Atac al unor hackeri ruși asupra unor site-uri din România în ziua alegerilor. Site-ul lui Crin Antonescu și-a revenit. Ce spune MAI
Site-ul oficial al Ministerului de Interne, dar și site-ul oficial al candidatului coaliției, Crin Antonescu, au picat duminică dimineață, 4 mai, utilizatorii fiind întâmpinați cu diverse erori atunci când le accesează. Jurnalistul independent Victor Ilie a avertizat că o grupare de hackeri, pro-rusă, dar fără legături directe cu Kremlinul, a declanșat un atac cibernetic asupra mai multor site-uri ale unor instituții și ale unor candidați. Autoritățile au confirmat atacul condus de gruparea pro-rusă asupra site-ului lui Crin Antonescu, potrivit unor surse Digi24.ro, în timp ce MAI susține că site-ul a picat din cauza unor „lucrări de mentenanță”.
UPDATE 12:20 Autoritățile au confirmat atacul cibernetic asupra site-ului lui Crin Antonescu, condus de gruparea NoName057, după cum au transmis surse politice pentru Digi24.ro. Între timp, site-ul candidatului a fost repus în funcțiune.
Ministerul de Interne susține, însă, că asupra site-ului mai.gov.ro nu ar fi vorba de un atac cibernetic, ci de „lucrări de de mentenanță”.
Tot MAI subliniază că aceste lucrări de mentenanță sunt „necesare din cauza numărului mare de accesări din această zi”.
„Facem precizarea că funcționalitatea site-ului nu este afectată și nu există nicun pericol asupra datelor găzduite de platofrma web”, a mai transmis MAI.
Subliniem că un atac de tip DDoS presupune „trafic anormal, ducând la o funcționalitate slabă a site-ului web sau trimițându-l complet offline”.
Știrea inițială
În dimineața zilei de duminică, 4 mai,
pe care îl vor trimite în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, site-ul Ministerului de Interne nu putea fi accesat. Utilizatorii erau întâmpinați cu o eroare:
Totodată, nici site-ul oficial al candidatului Crin Antonescu nu putea fi accesat. Cine încerca să intre era întâmpinat de eroarea „503 – serviciu indisponibil. Serverul este temporar ocupat, încercați mai târziu”. Între timp, site-ul și-a revenit.
Un jurnalist independent, Victor Ilie, a avertizat însă pe
că o grupare de hackeri pro-ruși, NoName057, conduce un atac de tip DDoS asupra mai multor site-uri din România.
Este vorba de site-uri ale unor instituții, cum ar fi senat.ro, ccr.ro sau site-uri ale candidaților la alegerile prezidențiale, cum ar fi cel al lui Crin Antonescu, site-ul lui Nicușor Dan sau site-ul lui John Ion Muscel Banu.
Singurul site care picase în jurul orei 11:00 era cel al lui Crin Antonescu, din verificările Digi24.ro. Ulterior, nici site-ul oficial al Ministerului de Interne nu mai putea fi accesat în jurul orei 11:48.
„NoName057 e o grupare pro-rusă specializată în atacuri de tip DDOS. Sunt cam cei mai celebri hacktivists pro-ruși, născuți din haosul războiului ruso-ucrainean. În general atacă ținte care sunt de partea Kievului. De exemplu, au mai atacat site-uri din România în ziua în care a venit Zelensky la noi sau cu o zi înaintea unui exercițiu NATO la Capu Midia”, a scris jurnalistul Victor Ilie, pe pagina personală de Facebook.
Același jurnalist subliniază că gruparea NoName057 a condus un atac asupra unor site-uri din Țările de Jos, pe parcursul zilei de 3 mai. O verificare independentă pe grupurile lor de Telegram confirmă faptul că această grupare a revendicat atacul din Țările de Jos.
Vom atașa integral definiția unui atac DDoS, așa cum e explicată de Microsoft:
„Un atac DDoS vizează site-urile web și serverele, întrerupând serviciile de rețea în încercarea de a epuiza resursele unei aplicații. Infractorii din spatele acestor atacuri inundă un site cu trafic anormal, ducând la o funcționalitate slabă a site-ului web sau trimițându-l complet offline. Aceste tipuri de atacuri sunt în creștere.
Atacurile DDoS sunt ample și vizează tot felul de domenii și dimensiuni de companii din întreaga lume. Anumite domenii, cum ar fi jocurile, comerțul electronic și telecomunicațiile, sunt vizate mai mult decât altele. Atacurile DDoS sunt unele dintre cele mai comune amenințări cibernetice și vă pot compromite firma, securitatea online, vânzările și reputația”
Editor :