Din articol
Radu Marinescu a declarat, marți la Digi24, că a discutat cu reprezentanții sindicatului grefierilor, deși aceștia nu sunt angajații Ministerului Justiției, despre nemulțumirile pe care le au privind măsurile fiscale ale Guvernului și le-a transmis că ordonanța de urgență privind tăierea sporurilor de vătămare este „o măsură temporară”. El a adăugat că i-a îndemnat să privească în viitor, „la modalitățile în care aceste chestiuni vor putea să fie reglate”, în bugetul anului următor.
„În primul rând, aș vrea să fac o precizare. Astăzi la Ministerul Justiției s-au deplasat grefieri. Grefierii nu sunt angajați ai Ministerului Justiției. Ministerul Justiției nu este, așadar, angajatori pentru dumnealor, dar în limita competențelor noastre instituționale și întrucât avem, între altele, și atribuții în ceea ce privește inițiativa legislativă cu privire la statutul acestora, cu promptitudine am primit la discuții reprezentanții Sindicatului grefierilor și am discutat despre tot ceea ce îi preocupă în mod legitim în momentul de de față”, a declarat Radu Marinescu, întrebat despre protestul grefierilor, ai angajaților Curții de Apel București și ce a discutat cu aceștia, marți la Digi24.
„Am discutat inclusiv despre efectele acestei ordonanțe de urgență cu privire la sporuri, accentuând că este vorba de o măsură temporară și privind în viitor, pentru bugetul următorului an, la modalitățile în care aceste chestiuni vor putea să fie reglate. Încă o dată, cu precizarea că nu noi, Ministerul Justiției suntem angajator pentru categoria profesională grefieri”, a mai explicat ministrul Justiției.
Întrebat dacă le-a promis grefierilor că va încerca ca eliminarea sporului să fie recuperată în perioada următoare sau anul următor, Radu Marinescu a răspuns: „După cum ați văzut în cuprinsul ordonanței de urgență, măsura este temporară”.
„De aceea, în virtutea rolului nostru de mediator în ceea ce privește activitatea profesională a grefierilor, i-am asigurat de sprijinul nostru în dialog cu toți factorii instituționali pentru a găsi resursele de echilibrare financiară pentru a stabili, a asigura stabilitatea statutului profesional al grefierului în în viitor”, a completat el.
Chestionat dacă se teme de un blocaj în instanțe, deoarece angajații au amenințat acest lucru, Marinescu a replicat. „În momentul de față, noi avem un dialog foarte bun cu reprezentanții profesiilor din mediul judiciar”.
„Avem un dialog foarte bun cu Consiliul Superior al Magistraturii, avem în continuare o colaborare foarte bună cu reprezentanții grefierilor. În momentul de față activitatea judiciară se desfășoară corespunzător. Activitatea judiciară din România a fost evaluată pozitiv inclusiv de factorii europeni. Suntem foarte preocupați în momentul de față să răspundem unor așteptări legitime din domeniul judiciar, și anume ele privesc găsirea unor soluții, inclusiv legislative și instituționale, pentru degrevarea grefierilor, a judecătorilor și a procurorilor. Volum mare de activitate care înseamnă o presiune asupra personalului și în acest sens lucrăm pentru identificarea unor soluții”, a mai precizat el.
Dosarul electronic național va fi finalizat anul viitor, prin programul ECRIS V finanțat prin PNRR
Radu Marinescu a mai spus că, în afară de această OUG privind sporurile, nu mai sunt alte măsuri care să afecteze veniturile din sistem.
„Sunt două lucruri oarecum diferite în ceea ce privește veniturile, în momentul de față, în afara acestei ordonanțe cu privire la sporuri, nu există măsuri care să afecteze veniturile, indemnizațiile din sistem. Nu considerăm noi, Ministerul Justiției cel puțin, nu considerăm că ar trebui afectat statutul profesional al celor din justiție, întrucât este deosebit de important pentru societate”, a explicat el.
Chestionat ce măsuri trebuie adoptate, în contextul în care există un număr foarte mare de cauze, iar instanțele sunt încărcate și acuză că duc lipsă de personal, Radu Marinescu a replicat că dosarul electronic național va fi finalizat anul viitor, prin programul ECRIS V finanțat prin PNRR.
„Procedurile digitale, de exemplu, purtarea proceselor la distanță, noul sistem ECRIS V, dosarul electronic național, sunt chestiuni care vor veni, pentru că pe PNRR Ministerul Justiției are în momentul de față o o respectare a perfectă a graficelor de îndeplinire și vor veni și acestea în sprijinul activității de justiție, simplificând foarte mult procedurile și astfel aducând profesioniștii din justiție astfel câștig absolut necesar de depinde de resurse ca să poată să-și desfășoare activitatea.
Sunt foarte multe proiecte aflate în momentul de față, ali de elaborare, chiar avansat, le discutăm cu mediul judiciar, le pregătim și vom veni cu ele pentru ante-contura cu profesionistul de justiție. Unele sunt în stadii de execuție, la anul se finalizează ECRIS V, dosarul electronic național, altele sunt în curs de mplementare. De exemplu sistemul de automatizare speech-to-text, care va permite translatarea imediată a aspectelor relatate verbal în ședința de judecată, în scris, eficient, simplificând activitatea grefierului”, a conchis ministrul Marinescu.
Ministrul Justiției a avut, marți o întrevedere cu
și prim-vicepreședinte al Federației PUBLISIND Cătălin Trăistaru, pe fondul protestelor spontane de la Curtea de Apel București urmate de marș către sediul ministerului.
Editor :