16.1 C
Satu Mare
5 mai, 2025

Bibani de mare și creveți în spațiu: Cum vor crește astronauții viitorului pești pe Lună și pe Marte

La prima vedere, nu pare nimic special la bibanii de mare care înoată într-un acvariu dintr-un complex științific din sudul Franței. Dar aceștia nu sunt niște pești oarecare – ei au o misiune foarte importantă. Ei vor produce prima generație de bibani ce vor fi lansați în spațiu în cadrul unui proiect prin care oamenii de știință vor testa dacă peștii pot fi crescuți pe Lună și, mai apoi, pe Marte ca hrană pentru astronauții viitorului, scrie

Proiectul Lunar Hatch a fost conceput de Cyrille Przybyla, un cercetător specializat în biologia marină de la Institutul Național Francez pentru Cercetări Oceanice.

„Peștii sunt o sursă excelentă de proteine pentru că este organismul animal pe care îl putem digera cel mai bine și are omega 3 și vitamine B importante care vor fi necesare pentru astronauți în spațiu pentru a-și menține masa musculară”, a spus Przybyla. „Întrebarea este: cum putem produce hrană așa de departe?”

Răspunsul, potrivit cercetătorului francez, ar fi să lansăm icre de biban de mare în spațiu, peștii urmând a ecloza înainte să ajungă la Stația Spațială Internațională (SSI). Inițial peștii vor fi studiați, înainte să fie înghețați și trimiși înapoi pe Pământ, dar, într-un final, ei vor ajunge în fermele piscicole de pe Lună și Marte.

Dacă agențiile spațiale vor decide să construiască o bază lunară, Przybyla este încrezător că proiectul său le va permite astronauților să mănânce pește de cel puțin două ori pe săptămână.

Primii pești trimiși în spațiu au fost câteva exemplare de Fundulus heteroclitus trimise pe orbită în una dintre misiunile Apollo din 1973. Până atunci, acești pești mici și banali nu s-au aventurat niciodată mai departe de apele sărate din apropiere de coasta atlantică a Statelor Unite și Canadei.

Doi ani mai târziu, doi cosmonauți ruși au făcut experimente pe pești guppy ( Poecilia reticulata ) în laboratorul spațial sovietic Saliut.

În 2015, pești zebră ( Danio rerio ) au fost trimiși pe SSI pentru a investiga atrofierea mușchilor în condiții de microgravitație. Anul trecut, cercetătorii chinezi au trimis pești zebră pe stația spațială Tiangong.

Dar, acum, va fi pentru prima dată când peștii vor putea fi crescuți în spațiu și folosiți ca o sursă normală de hrană pentru astronauți.

A durat aproape un deceniu ca planul lui Przybyla să ajungă în stadiul din prezent. În 2016, Agenția Spațială Europeană le-a cerut oamenilor de știință să propună idei pentru viitoarea bază lunară care se va numi Moon Village.

Ideea lui Przybyla a fost apreciată, iar, la finalul anului 2018, el a primit primele fonduri de la Centrul național pentru studii spațiale (CNES) – agenția spațială a Franței.

Scopul final al programului Lunar Hatch este să creeze un „lanț trofic cu circuit închis” pe Lună folosind o serie de compartimente. Primele bazine vor fi umplute cu apă din gheața ce se găsește pe fundul craterele de la cei doi poli ai Lunii.

Până acum, toate rezultatele testelor cu peștii ce vor ajunge în spațiu au fost pozitive. Urmează ca ele să fie puse în practică. Apele reziduale produse de pești vor fi folosite pentru a obține microalge ce pot apoi să fie folosite pentru a hrăni alte organisme, precum diverse moluște sau zooplancton.

Fecalele peștilor din primul bazin vor fi folosite de creveți și viermi care, la rândul lor, vor deveni hrană pentru pești.

„Scopul proiectului Lunar Hatch este să nu risipim nimic”, a spus Przybyla. „Totul este reciclat printr-un sistem de acvacultură care va trebui să fie autonom timp de patru sau cinci luni.”

Cercetătorul francez și peștii lui „acvastronauți” vor trebui să aștepte acum până când CNES și NASA vor găsi un loc și pentru ei într-una din viitoarele misiuni spațiale.

„Am făcut toate simulările pe care le putem face la sol, așa că obiectivul acum este să avem o misiune spațială”, a spus Przybyla.

De când a fost anunțat programul Lunar Hatch, și chinezii au dezvăluit că lucrează la sisteme de acvacultură cu circuit închis care ar putea fi folosite pe stația lor spațială.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/bibani-de-mare-si-creveti-in-spatiu-cum-vor-creste-astronautii-viitorului-pesti-pe-luna-si-pe-marte-3221091

Ultimă oră

Același autor