10 C
Satu Mare
18 octombrie, 2024

Cât de aproape de final e războiul din Fâșia Gaza după ce Israelul l-a ucis pe liderul Hamas, Yahya Sinwar

Din articol

Omul despre care Israel se referea „ca și mort” a fost ucis. Asasinarea liderului Hamas

în Gaza este o victorie majoră pentru Israel, după un an de vânătoare a celui considerat a fi creierul celui mai mortal atac terorist din istoria țării. Iar aceasta ar putea aduce războiul devastator din Gaza mai aproape de sfârșit, spun experții – dacă Israelul și aliații săi pot profita de ocazie, notează

Harel Chorev, cercetător la Centrul Moshe Dayan din cadrul Universității Tel Aviv, a declarat pentru CNN că moartea lui Sinwar ar putea fi o lovitură fatală pentru Hamas din cauza modului în care acesta conducea grupul.

Înainte de război, puterea în Hamas era descentralizată – șeful politic din Gaza, Sinwar, fiind doar unul dintre mulți lideri, a spus Chorev.

Dar acest lucru s-a schimbat în ultimul an.

„Sinwar a devenit singurul factor de decizie și, bineînțeles, a devenit din ce în ce mai puternic pe măsură ce Israelul ucidea din ce în ce mai multe figuri importante, cum ar fi (șeful militar al Hamas) Mohammed Deif”, a spus el.

Un an de lovituri din partea Israelului, care a lăsat zone întinse din Gaza devastate și a provocat pierderi uriașe pentru civili, a slăbit foarte mult Hamas, iar uciderea lui Sinwar va crea un vid major de putere – pe care Israelul și aliații săi vor încerca, fără îndoială, să profite.

Nu este clar dacă Sinwar a lăsat instrucțiuni cu privire la ceea ce ar trebui să se întâmple în cazul morții sale.

Mai multe nume au fost vehiculate ca posibili succesori, inclusiv fratele lui Sinwar, Mohammed, care este văzut ca un alt adept al liniei dure Hamas, și Khalil Al Hayya, negociator-șef pentru grupare în timpul negocierilor de încetare a focului de la Cairo. Niciunul nu are profilul public al lui Sinwar în Gaza.

„Israelul trebuie să profite de această situație și de confuzia majoră care probabil se răspândește în rândurile Hamas”, a declarat Chorev.

„Calculele politice” ale lui Netanyahu

Netanyahu a insistat că obiectivul său este să elimine complet Hamas, chiar dacă mulți experți au avertizat că acest lucru nu ar putea fi realizat.

Hamas, chiar dacă ar fi foarte slăbit, încă este capabil să lanseze rachete către Israel. Între timp, armata israeliană a reintrat recent în nordul Fâșiei, afirmând că Hamas a reapărut în zonă.

Shira Efron, director senior de cercetare politică la Fundația Diane și Guilford Glazer, a declarat că uciderea lui Sinwar îi oferă lui Netanyahu șansa de a revendica o victorie.

„Ei pot spune acum «OK, am câștigat războiul, putem încheia războiul din Gaza și să ne îndreptăm spre o realitate diferită pe teren»”, a spus ea.

Dar Netanyahu ar putea, în schimb, să prezinte decesul lui Sinwar drept semnal pentru intensificarea conflictului, a adăugat ea.

„Totul are de-a face cu calculele politice ale lui Netanyahu și ale coaliției sale”, spune aceasta.

Uciderea lui Sinwar ar putea, de asemenea, să pregătească terenul pentru un acord privind

și încetarea focului, deoarece acesta ar fi fost unul dintre principalele blocaje ale unui acord.

Sinwar avea puține motive personale să negocieze, având în vedere că era principala țintă a Israelului, a declarat Chorev.

Unele familii ale ostaticilor îl îndeamnă pe Netanyahu să facă presiuni pentru o înțelegere.

„Dacă Netanyahu nu profită de acest moment și nu se ridică acum și nu prezintă o nouă inițiativă israeliană, chiar și cu prețul încheierii războiului, înseamnă că a decis să îl abandoneze pe Matan al meu și pe ceilalți ostatici, cu scopul de a prelungi războiul și de a-și întări puterea”, a declarat Einav Zangauker, al cărui fiu Matan se află încă în Gaza.

Uzi Rabi, de asemenea de la Universitatea Tel Aviv, a declarat că ostaticii ar trebui să fie acum prioritatea principală.

„Israelul trebuie să facă tot posibilul pentru a-i recupera”, a spus el. „Fără Sinwar, ar putea fi puțin mai ușor”.

Ce se va întâmpla în continuare?

Ce se va întâmpla în continuare va depinde în mare măsură de Netanyahu.

Prim-ministrul de lungă durată a încercat să jongleze cu cererile partenerilor săi de coaliție de extremă dreapta și cu presiunile din partea Statelor Unite și a altor aliați ai Israelului pentru a ajunge la un acord de încetare a focului și a minimiza costul devastator al războiului asupra civililor din Gaza.

În același timp, el se confruntă cu mai multe anchete penale și cu proteste care îi cer demisia în țară.

Criticii lui Netanyahu, inclusiv președintele american

, și-au exprimat de mult timp îngrijorarea că acesta ar putea prelungi războiul din Gaza în încercarea de a se agăța de putere, ceea ce liderul israelian a negat.

Deși este încă extrem de nepopular în rândul unei mari părți a societății israeliene, Netanyahu a realizat o schimbare remarcabilă în ultimul an, recuperând o parte din sprijinul pe care l-a pierdut de-a lungul anilor.

În trecut, Netanyahu a insistat ca Israelul să mențină o anumită prezență militară în Gaza după încheierea conflictului imediat. Iar unii dintre partenerii săi de coaliție au mers atât de departe încât au sugerat că Israelul ar trebui să construiască colonii evreiești în Gaza.

Rabi a declarat că el crede că un anumit nivel de prezență militară israeliană ar fi necesar pentru a împiedica Hamas să se refacă în fâșie – un lucru despre care aliații Israelului au avertizat guvernul.

„Trebuie să preluați controlul asupra infrastructurii civile pentru a goli Hamas de autoritatea și legitimitatea sa în ochii locuitorilor din Gaza”, a spus el.

„Ar trebui să (lucrăm) cu emiratienii, cu saudiții, cu americanii și cu palestinienii – alții decât Hamas, pentru a stabili cum să procedăm de aici. Poate că aceasta ar fi de fapt lovitura de deschidere pentru un viitor diferit pentru palestinieni și pentru Orientul Mijlociu”, a spus el.

Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a criticat anterior planul lui Netanyahu de a menține dominația militară israeliană în Gaza, avertizând că aceasta ar veni cu un preț mare.

Efron, analistul, a declarat că Netanyahu a primit deja un impuls de la operațiunea de succes a Israelului care a vizat conducerea Hezbollah, gruparea militantă cu sediul în Liban.

Uciderea lui Sinwar îi va da un alt impuls – și un sentiment de răzbunare, a spus ea.

„Acum poate susține că toată lumea i-a spus să nu intre în Rafah, iar Sinwar a fost ucis în Rafah”, a spus analistul, referindu-se la presiunea cu care s-a confruntat Netanyahu din partea aliaților Israelului înainte ca armata să lanseze invazia în cel mai sudic oraș din Gaza, în timp ce aproximativ 1,2 milioane de oameni se adăposteau acolo.

„Nu înseamnă că se afla în Rafah când a început operațiunea acolo, dar cred că îi permite lui Netanyahu să își justifice deciziile în retrospectivă”, a spus Efron.

Chorev, de la Universitatea Tel Aviv, a adăugat că Netanyahu ar putea vedea uciderea lui Sinwar ca un moment de a-și consolida moștenirea.

Mulți israelieni l-au învinovățit pe Netanyahu pentru atacul din 7 octombrie. De asemenea, Netanyahu a fost cel care a fost de acord să-l elibereze pe Sinwar dintr-o închisoare israeliană în cadrul unui schimb de prizonieri în 2011 – o decizie care a ajuns să-l bântuie.

„Nu a vrut să fie amintit ca cel care a provocat doar 7 octombrie, ci și ca cel care a câștigat războiul din 7 octombrie. Cred că pentru el, aceasta ar putea fi o realizare majoră”, a spus Chorev. „Și dacă este înțelept, va părăsi biroul după aceea”.

Dar, deși uciderea lui Sinwar a adus Hamas poate în cel mai slab moment al său, distrugerea grupului militant nu va garanta prin ea însăși un viitor pașnic.

Un an de bombardamente intense și o operațiune terestră mortală a Israelului au transformat Gaza într-o ruină. Mii de copii au rămas orfani, mutilați și traumatizați.

Israelul trebuie acum să se asigure că aceștia pot avea un viitor mai bun – altfel riscă să creeze o altă generație susceptibilă la radicalizare, subliniază CNN.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/cat-de-aproape-de-final-e-razboiul-din-fasia-gaza-dupa-ce-israelul-l-a-ucis-pe-liderul-hamas-yahya-sinwar-2973043

Ultimă oră

Același autor