Autostrăzi construite cu banii Armatei – este proiectul pe care îl vor pune în aplicare mai multe țări NATO, printre care și România. Conform planurilor alianței, toate statele membre ar trebui să fie legate prin șosele de mare viteză, pe care să fie aduse cât mai repede tancurile și blindatele în caz de război, anunță Digi24.
În următorii 10 ani, bugetul MApN ar trebui să ajungă la 5% din PIB (n.r. aproximativ 20 de miliarde de euro). 3,5% din această sumă va fi folosită pentru salarii și achiziții militare. Restul bugetului, de 1,5%, va fi alocat pentru infrastructura militară, ceea ce include construirea unor noi unități sau a unor autostrăzi de importanță militară.
au loc în contextul în care NATO a trasat mai multe trasee esențiale pentru mobilitatea militară. Primul coridor ar lega vestul de estul Europei. Șoseaua de mare viteză pornește din Germania, trece prin Slovacia și Ungaria și intră în România pe la Arad. De aici, coridorul continuă în două direcții: una către Constanța, trecând prin Deva, Sibiu, Brașov, Ploiești și București. Problema este reprezentată de tronsonul dintre Sibiu și Brașov. Această parte de autostradă ar putea să fie construită cu ajutorul fondurilor militare, anunță Digi24.
Cealaltă direcție va fi către sud, iar traseul este Timișoara- Drobeta Turnu Severin- Craiova – Calafat, cu toate că de la Timișoara nu există niciun metru de autostradă construit spre sudul țării, arată aceeași sursă.
Un alt coridor esențial pentru NATO ar fi cel care leagă Marea Baltică de Marea Mediterană. Traseul începe în Lituania, trece prin Polonia, Slovacia, Ungaria și intră în România prin județul Bihor. Însă și aici există dificultăți: între Oradea și Arad nu există autostradă. În același timp, întregul coridor depinde și de autostrăzile din sud, care ar lega Banatul de Calafat.
Potrivit Digi24, toate aceste proiecte depind de două lucruri: în primul rând, Guvernul trebuie să își țină promisiunea făcută la summitul NATO și să crească bugetul Apărării. În al doilea rând, unele dintre aceste drumuri trebuie să fie declarate ca fiind de importanță militară – iar pentru o astfel de modificare este nevoie de o ședință CSAT.
Editor :