Din articol
Youth With a Mission (YWAM), cea mai mare organizație misionară creștină de tineret din lume, este acuzată de foști voluntari că ar fi recurs, timp de două decenii, la practici de control și umilire, inclusiv ritualuri menite să „vindece” homosexualitatea și păcatele sexuale. Investigația Observer, publicată de
, a scos la iveală mărturii despre spovedanii forțate, rușinare publică și presiuni psihologice exercitate asupra tinerilor misionari.
Organizaţia Youth With a Mission (YWAM) este o mişcare globală care pregăteşte tineri creştini pentru a răspândi Evanghelia.
Un purtător de cuvânt al YWAM a declarat că organizaţia a fost „cu inima frântă” de aceste afirmaţii şi a fost „profund angajată faţă de siguranţa şi bunăstarea” tuturor celor aflaţi în grija sa.
Ritualuri de „vindecare” și rușinare publică
Acuzaţiile se întind pe două decenii şi includ afirmaţii conform cărora tinerii misionari au fost făcuţi de ruşine în public, supuşi unor ritualuri pentru a-şi „vindeca” homosexualitatea şi li s-a spus că plecarea era împotriva voinţei lui Dumnezeu.
Tinerii adulţi britanici care s-au înscris în şcoli de formare şi în călătorii misionare în străinătate – mulţi în timpul anilor de pauză – au descris sesiuni regulate de spovedanie în cadrul cărora erau presaţi să îşi recunoască „păcatele” în grup.
Acestea includeau transgresiuni morale percepute, cum ar fi gândurile homosexuale, activitatea sexuală, avorturile şi vizionarea de pornografie, precum şi alte „păcate”, cum ar fi nesupunerea faţă de un lider sau „gândurile de rebeliune”.
Conform foştilor misionari, cei care mărturiseau puteau fi interogaţi şi obligaţi să îşi ceară scuze în public. Aceştia se puteau ruga pentru ei sau puteau fi pedepsiţi, inclusiv înlăturaţi din rolurile de voluntari. În unele cazuri, intervenţiile erau mai extreme. Foşti voluntari YWAM au descris utilizarea unor ritualuri similare exorcismelor pentru a alunga demonii din persoanele care recunoşteau că au făcut sex în afara căsătoriei.
Un alt fost lider britanic al cultului YWAM a descris o „izgonire” la o bază din Australia, organizată după ce un bărbat a dezvăluit că a avut relaţii sexuale cu alţi bărbaţi. Liderii şi-au pus mâinile pe el înainte de a cânta rugăciuni pentru a „alunga spiritul homosexualităţii”, iar acesta ar fi avut convulsii. Britanicul se lupta el însuşi cu sexualitatea sa şi a declarat că a rămas cu sentimentul că un „demon” trăieşte în el.
Alţii au descris modul în care oamenii au dezvăluit că au fost victime ale unor agresiuni sau abuzuri sexuale, precum şi abateri precum amenzile pentru depăşirea vitezei legale.
Se presupune că ritualurile de „pocăinţă şi iertare” fac parte dintr-un tablou mai larg al controlului la unele baze, care includea, de asemenea, restricţii privind relaţiile romantice, îmbrăcămintea şi momentul în care misionarii puteau vizita familia.
Cerinţele erau adesea comunicate de lideri ca şi cum ar fi fost instrucţiuni de la Dumnezeu.
„Întotdeauna schimbau ceea ce alţii doreau să facă spunând: «Cred că Dumnezeu spune asta». Era folosit pentru a manipula”, a declarat un fost misionar.
YWAM operează în aproximativ 180 de ţări şi trimite în fiecare an aproximativ 25.000 de persoane în misiuni pe termen scurt. A fost fondată în 1960 de misionarul american Loren Cunningham şi are baze importante în SUA, Australia, Elveţia şi Regatul Unit, unde este o organizaţie caritabilă înregistrată.
Reacții ale organizației și acuzații recente
Un purtător de cuvânt al YWAM Anglia a declarat că s-a angajat la „îmbunătăţirea continuă a practicilor de protecţie” şi că fiecare locaţie este responsabilă pentru respectarea standardelor. Acesta a declarat că se opune „ferm” mărturisirilor forţate.
„În timp ce mărturisirea păcatului poate avea loc, persoana nu ar trebui să fie niciodată ruşinată public sau presată să îşi ceară scuze”, a declarat purtătorul de cuvânt al YWAM Anglia.
Anul trecut, baza YWAM din Perth, Australia, una dintre cele mai mari din lume, s-a confruntat cu o examinare minuţioasă a modului în care a gestionat presupusa abatere sexuală istorică, inclusiv afirmaţii conform cărora liderii săi le-au spus presupuselor victime să îşi ceară scuze presupuşilor lor agresori pentru că i-au „indus în eroare”.
O bază YWAM din Regatul Unit a fost închisă recent pe fondul unor acuzaţii de abuz spiritual.
Acuzaţiile vin în contextul în care o mişcare de rugăciune legată de YWAM, care îşi propune să recruteze următoarea generaţie de misionari creştini, străbate Marea Britanie.
Send UK & Ireland, o iniţiativă a unei coaliţii de grupuri creştine, care este controlată legal de filiala YWAM din Harpenden, Hertfordshire, a fost lansată cu un spectacol în iulie anul trecut la Ovo Arena Wembley. De atunci, aceasta a organizat evenimente de tip pop-up în biserici şi săli de concerte din Regatul Unit.
Scopul său este de a recruta 100.000 de tineri adulţi britanici pentru a face muncă misionară în Regatul Unit şi în străinătate şi de a inversa tendinţa de declin în rândul misiunilor occidentale.
După evenimentul de pe Wembley, sute de persoane s-au înscris cu codul QR pentru a servi ca misionari prin intermediul YWAM şi al altor organizaţii partenere ale Send.
Acuzaţiile, făcute de foşti misionari a căror experienţă se întinde pe două decenii şi 18 ţări, ridică semne de întrebare cu privire la cultura şi protecţia în cadrul YWAM, care are o structură descentralizată despre care criticii spun că duce la o supraveghere insuficientă. Organizaţia deleagă puterea liderilor din bazele din întreaga lume, care spun că iau în serios măsurile de protecţie.
YWAM are declaraţii de principii de bază şi conduce şcoli de formare a ucenicilor care au o structură similară în toate bazele, cu prelegeri pe teme precum „păcatul, pocăinţa şi restituirea”, „războiul spiritual” şi „disciplinarea naţiunilor”.
Codul de conduită pentru Universitatea Naţiunilor, universitatea creştină neacreditată a YWAM, care supraveghează şcolile de formare YWAM, spune că „orice încălcare morală”, inclusiv „imoralitatea sexuală”, este motiv de acţiune disciplinară. Alte baze enumeră desfrâul şi homosexualitatea drept comportamente imorale.
În 2020, Lynn Green, unul dintre cei mai importanţi lideri ai YWAM şi fondatorul YWAM Anglia, a publicat o postare pe blog în care îndemna rasa umană „să se pocăiască pentru că a ignorat legile lui Dumnezeu”, învinuind avortul şi „agenda homosexuală” pentru „distrugere”.
„O mulţime de oameni sunt traumatizaţi”
Felicity Davies, 34 de ani, un designer din Yorkshire care a petrecut şase ani în YWAM după ce s-a alăturat la vârsta de 18 ani, a declarat că „cultura purităţii” şi presupusul comportament de control la o bază din Africa de Sud au făcut-o să se simtă „sufocată” şi „nu destul de bună”.
„În mod constant a trebuit să fac anumite lucruri pentru ca Dumnezeu să mă iubească sau pentru a fi acceptată”, a spus ea, adăugând că „oamenii ar trebui să fie conştienţi de faptul că acest lucru nu este numai bucurie. O mulţime de oameni sunt traumatizaţi”.
Lena Stary, 26 de ani, din Bristol, care s-a alăturat organizaţiei YWAM la vârsta de 18 ani, a declarat că experienţa ei din Elveţia i-a provocat atacuri de panică şi a avut nevoie de ani pentru a-şi reveni. Aceasta a făcut-o să aibă „foarte greu încredere în alţi oameni”.
Ea a declarat că nu mai este religioasă: „Mi s-a părut atât de dificil să cred că Dumnezeu este o fiinţă iubitoare dacă tot ceea ce mi se spunea era adevărat”, a spus ea.
Un purtător de cuvânt al YWAM a declarat: „Deşi un număr mare de persoane au avut o experienţă pozitivă în YWAM, suntem conştienţi şi regretăm profund că unii au avut experienţe dăunătoare de abuz spiritual şi manipulare”, adăugând că fiecare bază a fost responsabilă pentru salvgardare şi a fost trasă la răspundere de echipele de conducere care supraveghează regiunile specifice.
În Anglia, oficiali ai YWAM au declarat că liderii au „implementat mecanisme de supraveghere mai stricte” după reclamaţiile de abuz spiritual la o bază care a fost închisă între timp.
Aceştia au declarat că YWAM are „opinii creştine tradiţionale cu privire la sexualitate şi căsătorie”, dar că revizuieşte modul în care comunică aceste convingeri pentru a preveni „ruşinea sau respingerea” şi condamnă orice practică prin care se traumatizează oamenii sau le asociază identitatea cu influenţa demonică.
„Suntem profund îndureraţi să auzim rapoarte conform cărora practicile spirituale destinate vindecării au fost folosite în schimb în moduri coercitive sau ruşinoase”, au spus ei.
Green şi-a susţinut comentariile privind avortul şi homosexualitatea şi a spus că a încercat să abordeze aceste chestiuni „atât cu har, cât şi cu credincioşie”, adăugând că el, „ca şi alţii din YWAM”, a condamnat orice formă de abuz spiritual.
Un purtător de cuvânt al YWAM Perth a declarat că orice comentariu conform căruia o presupusă victimă ar fi „indus în eroare” presupusul atacator sau ar trebui să îi ceară scuze nu reflectă opiniile conducerii.
Editor :