Din articol
Consumul de cantități mari de alimente ultraprocesate (AUP) crește riscul de deces timpuriu, conform unui studiu internațional de anvergură, scrie
Fiecare 10% în plus de mâncare ultraprocesată consumată, cum ar fi pâinea, prăjiturile și mâncărurile gata preparate, crește riscul unei persoane de a muri înainte de a împlini 75 de ani cu 3%, conform cercetărilor efectuate în țări precum SUA și Marea Britanie.
Aproximativ 14% din decesele premature din Anglia sunt atribuite alimentelor nesănătoase.
AUP sunt atât de dăunătoare pentru sănătate încât sunt implicate în până la unul din șapte din toate decesele premature care au loc în unele țări, potrivit unui articol din American Journal of Preventive Medicine.
Acestea sunt asociate cu 124.107 decese premature pe an în SUA și cu 17.781 de decese în fiecare an în Marea Britanie.
Studiu la scară largă
Eduardo Augusto Fernandes Nilson, cercetătorul principal al studiului, de la Fundația Oswaldo Cruz din Brazilia, a declarat că aditivii precum îndulcitorii și aromele dăunează sănătății, nu doar nivelurile ridicate de grăsimi, sare și zahăr din mâncare ultraprocesată.
Autorii au constatat „o asociere liniară doză-răspuns între consumul de alimente ultraprocesate și mortalitatea din toate cauzele” atunci când au examinat anchetele oficiale efectuate anterior în Marea Britanie și SUA, precum și în Australia, Brazilia, Canada, Columbia, Chile și Mexic.
În timp ce 4%, 5% și 6% din decesele premature din Columbia, Brazilia și, respectiv, Chile sunt „atribuibile consumului de AUP”, procentul echivalent este de 10,9% în Canada, 13,7% în SUA și 13,8% în Anglia – cea mai mare proporție dintre cele opt țări.
„Decesele premature atribuibile consumului de alimente ultraprocesate cresc semnificativ în funcție de ponderea acestora în aportul energetic total al indivizilor. O cantitate mare de consum de AUP poate afecta semnificativ sănătatea”, au concluzionat cercetătorii.
Ratele de mortalitate sunt cele mai ridicate în țările în care populația obține cele mai mari cantități de energie totală din consumul de AUP.
Jumătate din mâncarea consumată este ultraprocesată
În Anglia, acest procent este de 53,4%, conform National Diet and Nutrition Survey realizat în 2018-19. Iar în SUA este chiar mai mare – 54,5%.
„Am estimat mai întâi o asociere liniară între ponderea AUP în alimentație și mortalitatea din toate cauzele, astfel încât fiecare creștere cu 10% a participării AUP în alimentație crește riscul de deces din toate cauzele cu 3%”, a declarat Nilson.
„AUP afectează sănătatea dincolo de impactul individual al conținutului ridicat de nutrienți critici – sodiu, grăsimi trans și zahăr – din cauza modificărilor alimentelor în timpul procesării industriale și a utilizării ingredientelor artificiale, inclusiv coloranți, arome și îndulcitori artificiali, emulgatori și mulți alți aditivi și auxiliari de procesare, astfel încât evaluarea deceselor din toate cauzele asociate consumului de UPF permite o estimare globală a efectului procesării industriale a alimentelor asupra sănătății”.
În timp ce povara problemelor de sănătate cauzate de AUP este cea mai mare în țările cu venituri ridicate, aceasta este în creștere în țările cu venituri mici și medii, a adăugat Nilson.
Autorii au îndemnat guvernele din întreaga lume să introducă măsuri îndrăznețe pentru a aborda această problemă, inclusiv o reglementare mai strictă a marketingului alimentar și a vânzării de alimente în școli și la locul de muncă, precum și taxe pe acest tip de produse pentru a reduce vânzările.
Constatările se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care leagă alimentele ultraprocesate de un risc mai mare atât de boli specifice, cum ar fi cancerul și bolile de inimă, cât și de un risc general mai mare de a muri înainte de 75 de ani. Cu toate acestea, cercetătorii au constatat o asociere între UPF și decesul timpuriu, și nu faptul că una o cauzează definitiv pe cealaltă.
De exemplu, o cercetare americană publicată anul trecut în BMJ a constatat că persoanele care consumă cel mai mult UPF au un risc de deces cu 4% mai mare în general și un risc cu 9% mai mare de a muri din alte cauze decât cancerul sau bolile de inimă. Studiul a identificat carnea procesată, zahărul și alimentele ultraprocesate pentru micul dejun, cum ar fi cerealele, ca fiind cele mai nesănătoase produse UPF.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială a declarat: „Am luat deja măsuri pentru a pune capăt direcționării reclamelor de junk food către copii, la televizor și online, și am acordat autorităților locale puteri mai puternice pentru a bloca cererile pentru noi takeaways în apropierea școlilor.
„De asemenea, comandăm cercetări pentru a îmbunătăți dovezile privind impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății. Prin Planul nostru pentru schimbare, vom muta accentul de la boală la prevenire, reducând povara obezității asupra serviciilor publice și a NHS.”
Cele mai periculoase alimente ultraprocesate
acestea sunt:
1. Băuturi energizante
2. Pâine produsă în masă
3. Unele cereale pentru micul dejun
4. Hot dogs
5. „Carne” vegană
6. Chicken nuggets
7. Gustări din cartofi (chipsurile)
8. Margarină
9. „Brânză” vegană
10. Mâncăruri gata preparate
Editor :