Din articol
Soldații din Ucraina construiesc buncăre false folosind, printre altele, materiale precum crengi de copac, pentru a păcăli operatorii de drone ai armatei ruse, care îi vânează. Acest lucru este deosebit de important pentru operatorii de drone din Ucraina, care sunt adesea ținte prioritare, notează
A devenit o procedură standard de operare pentru soldați să „creeze câteva poziții false”, a declarat pentru Business Insider Dimko Zhluktenko, un operator de drone din cadrul Forțelor ucrainene pentru sisteme fără pilot.
El a spus că soldații construiesc pozițiile false în linia copacilor, proiectându-le astfel încât totul „să pară real”.
„Poți lăsa niște urme de viață umană acolo, niște gunoaie sau orice altceva”, a explicat Zhluktenko, adăugând că astfel este mai probabil ca operațiunile cu drone de recunoaștere rusești să se concentreze asupra poziției false.
Atunci când buncărul fals atrage atacurile inamice, acesta este un avertisment clar pentru soldații ucraineni. Acesta „ar fi un semnal pentru voi să plecați naibii de acolo cât de repede puteți”, a spus Zhluktenko.
Un alt operator ucrainean de drone, care a vorbit cu Business Insider sub rezerva anonimatului, a declarat că buncărele false sunt ceva ce operatorii ucraineni încearcă să facă atunci când au suficient personal pentru a reuși acest lucru.
Ascuns de ochii inamicului
Operatorii ucraineni de drone sunt ținte prioritare pentru armata Rusiei. Din acest motiv, ei trebuie să încerce în mod obișnuit să rămână ascunși de dronele de atac ale Rusiei și de dronele sale de recunoaștere care furnizează date de țintire pentru soldații săi și alte arme. Dar ei nu se pot feri de linia frontului. Trebuie să fie suficient de aproape pentru a lupta, mai ales în condițiile în care obstacole precum războiul electronic acoperă părți ale câmpului de luptă și complică operațiunile.
Operatorul de drone care a solicitat anonimatul a declarat că distanța la care un operator poate sta departe de lupte depinde de teren, dar operatorii trebuie de obicei să se apropie până la 1,4 km de linia frontului.
Având în vedere liniile de front în mare parte statice în multe locuri și luptele intense, operatorii se ascund adesea în subteran. Un veteran american care luptă acum pentru Ucraina a declarat anul trecut pentru Business Insider că, atunci când operează dintr-un oraș, majoritatea clădirilor de acolo, dacă nu toate, sunt distruse.
„Mediul nostru oarecum urban este numai dărâmături”, a spus acesta.
Liniile frontului pot fi atât de nemișcate încât pozițiile sunt „lovite suficient de artilerie, drone, mortiere și alte tipuri de muniție. Pur și simplu se destramă puțin câte puțin în timp. Și apoi, în cele din urmă, se ajunge la un punct în care nu mai este o poziție care poate fi apărată”, a spus veteranul.
Pentru ucraineni, multe dintre pozițiile lor sunt „reduse la aproape nimic” și devin „imposibil de apărat”.
Zhluktenko, care a operat atât drone de atac, cât și drone de recunoaștere, a declarat că operatorii ca el folosesc adesea adăposturi subterane acoperite cu copaci și crengi. Ei își pun aici computerele și echipamentele necesare pentru operarea dronelor.
Apoi încearcă să găsească locuri în care pot pune antena dronei și mecanismul de lansare fără a fi reperați, făcând acele locuri să „arate ca un copac sau ceva de genul acesta”.
De-a lungul războiului din Ucraina, atât armata rusă, cât și cea ucraineană s-au angajat în acțiuni de diversiune, folosind momeli și instalând
. Printre acestea s-au numărat arme din carton,
, capcane cu tranșee false pline cu bombe și multe altele. Aceste tactici au jucat un rol esențial în protejarea trupelor și a echipamentelor militare.
Celălalt operator ucrainean de drone a declarat că operatorii încearcă să acționeze „în mod constant în interiorul unui buncăr”, dar a spus că trebuie uneori să riște ieșind afară, inclusiv pentru a-și pune drona la sol astfel încât să poată decola.
El a spus că poate fi extrem de periculos, deoarece dacă un operator este reperat, acesta vede imediat dronele rusești zburând spre el. Atunci când Rusia observă operatorii de drone din Ucraina sau stațiile lor de drone, acestea devin „ținta numărul unu”, a explicat el.
El a spus că, atunci când Rusia atacă aceste poziții, nu se abține de la nimic. „Nu sacrifică nimic”, a spus el, iar răspunsul rușilor poate include bombele planate devastatoare ale Rusiei.
Drone de toate tipurile sunt folosite mai mult în invazia Rusiei în Ucraina decât în orice alt conflict din istorie, iar cerul de deasupra câmpului de luptă poate fi plin de aceste aparate, până în punctul în care soldații ajung să nu mai știe care sunt ale lor.
Ambele părți ale conflictului se întrec în a produce mai multe drone decât cealaltă și în a depăși în materie de dezvoltare dronele celuilalt și măsurile de combatere a acestora.
Editor :