24 C
Satu Mare
21 aprilie, 2025

China a construit primul reactor funcțional cu thoriu, folosind documente declasificate de SUA

Din articol

Oamenii de știință chinezi au realizat o descoperire majoră în materie de energie curată prin reîncărcarea cu combustibil proaspăt a unui reactor funcțional cu thorium și săruri topite, notează site-ul

Ei au făcut acest lucru în timp ce reactorul continua să funcționeze, marcând un pas înainte semnificativ în eforturile globale de a utiliza thoriul ca o alternativă mai sigură și mai abundentă la uraniu în energia nucleară.

Această etapă a fost dezvăluită în cadrul unei reuniuni cu ușile închise care a avut loc pe 8 aprilie la Academia Chineză de Științe (CAS), unde Xu Hongjie, cercetătorul șef al proiectului, a împărtășit vestea cu colegii săi.

Reactoarele cu thoriu încep să funcționeze în lumea reală în China

Potrivit Guangming Daily, unitatea experimentală este situată în deșertul Gobi și generează 2 megawați de energie termică.

Aceasta utilizează sare topită pentru a transporta combustibilul și a gestiona căldura, în timp ce thoriul servește drept sursă de combustibil radioactiv.

Experții consideră de mult timp reactoarele pe bază de thoriu drept următorul salt în inovarea energetică. Unii oameni de știință estimează că o singură mină bogată în thoriu din Mongolia ar putea satisface teoretic nevoile energetice ale Chinei timp de zeci de mii de ani, cu mult mai puține deșeuri radioactive decât reactoarele actuale pe bază de uraniu.

Xu a declarat că China a trecut în fruntea lumii.

Comparând cursa internațională cu o fabulă clasică, el a adăugat: „Iepurii fac uneori greșeli sau devin leneși. Atunci țestoasa își valorifică șansa”.

De ce thoriul ar putea schimba viitorul energiei nucleare

În materie de combustibil nuclear, thoriul oferă mai multe avantaje decât uraniul. Este mult mai abundent în scoarța terestră și produce mai puține deșeuri radioactive cu durată lungă de viață.

Produșii săi secundari sunt, de asemenea, mai puțin potriviți pentru armament, ceea ce reduce riscurile de securitate. Împreună cu tehnologia sărurilor topite, reactorul funcționează la presiune atmosferică și limitează în mod natural supraîncălzirea, îmbunătățind siguranța generală.

Aceste caracteristici fac reactoarele cu thoriu atractive într-o lume care caută surse de energie curate și sigure.

Progrese în China

În anii 1960, cercetătorii americani au construit și testat primele reactoare cu săruri topite, dar Statele Unite au abandonat în cele din urmă programul în favoarea tehnologiei bazate pe uraniu. „SUA și-au lăsat cercetările la dispoziția publicului, așteptând succesorul potrivit”, a spus Xu. „Noi am fost acel succesor”.

Xu și echipa sa de la CAS Shanghai Institute of Applied Physics au studiat documente americane declasificate, au recreat vechile experimente și apoi au dezvoltat tehnologia în continuare. „Am stăpânit fiecare tehnică din literatura de specialitate – apoi am mers mai departe”, a spus el.

Eforturile echipei s-au intensificat rapid. Construcția reactorului actual a început în 2018, iar echipa a crescut de la câteva zeci de cercetători la peste 400.

Mulți au sărit peste sărbători și au rămas la fața locului în cea mai mare parte a anului. Reactorul a atins punctul critic în octombrie 2023, a atins puterea maximă în iunie 2024 și a finalizat cu succes reîncărcarea cu thoriu în timpul operării doar patru luni mai târziu.

Reactoare cu thoriu mai mari sunt deja în curs de dezvoltare

Xu a declarat că au ales calea mai grea, dar mai semnificativă, concentrându-se pe construirea unei soluții din lumea reală, mai degrabă decât să urmărească doar rezultatele academice. „Am ales calea cea mai dificilă, dar cea corectă”, a spus el.

El a subliniat, de asemenea, momentul simbolic, menționând că „în urmă cu 57 de ani – 17 iunie –

”. Acum, China urmărește un efect perturbator similar pe piața globală a energiei.

Țara construiește deja un reactor mult mai mare cu thoriu și săruri topite, care ar trebui să ajungă la punctul critic până în 2030 și să genereze 10 megawați de electricitate.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/china-a-construit-primul-reactor-functional-cu-thoriu-folosind-documente-declasificate-de-sua-3207183

Ultimă oră

Același autor