistrații se vor pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani.

A fost modificat și modul de calcul al pensiilor magistraților și a fost acceptat un amendament al USR în acest sens.

„Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și personalul de specialitate juridică cu o vechime de cel puțin 25 de ani realizată numai în aceste funcții se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizației de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării’, prevede amendamentul respectiv.

Camera Deputaților a adoptat atunci proiectul, în calitate de prim for sesizat, decizional fiind Senatul.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/taierea-pensiilor-speciale-amanata-de-parlamentari-pana-dupa-alegeri-scandal-la-discutiile-din-comisia-pentru-munca-a-senatului-3217007

Ultimă oră

Același autor