12.9 C
Satu Mare
17 mai, 2024

„China a învățat o lecție din războiul din Ucraina”. Beijingul face o mișcare care crește temerile că pregătește invazia în Taiwan

China a făcut achiziții record de aur și a acumulat un stoc de 170 de miliarde de dolari, mișcare care a iscat temeri că Beijingul își pregătește economia pentru un conflict cu Taiwanul.

Banca Populară a Chinei a cumpărat 27 de tone de aur în primele trei luni ale anului, astfel că rezervele sale au atins un nivel record de 2.262 de tone, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului, scrie

Începând din octombrie 2022, China cumpără aur constant din octombrie 2022, marcând cea mai lungă acumulare a metalului prețios. Rezervele de aur cu crescut cu 16%.Aurul se tranzacționează în prezent aproape de un nivel record de 2.343 de dolari pe uncie.

Mai mulți experți au susținut că mișcarea Chinei a fost probabil un efort de a-și proteja economia împotriva sancțiunilor occidentale în cazul unui conflict cu Taiwanul.

„Achizițiile constante și cantitatea uriașă sunt semne clare că acesta este un proiect politic considerat o prioritate de către liderii de la Beijing. E legat de planurile pentru o invazie militară în Taiwan”, a declarat Jonathan Eyal, director asociat la Royal United Services Institute (RUSI).

Președintele Xi Jinping a spus în repetate rânduri că vrea să „reunifice” China cu Taiwan, în discursul de Anul Nou subliniind că este inevitabil ca națiunea insulară să cadă sub controlul Beijingului.

Taiwan este un aliat de lungă durată al SUA și președintele Joe Biden a sugerat că ar fi dispus să trimită trupe americane pentru a apăra insula în cazul unei invazii.

Banca centrală a Chinei a început să cumpere aur la scurt timp după ce țările occidentale au înghețat rezervele valutare rusești deținute la băncile centrale străine, ca răspuns la invazia sa în Ucraina. „Nu există absolut nicio îndoială că momentul și natura susținută a achizițiilor fac parte dintr-o lecție pe care [China] a învățat-o din războiul din Ucraina”, a spus Eyal. El a adăugat că China își va consolida probabil rezerve de aur pentru a se proteja împotriva sancțiunilor în dolari, dacă se va ajunge la o confruntare majoră cu Occidentul.

China are acum al șaselea cel mai mare stoc de aur din lume, imediat după Rusia.

„Sancțiunile impuse Băncii Centrale a Rusiei în urma invaziei ruse a Ucrainei din 2022 i-au făcut pe politicieni și manageri să realizeze că sunt expuși riscului mai mult decât credeau. Dacă jignești puterile occidentale, atunci poți pierde accesul la rezervele tale valutare.”, a declarat John Reade, strateg-șef de piață la Consiliul Mondial al Aurului.

Stocurile Beijingului sunt depășite de cele ale SUA, care dețin cele mai mari rezerve din lume. Investițiile americane valorează 602 de miliarde de dolari, în timp ce Marea Britanie deține 23 de miliarde de dolari din metalul prețios.

Este clară mișcarea urgentă a Chinei, având în vedere că cumpără cantități mari de aur într-un moment în care prețurile sunt la cote istorice, a adăugat Eyal. Prețul metalului prețios a crescut cu aproape o cincime în ultimul an, atingând un maxim istoric în ultimele săptămâni. Creșterea a coincis cu temerile legate de un conflict în spirală în Orientul Mijlociu.

„Cel mai important lucru este această hotărâre de a fi independent atât în ceea ce privește hrana, cât și finanțele, pentru a rezista unei confruntări pe termen lung cu Statele Unite. Mă refer nu la luni, ci la ani de confruntare cu Statele Unite, de genul pe care Occidentul o are cu Rusia în acest moment.”, a adăugat expertul Eyal.

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/china-a-invatat-o-lectie-din-razboiul-din-ucraina-beijingul-face-o-miscare-care-creste-temerile-ca-pregateste-invazia-in-taiwan-2780159

Ultimă oră

Același autor