14 C
Satu Mare
6 mai, 2025

Cum l-a subminat Trump pe Merz încă dinainte ca acesta să ajungă cancelar al Germaniei

Din articol

, după ce marți a obținut majoritatea necesară în urma unui al doilea vot în Bundestag. Eșecul, la primul vot de marți, al lui Merz, de a obține suficiente voturi parlamentare pentru a deveni cancelar, așa cum se aștepta, a șocat establishmentul politic al țării și a scos la iveală pericolul cu care se confruntă acum, chiar dacă promite să devină un lider puternic pentru Europa, scrie

Deși Merz a obținut voturile, el își va începe mandatul de cancelar ca o figură rănită și slăbită, consideră POLITICO.

Administrația Trump, hotărâtă să-l fragilizeze și mai mult

Cel mai important și puternic aliat al Germaniei de mai multe decenii – Statele Unite – l-a subminat deja pe Merz la fiecare pas. Administrația președintelui american Donald Trump pare hotărâtă să-l șubrezească și mai mult, sprijinindu-i pe principalii săi adversari politici, partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Chiar și în perioada dintre câștigarea alegerilor din februarie și preluarea funcției de lider, popularitatea lui Merz a scăzut mult, pe fondul atacurilor neîncetate ale AfD, care se pregătește să devină cel mai mare partid de opoziție din Parlament. Ceea ce Merz nu a prevăzut probabil este că AfD va primi ajutor din partea Administrației Trump.

După ce agenția federală de informații internă a Germaniei a clasificat AfD săptămâna trecută ca organizație extremistă „dovedită” – o desemnare care alimentează o dezbatere internă de lungă durată cu privire la interzicerea AfD în temeiul dispozițiilor legislației germane menite să prevină repetarea trecutului nazist – partidul a primit sprijinul celor mai importanți membri ai Cabinetului Trump, scrie POLITICO.

Eticheta de extremist a fost „tiranie deghizată”, a declarat secretarul de Stat american, Marco Rubio. „Ceea ce este cu adevărat extremist nu este popularul AfD, ci mai degrabă politicile mortale ale establishmentului privind imigrația cu frontiere deschise, la care AfD se opune”. Vicepreședintele SUA, JD Vance, a repetat acest sentiment, afirmând că „establishmentul german” reconstruiește efectiv Zidul Berlinului.

Establishmentul german pe care Rubio și Vance îl disprețuiesc

Merz – din partidul de centru-dreapta Creștin-Democrat (CDU) – face parte din establishmentul german pe care Rubio și Vance îl disprețuiesc.

În ciuda promisiunii de a conduce o campanie severă împotriva imigrației, Merz a refuzat să guverneze în coaliție cu partidul antiimigrație AfD, care a ocupat locul al doilea în alegerile din februarie, cel mai bun rezultat al extremei drepte din istoria postbelică a Germaniei, considerând că partidul este prea extremist. În schimb, el a optat pentru Partidul Social-Democrat (SPD) de centru-stânga, care a obținut cel mai slab rezultat într-o alegere națională din secolul al XIX-lea.

Acest lucru îl plasează pe Merz într-o poziție politică extrem de riscantă. Pe fondul ascensiunii extremei drepte, el se află la conducerea unei coaliții de partide mainstream în declin, care odinioară dominau peisajul politic german. Presupusul său guvern de coaliție format din partide mainstream și de centru va deține una dintre cele mai fragile majorități parlamentare de după al Doilea Război Mondial, cu doar 52% din locurile din Parlament.

Guvernele de centru formate din SPD și blocul conservator al lui Merz au fost mult timp denumite „mari coaliții” datorită majorității lor zdrobitoare. Dar „marea coaliție” a lui Merz nu are nimic impunător, fiind cea mai slabă astfel de parteneriat din istorie și lăsându-l pe liderul conservator expus acuzațiilor că conduce o rămășiță a unui ordin în declin.

Ascensiunea AfD

În această poziție de lider al establishmentului șubred, Merz este deosebit de vulnerabil la atacurile AfD. Liderii partidului îl descriu în mod constant pe Merz ca fiind un stângist ascuns, din cauza refuzului său de a guverna împreună cu ei și a acceptării cheltuielilor alimentate de datorii după victoria sa electorală, o inversare completă a retoricii sale din campanie.

AfD pare deja să beneficieze de această dinamică. Partidul a urcat în sondaje pe măsură ce CDU-ul conservator al lui Merz a scăzut, ocupând primul loc într-un sondaj publicat la sfârșitul lunii aprilie pentru prima dată.

Sprijinul persistent al Administrației Trump pentru AfD ar putea destigmatiza și mai mult partidul în Germania și ar putea consolida narațiunea AfD că a fost ținta unei persecuții politice nedrepte.

„Deoarece AfD este acum cel mai puternic partid în sondaje, ei vor să suprime opoziția și libertatea de exprimare”, a scris pe X co-liderul AfD, Alice Weidel, în răspunsul său către Rubio.

Luni, Merz a declarat că i se pare „de neconceput” ca liderii AfD să devină președinți ai comisiilor parlamentare, în special având în vedere clasificarea partidului ca extremist de către agenția de informații internă. Astfel, el a pus capăt unei dezbateri pe care propriul său lider parlamentar a inițiat-o luna trecută cu o propunere care ar fi atenuat radical abordarea conservatorilor față de extrema dreaptă.

Comerțul, NATO și Ucraina

Sprijinul american pentru AfD ar putea foarte bine să depășească toate celelalte dificultăți din cadrul alianței transatlantice, a declarat Dominik Tolksdorf, expert în relații transatlantice la Consiliul German pentru Relații Externe, un institut de cercetare.

„Este o problemă uriașă pentru Merz și cel puțin la fel de gravă ca multe alte dezbateri pe care le avem în prezent cu privire la comerț, NATO și Ucraina”, a afirmat el. ”Dacă Administrația Trump dorește, ar putea folosi această acuzație [că AfD este reprimat] pentru a exercita presiuni asupra guvernului german. Modul în care viitorul guvern va aborda această nouă dimensiune în lunile următoare este o mare întrebare.”

Merz s-a angajat să preia un rol de lider mai important în Europa, dar slăbiciunea sa pe plan intern îi va împiedica probabil să facă acest lucru. El intenționa să se deplaseze miercuri la Varșovia și Paris pentru a încerca să reînvie așa-numitul Triunghi de la Weimar, format din Polonia, Germania și Franța, o alianță informală pe care o consideră esențială pentru promovarea unei politici de apărare europene mai ferme. Rămâne de văzut dacă Merz va duce la îndeplinire aceste planuri.

Mulți europeni „așteaptă ca noi să contribuim din nou în mod semnificativ la succesul proiectului european”, a declarat Merz luni la Berlin. „Trăim vremuri de schimbări profunde, de tulburări profunde… Și de aceea știm că este datoria noastră istorică să conducem această coaliție spre succes.”

În timp ce Merz depune eforturi în acest sens, un lucru a devenit clar: Administrația Trump va acționa împotriva lui, conchide POLITICO.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/cum-l-a-subminat-trump-pe-merz-inca-dinainte-ca-acesta-sa-ajunga-cancelar-al-germaniei-3229615

Ultimă oră

Același autor