Din articol
Un raport apărut recent, potrivit căruia Rusia a cerut permisiunea Indoneziei de a înființa o bază aeriană permanentă pentru avioanele militare rusești pe teritoriul acestei țări, a stârnit furia Australiei. Rusia este unul dintre principalii furnizori de armament pentru Asia de Sud-Est, iar politicile haotice ale lui Trump îi oferă lui Putin și mai multe oportunități de a-și extinde influența în regiune, potrivit unei analize
Experții în politică externă și apărare nu cred că sunt șanse prea mari ca Jakarta să accepte vreodată ca Rusia să aibă o bază aeriană permanentă în Indonezia. Moscova a încercat să obțină permisiunea de a folosi baza aeriană de pe insula Biak din provincia indoneziană Papua de aproape jumătate de secol – și nu a primit niciodată undă verde.
Nicio forță străină nu are o bază militară în Indonezia și nici acces permanent la vreuna dintre bazele militare folosite de armata indoneziană. Constituția țării prevede ca politica externă a Indoneziei să rămână mereu „liberă și independentă”, o doctrină care se bazează pe principiul nealinierii.
Probabilitatea ca Indonezia să accepte cerința Rusiei „este mică sau aproape nulă”, a spus Rahman Yaacob, expert în apărare al Institutului Lowy din Australia. „Este împotriva principiului de a nu pune baze militare la dispoziția niciunei puteri străine”, a spus și Gatra Priyandita de la Institutul Australian de Politică Strategică (ASPI).
Posibilitatea de a avea acces la o bază militară din Indonezia este, însă, una foarte atractivă, în special pentru Rusia. Regiunea Papua este un punct de intrare în Pacific, iar baza aeriană Biak este la doar 1.300 de kilometri de Darwin, orașul din nordul Australiei unde Statele Unite au o bază militară.
Rusia vrea să participe la construcția unui nou centru pentru lansarea de sateliți în Indonezia
Chiar dacă în privința accesului militar nu s-au înțeles niciodată, cele două țări au relații economice foarte bune. Președintele indonezian Prabowo Subianto l-a primit pe prim viceprim-ministrul rus Denis Manturov la Jakarta pentru a negocia acorduri de liber-schimb și pentru a marca 75 de ani de relații diplomatice între cele două națiuni.
Vladimir Putin are ambiția de a transforma Rusia într-o „putere euro-pacifică”, potrivit profesorului invitat al Universității Naționale Australiene, Matthew Sussex.
„Din perspectiva Rusiei, ei ar avea un punct strategic în Asia de Sud-Est, ceea ce i-ar permite să conducă operațiuni de strângere de informații, în special împotriva Statelor Unite, în ceea ce privește Guam.”
Baza aeriană din Biak este aproape și de Filipine, un aliat apropiat al SUA din regiune.
Indonezia plănuiește să construiască un centru pentru lansarea sateliților la Biak, iar Moscova negociază cu Jakarta în încercarea de a se implica în acest proiect.
„Dar negocierile sunt lente. Înțeleg că Indonezia încearcă să spună nu, dar acesta este modul lor de a spune nu, să prelungească la nesfârșit negocierile”, a explicat Yaacob.
Relații tot mai apropiate între Rusia și Indonezia
Pe măsură ce administrația lui Donald Trump pune tot mai mult sub semnul întrebării vechea ordine mondială, este momentul perfect pentru Rusia să își dezvolte relațiile cu partenerii din Indonezia și cu Asia de Sud-Est per ansamblu.
Indonezia și Rusia au organizat primele lor exerciții navale comune anul trecut, în timp ce președintele indonezian Prabowo Subianto a vizitat Moscova în luna octombrie. Anul acesta, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Serghei Șoigu, a vizitat Jakarta pentru a discuta consolidarea relației de securitate.
Mai mult, Indonezia s-a alăturat de curând grupului Brics, în care Rusia este un membru fondator. Comerțul între cele două țări a crescut cu 80% în ultimii cinci ani, potrivit rapoartelor guvernului rus, ajungând la 4,3 miliarde de dolari în 2024.
Indonezia nu este singura țară din regiune unde Rusia caută să se implice tot mai mult. Între 2004 și 2023, Rusia a fost cel mai mare furnizor de armament pentru Asia de Sud Est, deținând o cotă de 25% într-o piață de 42 de miliarde de dolari.
Rusia „va căuta să vândă arme în toată lumea”
Dacă războiul din Ucraina se va încheia în viitorul apropiat, Rusia va avea nevoie de noi piețe pentru economia sa de război.
Pentru Rusia, nu va fi ușor ca fabricile care produc acum armament să treacă la mașini de spălat, a explicat Sussex. „Așa că vor căuta să vândă arme în toată lumea”, iar potențialii cumpărători dintr-o regiune în care tensiunile sunt tot mai aprinse, precum Asia de Sud-Est, ar putea fi clienții ideali.
Liderul juntei din Myanmar a călătorit la Moscova anul acesta ca să ofere în cadou șase elefanți, după ce Rusia a livrat șase avioane de vânătoare forțelor aeriene din această țară care se confruntă în continuare cu un război civil devastator.
Cele două țări au semnat și un acord pentru dezvoltarea de centrale nucleare de mici dimensiuni în Myanmar – o strategie pe care Rusia a folosit-o și în alte părți ale lumii ca să își extindă sfera de influență.
Chiar dacă încercarea Rusiei de a avea acces la baza aeriană din Biak va eșua, aliații din regiune ai Statelor Unite se vor simți în continuare amenințați de această posibilitate.
„Putin este văzut de multe ori ca un maestru strateg”, când el de fapt se pricepe cel mai bine la tactici, la a profita de ocaziile care se ivesc, făcând orice victorie să pară că este rezultatul unei strategii de lungă durată, potrivit lui Sussex.
Editor :