18.9 C
Satu Mare
28 aprilie, 2025

Conflictul climatic SUA-China „se încinge”. Reacții dure după ce Donald Trump a numit schimbările climatice „o păcăleală chineză”

Din articol

Administrația Trump a venit la o dezbatere în Regatul Unit, săptămâna trecută, cu un mesaj simplu: China reprezintă un actor răuvoitor, care beneficiază de politici climatice greșite; iar omenirii i-ar fi mai bine dacă ar adopta noua politică a administrației Trump, și anume să se acorde prioritate producției de energie fosilă, în detrimentul luptei împotriva schimbărilor climatice. Mesajul nu a fost primit însă cu prea mult entuziasm în forul britanic, arată o

La reuniunea de la Londra a celor 60 de națiuni, unde s-a dezbătut viitorul securității energetice, oaspeții din Statele Unite au avut parte de o primire călduroasă. „Combustibilii fosili vor face parte din mixul nostru energetic în următoarele decenii”, a recunoscut prim-ministrul britanic Keir Starmer. Uniunea Europeană „nu a uitat cum Statele Unite au intervenit imediat cu sprijin, atunci când am avut nevoie, în timpul crizei energetice”, a adăugat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cu toate acestea, miniștrii reuniți nu au insistat asupra subiectului combustibililor fosili. Politicienii europeni, în special, au petrecut summit-ul spunând că viitorul lor nu implică schimbarea gazului rusesc cu importurile americane, ci este condus, în primul rând, de energia curată.

Aceasta este exact concluzia pe care Statele Unite doresc să o evite, arată presa americană.

Politicile privind energia curată sunt „dăunătoare și periculoase” și lasă Europa deschisă la „concesii sau constrângeri din partea Chinei”, a declarat delegaților Tommy Joyce, secretar adjunct interimar pentru afaceri internaționale în cadrul Departamentului pentru Energie al SUA. Având în vedere că Beijingul deține controlul asupra unor părți importante ale lanțului de aprovizionare cu energie curată, graba de a trece la politici ecologice a însemnat „să punem pe primul loc obiectivele abstracte privind emisiile și interesele adversarilor noștri și pe ultimul loc securitatea poporului nostru”, a spus el.

. Momentul „stânjenitor, dar unanim” a fost „revelator”, a declarat un oficial european prezent în sală.

Drept răspuns la comentariile lui Joyce, secretarul britanic pentru energie, Ed Miliband, a declarat pentru Politico: „Cred că, în general, aș spune că

general al acestor discuții indică direcția în care se îndreaptă oamenii, și anume spre o tranziție către o energie curată”.

Propuneri întâmpinate cu reticență

Vineri, în spatele ușilor închise, delegația americană a încercat din nou să promoveze mesajul că este cel mai de încredere partener energetic din lume – și a criticat din nou China, potrivit reprezentantului european.

Trei oficiali, cărora, din nou, li s-a acordat anonimatul, deoarece nu au fost autorizați să dezvăluie discuțiile de la întâlnirile private, au declarat pentru Politico faptul că intervențiile SUA au fost în mare parte ignorate și considerate nepotrivite cu atmosfera de cooperare a întâlnirilor.

„A fost ideologie versus realitate, iar, de data aceasta, ideologia a părut destul de tăcută și nelalocul ei, ratând în mod fundamental esențialul”, a declarat Pete Chalkley, director al think tank-ului Energy and Climate Intelligence Unit, prezent în prima zi a discuțiilor.

în mod fundamental capacitatea guvernului SUA de a-și proiecta influența în întreaga lume, iar acest lucru va dezavantaja, de fapt, propriile obiective ale administrației Trump, fie că este vorba despre reducerea dezechilibrelor comerciale sau de contracararea Chinei”, a declarat reporterilor Jesse Young, un fost oficial în domeniul climei din cadrul Departamentului de Stat al SUA. „Pur și simplu ne distrugem credibilitatea față de mulți alți parteneri și aliați importanți”.

Europenii sunt conștienți de riscul reprezentat de dominația Chinei asupra lanțurilor de aprovizionare cu energie curată, în special în ceea ce privește crearea de panouri solare, vehicule electrice, baterii și minerale rare, utilizate în industria de producția de înaltă tehnologie, cu emisii reduse de carbon, mai arată Politico.

„Concentrarea surselor de energie este întotdeauna o afacere riscantă

, a declarat Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie, care a co-organizat summitul.

„Atât timp cât vom rămâne masiv dependenți de combustibilii fosili, nu va exista securitate energetică pentru Europa”, a spus el. Dar în ceea ce privește energia curată, „trebuie să fim, de asemenea, mai puțin dependenți de tehnologiile importate”, a adăugat el.

Însă combustibilii fosili americani nu reprezintă răspunsul, potrivit lui Starmer, Miliband și altor lideri europeni precum von der Leyen. Mai degrabă, aceștia favorizează visul de a dezvolta industrii de tehnologii nepoluante mai aproape de casă, care să rivalizeze cu China.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/conflictul-climatic-sua-china-se-incinge-reactii-dure-dupa-ce-donald-trump-a-numit-schimbarile-climatice-o-pacaleala-chineza-3216767

Ultimă oră

Același autor