Din articol
Medicii le recomandă românilor să aibă mare grijă la modul în care aleg să pregătească celebrul grătar de 1 Mai. Astfel, carnea nu trebuie gătită la flacără directă, pe motiv că, odată cu acest proces, sunt eliberați anumiți compuşi toxici cu risc pentru sănătate. Pericolul devine și mai mare în cazul cărnii procesate, precum cea din mici, cârnaţi sau alte preparate asemănătoare, arată, într-un interviu acordat news.ro, Dr. Andra Balcangiu – Stroescu, medic specialist nefrologie, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.
În primul rând, trebuie să spunem că un grătar din carne slabă, dacă este corect făcut, este o metodă sănătoasă de a ne lua un prânz, indiferent că vorbim de o zi de sărbătoare sau o zi din săptămână. Dar este foarte importantă modalitatea în care acest grătar este făcut.
Carnea nu trebuie făcută cu flacără directă, pentru că se poate accelera arderea cărnii. În momentul în care carnea se arde, se formează nişte compuşi chimici. Pentru că este 1 Mai, ne gândim în primul rând la cârnaţi, mici şi aşa mai departe. Aceste produse au în componenţa lor nitriţi pentru că este carne procesată. Nitriţii, pe grătar, atunci când se fierb, duc la formarea de nitrozamine. Aceste nitrozamine sunt compuşi cu potenţial toxic, sunt substanţe toxice care pot duce în timp la apariţia unor tipuri de cancer
”, arată a explicat Dr. Balcangiu – Stroescu.
De ce este indicată marinata în carnea de grătar
Medicul recomandă celor care
să folosească, pentru pregătirea cărnii, diferite marinate, care să aducă un plus de antioxidanţi –
marinată cu lămâie, din diferite ierburi… putem să punem pătrunjel, cimbru pe carne. Dacă obişnuim să facem marinata cu ulei de măsline, şi aici este o discuţie pentru că uleiul de măsline nu ar trebui să fie folosit în preparate care ajung la temperaturi înalte
Marinatele, ierburile pot influenţa procesul de ardere a cărnii, scăzând posibilitatea de ardere. Carnea trebuie întoarsă cât mai des pe grătar pentru a evita să se ardă, a mai precizat medicul.
Cum arată
farfuria perfectă
de 1 Mai şi ce spun medicii despre teflonul din
air fryer
Trebuie să avem grijă indiferent de masa pe care o avem să formăm
. Pe jumătate de farfurie punem legumele, non-amidonoase – şi aici mă gândesc la roşii, castraveţi, dovlecei, la salata verde, la ceapă – tot ce găsim în perioada aceasta, pe un sfert de farfurie punem sursa de proteină – în această situaţie un grătar, dar corect făcut – iar pe un sfert de farfurie punem carbohidraţi, amidonoase, iar aici putem să jonglăm între pâine integrală, orez integral, paste integrale şi de ce nu, cartof, dar nu prăjit, preparat într-o altă manieră
”, a subliniat Dr. Balcangiu – Stroescu.
Medicul avertizează asupra pericolului adus de friteuzele cu aer cald.
ici este o întreagă discuţie legată de teflon. Acesta se găseşte de cele mai multe ori în aceste maşinării pentru gătit, el poate să reprezinte în timp o sursă de impactare a sănătăţii. Pentru că teflonul, dacă nu este integru, poate să ducă la degajarea unor substanţe, unor compuşi chimici pentru sănătate. De asemenea, când vorbim de produse în bucătărie pe bază de teflon, trebuie să avem grijă şi cum mânuim aceste produse. Folosim ustensile de lemn, de silicon, evităm zgârierea teflonului
Cât despre prezența bicarbonatului în preparatul favorit al românilor de 1 Mai, micii,
ontează foarte mult cantitatea. În momentul în care cantitatea de bicarbonat este crescută poate să apară o problemă reală pentru pacienţii cu hipertensiune, cu insuficienţă cardiacă, pentru că vine la pachet cu un surplus de sodiu
”, a concluzionat medicul.
Editor :