13.9 C
Satu Mare
17 mai, 2024

Când poate fi periculos postul negru. Un nutriționist spune ce poți face dacă ți se face rău după zece ore

În Vinerea Mare, mulți dintre români apelează la varianta drastică a postului negru. Adică, nu mănâncă nimic pentru 24 de ore. Este o variantă de detoxifiere, atât fizică, dar și spirituală pentru mulți. Dar poate fi și periculoasă.

Nutriționistul Laura Ene a declarat la Digi24 că sunt câteva categorii de persoane pentru care nu e recomandat postul negru: copiii până în 18 ani, vârstnicii cu multiple boli cronice și care au tratament pentru diverse afecțiuni – cardiace, renale, diabet – sau femeile însărcinate.

Potrivit nutriționistului, 24 – 36 ore de post negru, dar cu consum de apă ar fi o dietă foarte bună pentru persoanele care nu sunt în categoriile menționate. „Poate face parte dintr-o strategie de scădere a greutății, dar nu pe termen lung. O dietă fără calorii accentuează lipsa nutrienților”, a spus Ene.

Riscurile în cazul persoanelor care au probleme de sănătate care țin post negru pot fi: hipoglicemia, oscilații ale tensiunii.

În cazul bolilor cronice, este afectat tratamentul medicamentos, deoarece unele medicamente sau iau după masă, iar atunci când nu mănânci nu le mai poți lua. Mai ales în cazurile de diabet, trebuie evitat să se ajungă la o astfel de situație.

Potrivit nutriționistului, pentru cei care vor totuși să țină postul negru între 24 și 36 de ore, dar care ajung să se simtă rău de exemplu după zece ore, se recomandă ca în loc de apă simplă să se consume supă clară de legume, apă mineralizată, ceai sau lapte vegetal.

„Hidratarea e mult mai importantă decât mâncarea. Fără mâncare putem rezista chiar și 40 de zile, fără apă rezistăm mult mai puțin”, a conchis medicul nutriționist.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/magazin/cand-poate-fi-periculos-postul-negru-un-nutritionist-spune-ce-poti-face-daca-ti-se-face-rau-dupa-zece-ore-2780203

Ultimă oră

Același autor