16.9 C
Satu Mare
8 mai, 2024

Ce spune Maia Sandu despre unirea cu România: „Există sprijin, dar nu suficient”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat recent, într-un interviu pentru publicația

, că „există sprijin pentru reunificarea cu România”, dar asta nu este suficient și că obiectivul țării sale este integrarea în Uniunea Europeană.

Întrebată dacă ideea reunificării cu România este abandonată de autoritățile de la Chișinău, președinta Republicii Moldova a spus că „există sprijin pentru reunificarea cu România, dar nu suficient.”

„Sunt unii oameni care au promovat ideea, dar numărul lor nu este suficient. Există sprijin pentru integrarea în UE și asta urmărim”, a declarat Maia Sandu.

Aceasta a precizat că există o relație foarte bună între cele două țări, România fiind alături de Republica Moldova.

„Construim o linie de înaltă tensiune care ne va lega de România. Am început-o în 2019 când eram prim-ministru, dar construcția în sine a început când am revenit la putere în 2021. Va mai dura doi ani și este un proiect important.

Plănuim să începem în curând o altă legătură pentru a construi o altă linie în nordul Moldovei, dar între timp va trebui să ne bazăm pe aceleași posibilități ca anul trecut. Știm că și atunci când cumpărăm energie electrică din România trebuia să treacă prin Ucraina, iar de fiecare dată când era bombardată rețeaua ucraineană nu puteam lua nici electricitate. Sperăm că situația din Ucraina se va îmbunătăți pentru că acea țară a fost întotdeauna un furnizor de energie electrică pentru Moldova”, a spus Maia Sandu.

În interviul pentru Geopolitique aceasta a vorbit și despre Transnistria. Maia Sandu speră să unească cele două maluri ale Nistrului până când Republica Moldova va adera la UE, dar dacă nu, consideră că conflictul nu va fi o problemă.

„Regiunea transnistreană beneficiază de regimul de liber schimb, la fel ca și restul țării, și am văzut rezultatele: două treimi din exporturile Moldovei merg către țările UE. Iar când ne uităm la regiunea transnistreană, jumătate din exporturile sale merg către UE. Astăzi, jumătate dintre cei care lucrează în străinătate din regiunea transnistreană lucrează într-o țară din UE”, a spus președinta.

Potrivit Maiei Sandu, aceasta este o schimbare dramatică față de acum zece ani, când toate exporturile din regiune au mers în Rusia și când toți oamenii în căutarea de muncă au plecat în Rusia.

„Cu cât situația pe malul drept al Nistrului este mai bună, cu cât reușim mai repede să ridicăm nivelul de trai, cu atât devenim mai siguri, cu atât interesul pe malul stâng pentru reunificarea țării este mai mare. Și lucrăm la asta, ne angajăm la o soluționare pașnică a conflictului și cred că, cu cât ne apropiem de UE. Sperăm să putem reintegra regiunea înainte de a deveni membri ai UE, dar nu credem că dacă conflictul nu va fi rezolvat pe deplin, acesta va fi un impediment în calea aderării Moldovei la UE.”, a declarat Maia Sandu.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/ce-spune-maia-sandu-despre-unirea-cu-romania-exista-sprijin-dar-nu-suficient-2364595

Ultimă oră

Același autor