16.1 C
Satu Mare
27 aprilie, 2024

ANAR a sesizat autoritățile maghiare. Cantități mari de dejecții în râul Crasna provenite de la o gospodărie de bovine

27.02.2024 17:29

ANAR a sancționat o fermă de bovine care a lăsat dejecțiile animalelor să intre în contact cu apele dimprejur.

Cantitățile mari de dejecții animale de pe râul Crasna, care traversează atât Ungaria, cât și România, au fost raportate de autorități după ce o parte din puietul din râu a murit. Autoritățile spun că dejecțiile provin de la o societate comercială din Ungaria, astfel că instituțiile maghiare trebuie să sancționeze persoanele responsabile.

Administrația Națională a Apelor a precizat toate detaliile într-un comunicat, prin care atrage atenția asupra secțiunii Berveni a râului în cauză. Autoritățile s-au sesizat după ce a fost constatată mortalitatea (mică) piscicolă. ANAR precizează că este vorba despre o rată mică a mortalității, fiind vorba despre puiet în mare parte.

Partea maghiară a fost informată cu privire la acest aspect, timp în care fenomenul a fost limitat în timp – o oră. Autoritățile sunt în alertă încă de pe data de 25 februarie, fiind mobilizați specialiştii de la Apele Române Someş-Tisa – Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu-Mare.

„Astăzi, 27 februarie, în secţiunea Berveni, s-a observat local mortalitate piscicolă de mică amploare, predominant puiet. Fenomenul a fost limitat în timp – aproximativ o oră, fiind cauzat de oxigenarea scăzută a apei, ca efect al autoepurării. Partea ungară a fost informată despre acest eveniment. Specialiştii de la Apele Române Someş-Tisa – Sistemele de Gospodărire a Apelor Sălaj şi Satu-Mare sunt în alertă încă din data de 25 februarie, prelevând probe de apă şi monitorizând cursul de apă”, precizează ANAR.

Inspectorii s-au deplasat la secțiunea afectată de poluarea cauzată de dejecțiile animale care au dus la o mortalitate mică a puietului. Concluziile sunt reprezentate de obligația poluatorului de a restabili situația inițială, eliminând sursa de poluare și de a lua măsuri preventive pentru a nu lăsa din nou dejecțiile animale să ia contact cu apele naturale. Vinovatul este o fermă de bovine.

„Inspectorii SGA Sălaj s-au deplasat la faţa locului şi au trasat mai multe responsabilităţi obligatorii pentru poluator: să cureţe gunoiul de grajd de pe terenul în pantă limitrof batalului, de unde deşeurile au fost antrenate într-un curs de apă necadastrat, apoi au ajuns în râul Crasna şi să execute lucrări de reparaţii la staţia de epurare a apelor uzate menajere şi tehnologice, care prezenta deficienţe în exploatare la data controlului. După verificarea modului de îndeplinire a măsurilor trasate şi pe baza rezultatelor analizelor efectuate, ferma de bovine va fi sancţionată contravenţional, conform prevederilor legale în vigoare şi principiului „Poluatorul plăteşte””, se mai arată în postarea ANAR de pe reţeaua de socializare.

06 Martie 2024, 10:30

Sursa: https://www.dcnews.ro/anar-a-sesizat-autoritatile-maghiare-cantitati-mari-de-dejectii-in-raul-crasna-provenite-de-la-o-gospodarie-de-bovine_950520.html

Ultimă oră

Același autor