12.1 C
Satu Mare
19 septembrie, 2024

BukFeszt – Cinci teatre de limbă maghiară din ţară prezintă şapte spectacole la Teatrul Odeon şi la Teatrul Metropolis în perioada 30 septembrie – 6 octombrie

luni, 18:21

Cea de-a treia ediţie a festivalului BukFeszt va avea loc în perioada 30 septembrie – 6 octombrie, la Teatrul Odeon şi Teatrul Metropolis. Programul din acest an include şapte spectacole, producţii ale celor cinci teatre membre MASZÍN – Uniunea Teatrelor Maghiare din România, care organizează festivalul.

Înfiinţată în 2017, asociaţia are scopul de a promova dialogul interetnic şi, în acelaşi timp, de a creşte vizibilitatea în Bucureşti a spectacolelor de limbă maghiară din provincie. Organizatorii vor să prezinte spectacole definitorii pentru teatrul de limbă maghiară din România în faţa profesioniştilor din domeniu şi a publicului bucureştean, de orice etnie.

Spectacolele selectate în program sunt variate tematic, iar interpretarea este inedită. De la proză la dans contemporan, de la texte contemporane maghiare şi americane la clasici ai literaturii universale, vor fi prezentate spectacole pentru toate gusturile, iar cei care vor urmări întregul program vor putea avea o imagine de ansamblu despre repertoriul recent al teatrelor maghiare din România.

Deschiderea celei de-a treia ediţii a festivalului BukFeszt va avea loc la Teatrul Odeon luni, 30 septembrie, ora 19:00 cu drama „10” de Székely Csaba, în regia lui Rusznyák Gábor, producţie a Teatrului „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc.

Marţi, 1 octombrie, de la ora 18:00, tot la Teatrul Odeon, publicul bucureştean va putea vedea „Mizantropul” de Molière, în regia lui Sardar Tagirovsky, în interpretarea Companiei „Harag György” a Teatrului de Nord din Satu Mare. Regizorul spectacolului este deja cunoscut de publicul fidel al festivalului de la prima sa ediţie, ca regizor al spectacolului „Rasputin” pe textul lui Géza Szőcs.

Miercuri, 2 octombrie, în sala mare a Teatrului Metropolis, Teatrul de Nord va prezenta drama irlandeză contemporană „Schilodul din Inishaam”, de Martin McDonagh, începând cu ora 17:00. Spectacolul face parte din secţiunea de debut pentru regizorii tineri, fiind pus în scenă de tânărul coregraf Bélai Marcel. De la ora 20:00, aceeaşi sală va găzdui spectacolul „Strigăte şi şoapte”, regia Győrfi Csaba, producţia Teatrului „Szigligeti” din Oradea, inspirată de bine-cunoscuta capodoperă a lui Ingmar Bergman.

Joi, 3 octombrie, la Teatrul Odeon, începând cu ora 19:00 trupa Teatrului „Csíki Játékszín” din Miercurea Ciuc va susţine spectacolul „Opera de trei parale”, în regia lui Szőcs Artur.

Vineri, 4 octombrie, de la ora 19:00, pe scena principală a Teatrului Odeon, artiştii orădeni ne invită la „Silvia” de Kálmán Imre, opereta maghiară cunoscută în toate colţurile lumii. Regia spectacolului îi aparţine lui Novák Eszter, directorul artistic al Teatrului Szigligeti din Oradea.

Festivalul se va încheia cu spectacolul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, „Doctorul”, în regia lui Andrei Şerban. Piesa lui Robert Icke beneficiază de prima montare în România şi se va juca în 6 octombrie, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Odeon.

Biletele pentru spectacolele din cadrul festivalului sunt disponibile la casele de bilete ale Teatrului Odeon şi ale Teatrului Metropolis din Bucureşti (în funcţie de sălile în care vor avea loc spectacolele), conform programului de funcţionare.

Asociaţia MASZÍN, fondată în anul 2017, este formată din cinci teatre maghiare din România: Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, Teatrul de Nord din Satu Mare- Trupa „Harag György”, Teatrul Szigligeti din Oradea, Teatrul Csíki Játékszín din Miercurea Ciuc şi Teatrul „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc.

MASZIN (Asociaţia Teatrelor Maghiare din România) joacă un rol esenţial în sprijinirea şi reprezentarea teatrelor maghiare din România. Scopul principal al organizaţiei este de a crea un cadru de cooperare profesională pentru teatrele membre, de a implementa planuri comune şi de a identifica soluţii la problemele cu care se confruntă aceste instituţii.

Un exemplu de iniţiativă importantă organizată de asociaţie este festivalul BukFeszt, care în 2024 ajunge la cea de-a treia ediţie. Obiectivul principal al acestui festival este de a oferi publicului din Bucureşti acces la spectacole de teatru de înaltă calitate, interpretate în limba maghiară. În acelaşi timp, BukFeszt are şi un rol important în facilitarea accesului breslei teatrale din Bucureşti la spectacolele teatrelor minoritare, promovând astfel schimburile culturale şi dialogul profesional între artiştii maghiari şi români.

Sursa: https://www.news.ro/cultura-media/bukfeszt-cinci-teatre-de-limba-maghiara-din-tara-prezinta-sapte-spectacole-la-teatrul-odeon-si-la-teatrul-metropolis-in-perioada-30-septembrie-6-octombrie-1922402109302024091821727567

Ultimă oră

Același autor