Persoanele cu un stil de viață sedentar își pot reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare și deces prematur dacă fac zilnic între 9.000 și 10.000 de pași, potrivit unui studiu recent realizat pe aproximativ 72.000 de participanți. Cercetătorii au descoperit că jumătate din beneficii apar încă de la 4.000 de pași zilnic, indiferent cât timp petrece o persoană stând jos, relatează
Anul trecut, o echipă internațională de cercetători a descoperit că chiar și cei mai sedentari dintre noi pot contracara efectele nocive ale statului jos prin includerea mai multor pași în rutina zilnică.
Stilurile de viață sedentare sunt din ce în ce mai frecvente și știm că sunt legate de șanse mai mari de deces din cauza bolilor cardiovasculare (CVD), un risc mai mare de cancer și diabet, și o durată de viață mai scurtă. Aceste riscuri sunt mai scăzute pentru persoanele care fac mai mulți pași și care
Însă, nu era clar dacă persoanele extrem de sedentare ar putea compensa aceste riscuri alarmante pentru sănătate cu pași zilnici.
Cu cât persoanele din studiu făceau mai mulți pași, indiferent cât de sedentare erau în rest, cu atât riscul lor de boli cardiovasculare și chiar de deces timpuriu era mai mic. Așadar, cei dintre noi care lucrează la birou nu sunt complet condamnați, deși cercetătorii subliniază că este în continuare important să încercăm să reducem timpul petrecut în sedentarism.
„Aceasta nu este, în niciun caz, o cale de scăpare pentru persoanele care sunt sedentare perioade excesiv de lungi”, a explicat Matthew Ahmadi, specialist în sănătate publică de la Universitatea din Sydney, când cercetarea a fost publicată.
Orice mișcare contează și oamenii pot și ar trebui să încerce să compenseze consecințele sedentarismului inevitabil prin creșterea numărului zilnic de pași.
Ahmadi și colegii săi au analizat datele de la 72.174 de voluntari care contribuie la UK Biobank, un set de date extins și de lungă durată, înființat în 2006, care va continua să monitorizeze indicatorii de sănătate ai participanților pentru cel puțin 30 de ani.
Pentru fiecare participant inclus în studiu, exista în medie câte 6,9 ani de date generale de sănătate. Participanții au purtat accelerometre la încheietura mâinii timp de șapte zile, pentru a estima nivelul lor de activitate fizică, cum ar fi numărul de pași pe care îi făceau de obicei și timpul petrecut stând jos.
Timpul median petrecut în sedentarism a fost de 10,6 ore pe zi, astfel că cei care au petrecut mai mult timp decât această medie au fost considerați ca având „timp ridicat de sedentarism”, iar cei cu mai puține ore au fost considerați ca având „timp redus de sedentarism”.
Participanții ale căror date din primii doi ani ar fi putut fi afectate de o stare de sănătate precară nu au fost incluși în studiu, așa că rezultatele se aplică doar persoanelor care, cel puțin în primii doi ani de date, erau în general sănătoase. Nu este clar dacă datele au inclus participanți cu dizabilități care afectează numărul de pași.
Echipa a descoperit că un număr de 9.000 până la 10.000 de pași zilnic era optim pentru a contracara un stil de viață foarte sedentar, reducând riscul de boli cardiovasculare cu 21% și riscul de mortalitate cu 39%.
Indiferent de timpul de sedentarism al participanților, cercetătorii au descoperit că 50% din beneficii apăreau la aproximativ 4.000 până la 4.500 de pași zilnic.
Orice număr de pași zilnici peste valoarea de referință de 2.200 de pași pe zi a fost asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate și de apariție a CVD, atât pentru un timp redus, cât și pentru unul ridicat de sedentarism.
„Realizarea unui număr între 9.000 și 10.000 de pași pe zi a redus în mod optim riscul de mortalitate și de apariție a CVD în rândul participanților foarte sedentari”, a adăugat Ahmadi.
Editor :