18.9 C
Satu Mare
7 mai, 2024

CNN: O nouă filmare a atacului cu bombă din timpul retragerii trupelor americane din Afganistan contrazice raportul Pentagonului

Din articol

Noi dovezi prezentate de

contrazic concluziile a două investigații ale Pentagonului – una dintre ele, anunțată săptămâna trecută – în legătură cu atacul sinucigaș al ISIS-K în apropierea aeroportului din Kabul, în timpul retragerii trupelor americane din Afganistan, în august 2021.

Incidentul a venit la finalul sângeros al unuia dintre cele mai lungi războaie purtate de Statele Unite, care s-a soldat cu 13 militari americani și alți 170 de afgani morți. Cei din urmă încercau disperați să ceară ajutor pentru a fugi din calea talibanilor care urmau să pună stăpânire pe capitala Afganistanului.

Timp de doi ani, armata americană a insistat că incidentul a fost cauzat de o singură explozie și că trupele, care au raportat că s-a tras asupra lor și că au tras la rândul lor, au devenit cel mai probabil confuze din cauza haosului creat de explozie.

filmat de o cameră GoPro a unuia dintre soldații americani, care nu a fost dezvăluit până acum în totalitate, arată că au fost mult mai multe focuri de armă decât recunoscut Pentagonul.

„Nu au fost una, două împușcături”. S-a tras masiv

Mai mulți membri ai personalului militar american care au fost de față la incident au descris scenele pentru CNN. Unul dintre ei spune că a auzit prima rafală prelungită de împușcături venind din partea pușcașilor marini americani, în apropiere de locul exploziei.

„Nu au fost una, două împușcături. A fost un volum mare de împușcături”, a spus soldatul american.

Un doctor afgan a spus că a scos personal gloanțe din cei răniți în incident și, împreună cu colegii săi de la spital, au numărat zeci de afgani care au murit împușcați.

Noile dovezi pun la îndoială varianta Pentagonului asupra evenimentelor – autoritățile americane continuă să respingă orice sugestie că o parte dintre civili au murit împușcați, în ciuda faptului că apar tot mai multe dovezi care demonstrează contrariul.

Explozia care s-a produs la ora 17:36 pe data de 26 august 2021, în apropiere de Aeroportul Internațional Hamid Karzai, a fost cel mai grav incident cu pierderi umane în rândul civililor afgani și a trupelor americane de mai bine de 10 ani, la acea vreme.

Timp de mai multe zile, sute de afgani disperați, bărbați, femei, copii și bătrâni, au așteptat în căldura insuportabilă în speranța că îi vor convinge pe americani să le permită accesul în incinta aeroportului și în unul dintre avioanele de transport care au evacuat peste 100.000 de oameni.

Când un sinucigaș ISIS-K a detonat bomba pe care o avea ascunsă în rucsac deasupra unui canal de beton plin de oameni, procesul de evacuare a s-a oprit brusc.

Pentagonul a insistat asupra faptului că toate victimele au murit sau au fost rănite în urma exploziei și a schijelor care au sărit în toate direcțiile prin mulțime.

Cu toate că oficialii americani au recunoscut că forțele americane și britanice au tras cu armele, aceștia susțin că focurile de armă au fost limitate și au avut loc aproape simultan: focuri de avertizare din partea trupelor britanice și două rafale trase de trupele americane, ațintite asupra suspecților militanți, care nu au lovit pe nimeni.

„În fața mea, oamenii erau împușcați și se prăbușeau”

Cu toate că în filmarea obținută de CNN nu se vede niciun soldat care trage, sunetele rafalelor se pot auzi în 11 episoade diferite, după producerea exploziei – mult mai mult decât cele trei rafale care apar în investigația Pentagonului.

Cu toate că unii soldați pot fi văzuți ajutându-i pe afganii răniți, la aproape 22 de minute de la explozie, pușcașii marinii lansează o canistră cu gaze lacrimogene din interiorul aeroportului înspre zona unde s-a produs explozia.

Canistra ar fi putut ajunge în zona în care civilii afgani răniți sau morți zăceau în canalul de scurgere care traversa zona exploziei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a spus că trupele au tras „gloanțe de avertizare deasupra mulțimii pentru a preveni o învălmășeală”, care nu au fost trase asupra oamenilor.

CNN a raportat în trecut că 19 martori afgani au spus că au văzut cum s-a tras sau au fost împușcați.

„Am văzut oameni care au fost răniți în explozie încercând să se ridice, dar s-a tras asupra lor”, a spus Shogofa Hamidi, a cărei soră a fost împușcată în față, într-un interviu pentru CNN inclus într-un raport publicat în februarie 2022.

„Ținteau oamenii”, a spus un altul, Nazir. „În fața mea, oamenii erau împușcați și se prăbușeau.”

Noorullah Zakhel, al cărui văr a fost omorât, a spus că gloanțele par să îi fi lovit pe cei care au încercat să fugă și și-a adus aminte cum soldații stăteau în fața lui, în timp ce el s-a pus la pământ în spatele zidului canalului.

Un doctor afgan care trata victimele atacului a fost amenințat

„Rănile de la explozii vin cu leziuni grave și multe găuri în corp”, a explicat și dr. Sayeed Ahmadi, director al spitalului Wazir Akhbar Khan din Kabul. „Dar oamenii care erau împușcați aveau doar una sau două găuri în piept sau cap.”

Ahmadi a spus că a primit un apel amenințător în noaptea atacului, în care i s-a spus să nu mai înregistreze ce pacienți au fost împușcați și care au murit sau au fost răniți în urma exploziei.

Unul dintre pușcașii marini intervievați a spus că nu crede că cineva a tras gloanțe de avertizare.

„Familiilor afgane – îmi pare rău că după 20 de ani de război, în felul ăsta s-au desfășurat lucrurile”, a spus un alt soldat care a fost de față la incident. „Și că nu am putut să ne ținem de promisiunea pe care am făcut-o poporului vostru după ce i-am înlăturat pe talibani în 2001. Și nu ar fi trebuit să se termine așa.”

Un alt soldat a descris cum un sergent le-a ordonat trupelor americane să deschidă focul după producerea exploziei. „Sergentul meu de pluton a alergat pe lângă noi, spunând ‘întoarceți-vă pe peretele ăla și trageți înapoi în nenorociții ăia’. Așa că mi-am zis, suntem și într-o luptă cu arme.”

Un alt militar american care a supraviețuit incidentului a spus pentru CNN că a îndurat 2 ani în care „conducerea ne-a spus că ceea ce am văzut nu era practic adevărat”. El a rezumat cele două investigații ale Pentagonului în următorul mod: „Tăceți din gură. Vorbim noi pentru voi.”

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/cnn-o-noua-filmare-a-atentatului-cu-bomba-din-timpul-retragerii-trupelor-americane-din-afganistan-contrazice-raportul-pentagonului-2773105

Ultimă oră

Același autor