12.2 C
Satu Mare
3 aprilie, 2025

Cum au ajutat comandourile britanice la implicarea CIA în inima războiului din Ucraina

Din articol

O echipă de comandouri britanice a escortat generali ucraineni în afara Kievului pentru a se alătura unei camere de război în care șefii militari occidentali plănuiau înfrângerea Rusiei, imediat după ce Rusia a invadat Ucraina. Doi generali au fost duși de gărzi înarmate, cu pașapoarte diplomatice, în Polonia, apoi în Germania, la scurt timp după izbucnirea războiului, pentru a participa la o operațiune în care a fost implicată CIA și care urma să ajute la schimbarea cursului conflictului și să stânjenească forțele armate ale lui Vladimir Putin, scrie

Camera de operațiuni a fost înființată la două luni după începerea războiului în Clay Kaserne, cartierul general al Forțelor Armate ale SUA în Europa și Africa, o componentă a Armatei americane, în Wiesbaden, Germania.

Clay Kaserne avea să devină un punct de plecare complex pentru eforturile comune ale aliaților NATO de a sprijini Ucraina în lupta împotriva Rusiei.

Detalii privind asistența acordată Ucrainei au fost dezvăluite duminică într-o

, care a ridicat semne de întrebare cu privire la cât de intim au fost implicate SUA, Marea Britanie și Occidentul în războiul din Ucraina.

Rapoartele privind planificarea militară occidentală și schimbul de informații în războiul din Ucraina au apărut sporadic de la invazie, dar se știu puține despre nivelul de cooperare.

Detaliile sunt de natură să înfurie Kremlinul, care a insistat mult timp că Rusia duce un război cu Occidentul și NATO prin intermediul Ucrainei.

Noua administrație Trump a început deja să reducă elemente ale acestei asistențe, evoluții care îi îngrijorează pe mulți ucraineni cu privire la viitorul țării lor.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, „a ordonat demiterea unui general ucrainean”

Conform investigației realizate pe baza a 300 de interviuri cu surse guvernamentale, militare și de informații din nouă țări din SUA și Europa, americanii au furnizat o gamă largă de arme, informații, strategie și planificare, în timp ce un general britanic a gestionat centrul logistic din Clay Kaserne.

Conform anchetei, Marea Britanie a plasat echipe mici de ofițeri în Ucraina, spre deosebire de americani. Acest lucru a dat planificatorilor militari britanici o influență relativ mai mare.

Surse au afirmat că Ben Wallace, ministrul apărării de la acea vreme, a ordonat ca generalul-maior Andrii Kovalciuk să fie demis pentru că nu a atacat în timp ce forțele ruse erau în pericol în apropiere de Kherson.

Comandantul ucrainean ar fi ezitat să lanseze un atac împotriva soldaților ruși, care aveau puține alimente și muniții pe malul vestic al Niprului.

Wallace i-ar fi întrebat pe omologii săi americani ce ar face dacă un subordonat ar refuza să acționeze conform instrucțiunilor. Christopher T Donahue, un general american, a spus că l-ar concedia.

„Mă ocup eu de asta”, a răspuns Wallace, înainte de a cere ca comandantul să fie concediat.

Generalul american Donahue a fost cel care a propus pentru prima dată parteneriatul la baza americană din Germania în primăvara anului 2022.

Wallace a negat afirmația și a declarat că „nu a cerut niciodată înlocuirea vreunui general” și că „nu a făcut niciodată lobby pentru îndepărtarea nimănui. Am considerat că este o chestiune care îi privește doar pe ucraineni”.

Ancheta notează că, în timp ce echipele militare britanice ajutau în Ucraina, administrația Biden a retras tot personalul în ajunul invaziei și a închis ambasada.

Potrivit anchetei, ucrainenii au considerat că un ofițer militar american de rang înalt a spus: „Le-am spus: «Rușii vin – ne mai vedem»”.

O mică echipă de ofițeri CIA a fost lăsată să rămână, notează raportul.

Între timp, la Wiesbaden, alți ofițeri CIA au contribuit la planificarea și sprijinirea unei campanii de schimb de informații care a condus la atacuri precise asupra unor ținte-cheie rusești, la început în interiorul teritoriului ocupat și, în cele din urmă, în Rusia.

Ancheta surprinde echilibrul geopolitic complicat pe care atât SUA, cât și Maea Britanie au trebuit să îl gestioneze, având în vedere îngrijorările serioase că o implicare prea profundă în conflict ar putea împinge o Rusie înarmată nuclear peste limită și ar risca să provoace un atac în altă parte.

SUA și Regatul Unit au devenit din ce în ce mai puternice pe măsură ce războiul a continuat, deși relația dintre Ucraina și aliații săi occidentali în ceea ce privește transparența și încrederea a cunoscut suișuri și coborâșuri semnificative ca urmare a obiectivelor strategice divergente.

La începutul războiului, sprijinul a constat în primul rând în înarmarea Ucrainei. Până la jumătatea anului 2024, ofițerii americani și britanici supravegheau fiecare aspect al fiecărei lovituri pentru o operațiune specifică în Crimeea, de la identificarea coordonatelor țintelor la calcularea traiectoriilor de zbor ale rachetelor.

Operațiunea Lunar Hail

Această misiune, cu numele de cod „Operațiunea Lunar Hail”, ar fi fost propusă de americani lui Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, și ar fi presupus o campanie masivă de bombardament pentru a-i forța pe ruși să își retragă infrastructura militară din Crimeea și să o mute înapoi în țară, ceea ce ar putea reprezenta o victorie strategică.

Autoritățile britanice au colaborat, de asemenea, cu ucrainenii pentru a concepe un plan de atac pentru Lunar Hail, inclusiv modul de doborâre a podului din strâmtoarea Kerci, care leagă peninsula Crimeea de Rusia – un simbol puternic pentru Putin al legăturii Crimeei cu patria mamă.

Podul a fost anterior o linie roșie pentru americani, aproape de începutul războiului. Deși Crimeea a rămas un teritoriu contestat de ucraineni, Rusia îl revendicase deja ca fiind al său.

Îngrijorarea a fost că țintirea podului ar putea fi văzută de Putin ca un atac direct asupra solului rusesc – o mișcare care ar fi putut invita un contraatac împotriva intereselor SUA.

Acesta este unul dintre numeroasele exemple citate cu privire la modul în care liniile roșii ale SUA și Regatului Unit s-au mutat de mai multe ori, așa cum a fost descris de New York Times, ceea ce înseamnă o toleranță mai mare la risc.

Relația dintre Ucraina și aliații săi occidentali a fost uneori tensionată. Ucrainenii au cerut mai multe arme și echipamente, în timp ce americanii au considerat unele dintre aceste cereri ca fiind nerezonabile.

De asemenea, unele persoane de la Washington au avut sentimentul că Ucraina nu face suficient pentru a aduce pe front toți oamenii apți de muncă, în ciuda faptului că Kievul a redus vârsta de recrutare la 25 de ani.

Se pare că acest lucru a devenit un punct de dispută, Zelenski opunându-se lui Lloyd Austin, secretarul american al apărării de atunci, care spunea că un număr mai mare de oameni nu ar contribui la efortul de război, deoarece nu existau suficiente arme pentru a-i înarma, relatează NYT.

Ancheta descrie, de asemenea, frustrările SUA legate de lipsa de comunicare din partea Ucrainei.

În aprilie 2022, în săptămânile premergătoare întâlnirii-cheie din Germania dintre ofițerii ucraineni și americani, americanii au reperat crucișătorul cu rachete Moskva – nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră – în timpul unei convorbiri de rutină privind schimbul de informații. Din această descoperire, ucrainenii au reușit să scufunde nava.

În timp ce acest incident a demonstrat abilitățile militare sofisticate ale Ucrainei și a marcat o victorie timpurie semnificativă, se pare că SUA au fost furioase deoarece nu fuseseră notificate în prealabil și nici nu intenționau să permită Kievului să atace Rusia atât de sever.

Se va întâmpla din nou doi ani mai târziu. În martie 2024, SUA ar fi descoperit că agenția de informații militare ucraineană plănuia – fără știrea Washingtonului – o operațiune terestră în sud-vestul Rusiei.

Când SUA au aflat, i-au avertizat pe omologii ucraineni că o astfel de misiune se va desfășura fără sprijinul lor.

Astfel de incidente au stârnit glume amare în administrația Biden, potrivit cărora știau mai multe despre ceea ce plănuiau rușii, datorită propriilor eforturi de spionaj, decât despre ceea ce aveau în plan partenerii lor ucraineni, a relatat NYT.

„Don’t ask, don’t tell” era «mai bine decât să întrebi și să te oprești» pentru ucraineni, a declarat locotenentul general Valerii Kondratiuk, un fost comandant al serviciilor de informații militare ucrainene. „Suntem aliați, dar avem obiective diferite. Noi ne protejăm țara, iar voi vă protejați temerile fantomatice din Războiul Rece”.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/cum-au-ajutat-comandourile-britanice-la-implicarea-cia-in-inima-razboiului-din-ucraina-3180649

Ultimă oră

Același autor