21 C
Satu Mare
28 aprilie, 2025

Riscul de recesiune globală a crescut din cauza undelor de şoc provocate de tarifele americane (Reuters)

Există un risc ridicat ca economia mondială să intre în recesiune în acest an, potrivit majorităţii economiştilor intervievaţi de Reuters, care subliniază că tarifele preşedintelui SUA, Donald Trump, au afectat încrederea mediului de afaceri.

În urmă cu doar trei luni, acelaşi grup de economiştii care acoperă aproape 50 de economii estimau că economia mondială va înregistra un ritm puternic de creştere, precizează Agerpres.

Însă încercarea lui Trump de a modifica schimburile comerciale mondiale prin impunerea de tarife la toate importurile în SUA a provocat unde de şoc pe pieţele financiare, a afectat încrederea investitorilor în activele americane, inclusiv în dolarul american. Chiar dacă Trump a suspendat, pentru 90 de zile, cele mai mari tarife impuse aproape tuturor partenerilor comerciali, rămâne în vigoare o taxă de 10% la toate importurile în SUA, precum şi tarife de 145% în cazul produselor din China, cel mai mare partener comercial al SUA.

„Este destul de greu pentru firme să se gândească acum despre cum va fi luna iulie, dacă nu ştiu care sunt tarifele. Cum ar fi să încerci să îţi faci planuri pentru următorul an. Cine ştie cum vor arăta lucrurile peste cinci ani”, spune James Rossiter, director de analiză la TD Securities.

Confruntate cu incertitudini crescute şi tarife mari la bunuri, multe companii cu activităţi globale fie şi-au retras fie şi-au revizuit prognozele de venituri.

Demonstrând o unanimitate neobişnuită, nici unul din cei peste 300 de economişti intervievaţi de Reuters în perioada 1-28 aprilie nu a spus că tarifele ar putea avea un impact pozitiv asupra încrederii în economie. 92% dintre ei au spus că impactul va fi unul negativ şi doar 8% au spus că impactul va fi unul neutru, în principal din India şi economiile emergente.

Trei sferturi din economişti şi-au revizuit estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2025, până la 2,7%, de la un avans de 3% prognozat în luna ianuarie. Prognozele Fondului Monetar Internaţional este uşor mai optimist, mizând pe un avans de 2,8%.

Prognozele privind evoluţia economiilor individuale au urmat o tendinţă similară, fiind revizuite în jos pentru 28 din cele 48 de economii urmărite. Pentru alte 10 economii prognozele sunt neschimbate iar pentru restul de 10, inclusiv Argentina şi Spania, estimările au fost îmbunătăţite faţă de precedentul sondaj, în principal graţie evoluţiilor interne.

Întrebaţi care sunt riscurile de recesiune globală în acest an, o majoritate de 60%, 101 din 167 de economişti, au spus că este ridicat sau foarte ridicat. 66 de economişti au spus că riscul este scăzut inclusiv patru care au spus că este foarte scăzut.

„Este un context foarte dificil să fii optimist cu privire la creştere. Chiar dacă tarifele ar fi eliminate astăzi am putea avea foarte multe pagube numai când vine vorba de viziunea SUA ca actor de încredere în acordurile bilaterale şi multilaterale variind de la comerţ şi până la apărarea comună”, a spus Timothy Graf, director de strategie pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa la State Street.

De asemenea, progresele făcute de băncile centrale în ultimii ani cu îmblânzirea celei mai grave inflaţii cu care s-a confruntat lumea în ultimele decenii, graţie majorării dobânzilor, sunt aşteptate să stagneze din cauza tarifelor, care în opinia majorităţii economiştilor au caracter inflaţionist. „Eliminarea celui mai important partener comercial al tău va provoca efecte sălbatice, şi nu unele grozave, asupra preţurilor precum şi tot felul de efecte negative asupra veniturilor reale şi, în cele din urmă, asupra cererii”, a adăugat Timothy Graf.

O majoritate de peste 65%, adică 19 din 29 de mari bănci centrale intervievate, nu sunt aşteptate să îşi atingă ţintele de inflaţie în acest an, iar numărul ar urma să scadă uşor la 15 în următorul an.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/economie/riscul-de-recesiune-globala-a-crescut-din-cauza-undelor-de-soc-provocate-de-tarifele-americane-reuters-3217215

Ultimă oră

Același autor