Din articol
Bombardamentele israeliene de la finalul săptămânii trecute nu au distrus doar
, ci și reputația echipamentelor rusești care au fost deja criticate pentru performanța slabă pe care au demonstrat-o în războiul din Ucraina, relatează
. Cu toate că a primit unele dintre cele mai avansate sisteme rusești de apărare antiaeriană, Iranul a oprit foarte puține din rachetele pe care Israelul le-a lansat din 100 de avioane de război în atacurile de sâmbătă, potrivit oficialilor americani și israelieni.
se numără trei sisteme de apărare antiaeriană S-300. Cel de-al patrulea sistem S-300 din dotarea armatei iraniene a fost lovit de Israel la începutul anului.
au distrus și ele sisteme S-300 folosite de Rusia în război, dar și
lovite în lunile mai și august.
S-400, folosit pentru prima dată în 2007, este cel mai sofisticat sistem de apărare antiaeriană aflat la dispoziția Rusiei și reprezintă răspunsul Moscovei la sistemul Patriot al Statelor Unite.
Ambele sisteme rusești sunt folosite de unii dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei, inclusiv China și Belarus, și de cei mai mari importatori de armament rusesc, precum India, Vietnam și Algeria.
Aceste țări nu se confruntă cu potențiali adversari de calibrul Israelului, care și-a demonstrat din nou eficiența în
asupra sistemelor S-300 și centrelor de producție de rachete ale Teheranului.
Exporturile de armament ale Rusiei s-au prăbușit
Niciun scut antirachetă nu este perfect. Rusia a lovit cel puțin un sistem Patriot în Ucraina, în timp ce Israelul, care are cel mai avansat sistem de apărare antiaeriană din lume, nu a reușit să oprească toate rachetele și dronele lansate de Iran și aliații săi anul acesta.
nu va avea un impact major imediat asupra exporturilor militare ale Moscovei pentru că Rusia folosește în Ucraina toate echipamentele pe care le poate produce în acest moment.
Exporturile de armament ale Rusiei s-au prăbușit de când trupele ruse au invadat Ucraina în 2022. Vânzările de arme către țări străine au scăzut cu 52% anul trecut, față de 2022.
„Invazia rusească a Ucrainei a fost un dezastru de relații publice pentru industria sa de apărare”, a spus Ian Storey, cercetător al institutului ISEAS-Yusof Ishak din Singapore.
„Clienții tradiționali ai Rusiei și-au pierdut încrederea în industria de apărare a țării și caută noi furnizori”, a mai spus Storey.
Printre țările care ar putea beneficia cel mai mult de pe urma problemelor cu care se confruntă acum Rusia se numără Coreea de Sud, Israel, SUA și China, potrivit analiștilor.
India, cel mai mare importator de arme rusești, nu este îngrijorată: „Iranul are o versiune inferioară”
Unul dintre cei mai importanți – și vulnerabili – cumpărători de arme rusești în acest moment este India, care în perioada 2019-2023 a primit o treime din toate exporturile militare ale Rusiei.
India se numără printre principalii clienți ai Moscovei încă din perioada Războiului Rece, atunci când relațiile cu Uniunea Sovietică erau foarte bune.
India a primit trei dintre cele cinci sisteme S-400 pe care le-a comandat. Sistemele livrate sunt poziționate de-a lungul graniței cu Pakistan și China.
Forțele aeriene indiene se așteaptă ca Rusia să livreze celelalte două sisteme până la finalul anului următor. Guvernul indian a pus presiune pe Moscova de mai multe ori pentru a grăbi livrarea sistemelor, care a fost amânată din cauza războiului din Ucraina.
Oficialii indieni au spus că bombardamentele israeliene asupra Iranului nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru țara lor.
„S-400 nu se compară cu niciun alt sistem de apărare antiaeriană din lume”, a spus un oficial în securitate din India. „Iranul are o versiune inferioară. Nu există nicio îngrijorare pentru noi legată de performanță sau de tehnologia sa avansată.”
India și-a redus în ultimii ani achizițiile de arme rusești și s-a bazat tot mai mult pe dezvoltarea propriilor sale sisteme. Importurile de echipamente rusești au scăzut cu 34% în perioada 2019-2023, în comparație cu anii precedenți.
India se bazează pe S-400 pentru rachetele de interceptare cu rază lungă de acțiune. Pentru sistemele cu rază scurtă și medie de acțiune, India folosește echipamente dezvoltate local și altele dezvoltate în colaborare cu Israelul.
Editor :