24 C
Satu Mare
21 aprilie, 2025

Adevărul despre viața pe alte planete și ce ar însemna descoperirea unor organisme extraterestre pentru omenire (BBC)

Din articol

Există unele descoperiri științifice care fac mult mai mult decât să ne îmbogățească cunoștințele: ele produc o schimbare în mintea noastră pentru că ne fac să conștientizăm adevărata dimensiune a universului și locul pe care noi îl ocupăm în el, scrie

. Unul dintre aceste momente va fi atunci când vom descoperi viață pe o altă planetă, o realitate înspre care am mai făcut un pas odată cu vestea că cercetătorii au găsit,

, un tip de gaz care pe Pământ este produs în mod natural doar de unele organisme marine.

Acum, posibilitatea găsirii vieții extraterestre, ceea ce ar demonstra că nu suntem singuri în univers, nu este una foarte îndepărtată, potrivit cercetătorului-șef din echipa care a făcut recenta descoperire.

„Am putea fi pe cale să răspundem la această întrebare”, a spus prof. Nikku Madhusudhan de la Institutul de Astronomie al Universității Cambridge.

Dar toate acestea ridică încă și mai multe întrebări. Dacă găsim viață pe o altă planetă, cum ne va schimba asta pe noi ca specie?

Zeci de ani de la apariția primelor povești Sci-Fi despre presupuse civilizații extraterestre pe planeta Marte, „cele mai puternice dovezi” descoperite până acum despre existența vieții extraterestre au venit nu de pe planeta roșie sau de pe Venus, ci de pe o planetă aflată la 124 de ani-lumină de Pământ.

Până nu demult, principala țintă pentru NASA în misiunea de a descoperi forme de viață extraterestre era planeta Marte, dar acest lucru a început să se schimbe în 1992, odată cu descoperirea primei planete din afara sistemului solar.

„Zona Goldilocks” și planetele unde ar putea fi forme de viață extraterestre

Cu toate că astronomii bănuiau că există și alte lumi în jurul unor stele îndepărtate, ei nu au avut nicio dovadă concretă că acest lucru este adevărat. De atunci, au fost descoperite aproape 6.000 de alte planete, în afară de cele opt cu care ne-am obișnuit (sau nouă, dacă includem Pluto).

Multe dintre ele sunt așa-numiți „giganți gazoși”, asemănători cu Neptun, Jupiter, Saturn și

. Alte planete sunt prea fierbinți sau prea reci ca să poată avea apă sub formă lichidă – un element considerat esențial pentru apariția vieții.

Sunt și altele, însă, care se află în „zona Goldilocks”, sau zona locuibilă circumstelară, acolo unde distanța între planetă și steaua în jurul căreia se învârte nu este nici prea mică, nici prea mare ca să susțină viața.

Madhusudhan crede că ar putea exista mii de astfel de planete în galaxia noastră.

al NASA, care a detectat prezența sulfurii de dimetil (DMS) în atmosfera planetei K2-18b, este cel mai puternic telescop spațial construit vreodată.

Însă, pentru a detecta planete de dimensiunea Pământului sau mai mici, NASA va avea nevoie de instrumente și mai puternice. Observatorul Lumilor Locuibile (HWO) ar urma să fie lansat după anul 2030 și va putea detecta și studia atmosfera unor planete ca a noastră.

Căutarea vieții extraterestre continuă și în sistemul solar

Dacă recenta descoperire va fi confirmată, va începe o dezbatere științifică legată de posibilitatea ca DMS să nu fie produs doar de organisme vii.

Roverul ExoMars al Agenției Spațiale Europene (ESA), ce ar urma să fie lansat în 2028, va fora suprafața planetei Marte în căutarea unor forme de viață care au existat în trecut sau, poate, care încă mai există.

NASA va lansa nava spațială Dragonfly ca să studieze unul dintre sateliții naturali ai planetei Saturn, Titan. Este o lume exotică cu lacuri și nori formați din substanțe chimice bogate în carbon, ceea ce face ca atmosfera acestei luni să arate ca o ceață portocalie.

Alături de apă, aceste substanțe chimice sunt ingredientele necesare pentru apariția vieții, potrivit cercetătorilor.

„Aș fi foarte surprinsă dacă nu va fi” viață pe una dintre lunile înghețate ale planetelor Jupiter și Saturn, a spus Prof. Michele Dogherty de la Imperial College din Londra.

„Este nevoie de trei lucruri: o sursă de căldură, apă lichidă și substanțe organice. Dacă avem aceste trei ingrediente, șansele ca viața să poată apărea cresc vertiginos”, a spus Dogherty.

Condițiile apariției formelor de viață inteligente

Chiar dacă există forme de viață simple în univers, asta nu garantează că vom descoperi și forme de viață complexe.

Este un pas foarte mare de la viața simplă la cea complexă și un pas cel puțin la fel de mare până la formele de viață inteligente, potrivit lui Madhusudhan.

Marea întrebare este dacă procesul complex prin care viața inteligentă a apărut pe Pământ este posibil doar în condițiile care se găsesc pe planeta noastră sau condițiile pot fi mai variate.

Dr. Robert Massey de la Societatea Astronomică Regală (RAS) din Marea Britanie crede că descoperirea unor forme de viață simple va diminua și mai mult locul pe care noi îl atribuim omenirii în cosmos.

Cu sute de ani în urmă, credeam că suntem în centrul universului și cu fiecare nouă descoperire în domeniul astronomiei, ne-am găsit tot mai departe de acel punct. „Cred că descoperirea vieții în altă parte ar reduce și mai mult calitatea noastră specială.”

Descoperirea vieții pe alte planete, încă un pas în evoluția omului

Dougherty crede, însă, că o astfel de descoperire în sistemul nostru solar ar fi bună pentru știință și pentru suflet pentru că ne va ajuta să înțelegem mai bine locul nostru în univers.

Dacă știm că viața există și dincolo de sistemul solar, „acest lucru ar fi reconfortant pentru mine, știind că suntem o parte din ceva mai mare”.

„Când vom privi cerul, vom vedea nu doar niște obiecte fizice, stele și planete, ci vom vedea un cer viu. Implicațiile societale sunt imense. Va fi o transformare uriașă a felului în care ne vedem pe scena cosmică”, a spus Madhusudhan.

„Va schimba fundamental psihicul uman în felul în care ne privim pe noi înșine și unii pe alții, iar orice bariere lingvistice, politice, geografice se vor dizolva pe măsură ce realizăm că suntem toți un singur întreg. Și asta ne va aduce mai aproape. Va fi încă un pas în evoluția noastră.”

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/adevarul-despre-viata-pe-alte-planete-si-ce-ar-insemna-descoperirea-unor-organisme-extraterestre-pentru-omenire-bbc-3204993

Ultimă oră

Breaking News

Același autor