Din articol
Trupele nord-coreene care luptă alături de armata lui Vladimir Putin în regiunea rusă Kursk ar putea fi redistribuite pe teritoriul Ucrainei, au declarat experți și oficiali ucraineni pentru
. Însă consecințele unei astfel de mișcări ar fi catastrofale și ar putea duce inclusiv la declanșarea unui Al Treilea Război Mondial, avertizează aceștia.
O astfel de misiune ar avea ramificații uriașe pentru invazia la scară largă a Rusiei și implicații de anvergură pentru comunitatea internațională, avertizează oficiali ucraineni.
„Dacă Kremlinul trimite trupe nord-coreene pe teritoriul Ucrainei, ar însemna că Coreea de Nord se află într-o stare de război total cu Ucraina”, a declarat Oleksandr Merezhko, șeful comisiei de relații externe din parlamentul ucrainean, pentru Kyiv Independent.
Acesta a explicat că o astfel de desfășurare ar provoca „consecințe juridice, politice și militare grave pentru Rusia și Coreea de Nord”, determinând o reacție mai puternică din partea unor țări precum Coreea de Sud și SUA.
„Putin înțelege că dacă va face asta, Trump va trebui să reacționeze destul de puternic”, susține Merezhko.
Trupe nord-coreene în regiunea rusă Kursk
Soldații nord-coreeni luptă împotriva trupelor ucrainene în Kursk din decembrie 2024, după ce Kievul a lansat o incursiune în regiune în luna august a aceluiași an.
desfășurarea de forțe abia săptămâna aceasta, după ce trupele ucrainene ar fi fost forțate să părăsească cea mai mare parte a regiunii, deși Kievul a declarat că unele lupte sunt încă în desfășurare.
Phenianul a trimis aproximativ 14.000 de soldați în Rusia, majoritatea constând în unitatea de operațiuni speciale. Cifra include 3.000 de soldați pe care Coreea de Nord i-a trimis anul acesta pentru a suplini pierderile suferite pe câmpul de luptă, a raportat New York Times duminică, citând oficiali sud-coreeni.
Odată cu încheierea bătăliei pentru regiunea Kursk, crește îngrijorarea cu privire la ceea ce vor face în continuare trupele nord-coreene, care au dobândit o experiență valoroasă de luptă luptând alături de ruși.
Care poate fi următoarea misiunea a trupelor nord-coreene
Fostul ministru ucrainean al Apărării, Andrii Zagorodnyuk, a avertizat că Moscova intenționează cel mai probabil să înceapă desfășurarea de trupe nord-coreene pe linia frontului din Ucraina și că Phenianul ar putea continua să trimită mai mulți soldați în Rusia ca trupe de asalt.
Ruslan Gorbenko, un deputat al partidului Slujitorul Poporului care călătorește des în estul țării devastat de război, a fost de acord cu evaluarea lui Zagorodnyuk, spunând că desfășurarea trupelor nord-coreene pe frontul din Ucraina pare inevitabilă.
„În 2025, vom vedea trupe nord-coreene ca unități separate în asaltul asupra teritoriului Ucrainei”, a declarat Gorbenko pentru Kyiv Independent, precizând însă că este doar opinia sa.
Pe de altă parte, Rob Lee, un fost ofițer de infanterie marină din SUA, a declarat că nu este clar ce intenționează Rusia să facă în continuare, mai ales că „probabil trupele nord-coreene ar putea fi folosite și în Belgorod”, referindu-se la o regiune rusă unde Ucraina a efectuat o
în martie.
Există, de asemenea, posibilitatea ca Phenianul să își cheme trupele înapoi acasă, acum că Rusia le-a mulțumit pentru participarea în luptele pentru regiunea Kursk, ceea ce poate fi interpretat ca „un soi de finalitate”, susține John Hardie, directorul adjunct al programului pentru Rusia la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, cu sediul la Washington.
Avertismentul experților privind un Al Treilea Război Mondial
Indiferent unde ar putea ajunge trupele nord-coreene, experiența pe care au dobândit-o luptând alături de forțele rusești nu ar trebui subestimată.
Experți militari occidentali și soldați ucraineni aflați pe teren au declarat anterior pentru Kyiv Independent că, deși trupele nord-coreene au avut nevoie de ceva timp pentru a se adapta la războiul cu drone, acestea și-au modificat de atunci tacticile de asalt și și-au îmbunătățit capacitatea de luptă.
„Dacă soldații nord-coreeni sunt trimiși în altă parte, ar putea reprezenta provocări serioase, deoarece au demonstrat că sunt infanteriști foarte buni, în special în comparație cu majoritatea infanteriștilor ruși în acest moment”, a declarat Lee, care merge des pe liniile de front ucrainene.
„Sunt foarte apți fizic, sunt foarte motivați ideologic și au învățat să își adapteze tacticile la un câmp de luptă cu (drone). În special, dacă sunt folosite pe un teren diferit, cum ar fi o pădure sau un oraș, se pot dovedi și mai eficiente”, adaugă el.
Dacă trupele lui Kim Jong-un ar fi redistribuite pentru a lupta pe linia frontului, unde forțele Kievului sunt deja constrânse, ar reprezenta în mod clar o problemă pentru Ucraina, pentru că ar consolida avantajul Moscovei în materie de forță.
De asemenea, recunoașterea oficială de către Coreea de Nord a faptului că luptă alături de Rusia poate însemna de fapt că este pregătită să „dubleze și să permită forțelor sale să lupte în Ucraina, pe teritoriile pe care Moscova le-a anexat și pe care Phenianul le recunoaște ca făcând parte din Rusia”, a declarat Hardie.
Acestea ar putea fi desfășurate pe front în regiunea Donețk, în zonele Pokrovsk sau Kosteantînivka, servind ca infanterie ușoară, a adăugat el.
„Nu este o contribuție decisivă la război, având în vedere numărul relativ mic de forțe, dar exacerbează avantajul Rusiei în ceea ce privește forța de muncă și adaugă presiune asupra apărării ucrainene”, a declarat Hardie, deși calendarul pentru o astfel de mișcare este neclar.
„Într-adevăr, s-ar putea întâmpla în câteva zile, deși cred că ar avea nevoie de timp pentru a-și da seama cum să le integreze cu unitățile ruse locale etc. Așa că ar fi probabil o chestiune de săptămâni, cel puțin”, a mai spus el.
Consecințele unei astfel de mișcări ar putea fi imense. Până acum, trupele nord-coreene au luptat doar pe teritoriul Rusiei, dar trecerea frontierei ar constitui un act de agresiune în conformitate cu dreptul internațional, iar Phenianul ar fi considerat ca fiind în stare de război împotriva Ucrainei, ceea ce Gorbenko a avertizat că ar putea escalada în Al Treilea Război Mondial.
Editor :