13.9 C
Satu Mare
17 aprilie, 2025

Curtea Supremă a SUA îi permite lui Trump să continue expulzarea migranților

Curtea Supremă a SUA a suspendat luni din motive tehnice interdicţia expulzării de migranţi în temeiul unei legi speciale utilizate în timp de război şi care a fost adoptată în 1798, relatează AFP, Reuters şi dpa, preluate de Agerpres. Preşedintele Donald Trump a salutat decizia, calificată drept o „zi mare pentru justiţie”, chiar dacă bătălia juridică nu s-a încheiat.

Preşedintele SUA a folosit această lege la mijlocul lunii martie pentru a expulza în El Salvador peste 200 de persoane care au fost prezentate ca presupuşi membri ai unei bande venezuelene. Ulterior, un judecător federal a blocat orice expulzare de migranţi timp de 14 zile în baza respectivei legi, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la repercusiunile „incredibil de problematice” ale recurgerii la aşa-zisa „Alien Enemies Act” (legea inamicilor străini).

Donald Trump a cerut apoi demiterea judecătorului James Boasberg, un magistrat federal din Washington, determinând intervenţia Curţii Supreme.

Preşedintele republican a salutat luni decizia acestui for, care are majoritate conservatoare.

„Curtea Supremă a menţinut domnia legii în ţara noastră, permiţându-i unui preşedinte, oricare ar fi acesta, să ne securizeze graniţele şi să protejeze familiile noastre şi ţara noastră. O zi mare pentru justiție în America”, a transmis Trump pe reţeaua sa de socializare Truth Social.

Curtea Supremă a ridicat restricţiile temporare impuse de judecătorul Boasberg, dar în principal din motive tehnice, legate de locul unde s-a desfăşurat şedinţa în care acesta şi-a pronunţat decizia: migranţii care intentaseră acţiunea pentru a împiedica expulzarea lor se află în Texas, în timp ce şedinţa a avut loc la Washington.

Cu alte cuvinte, cea mai înaltă instanţă a SUA a lăsat uşa deschisă unor posibile contestări în instanţă ale legalităţii recurgerii la Alien Enemies Act.

Curtea Supremă a subliniat însă că străinii care se confruntă cu deportarea în temeiul acestei legi – care a fost folosită doar în timpul războiului anglo-american din 1812, al primului război mondial şi al celui de-al doilea război mondial – trebuie să poată beneficia de o formă de proces echitabil.

„Persoanele reţinute în temeiul Alien Enemies Act trebuie să fie notificate şi pot contesta expulzarea lor”, se arată în hotărârea Curţii Supreme, care a mai adăugat că „singura problemă este ce instanţă ar trebui să decidă”.

Lee Gelernt, avocat în cadrul influentei organizaţii pentru drepturile civile ACLU, a salutat într-un comunicat menţionarea necesităţii unui proces echitabil drept o „victorie semnificativă”.

Preşedintele John Roberts şi alţi patru judecători conservatori au votat în favoarea anulării deciziei de interzicere temporară a evacuărilor. Alţi judecători au exprimat opinii contrare. „Preşedintele Statelor Unite a invocat o lege destinată vremurilor de război şi veche de mai multe secole pentru a trimite oameni într-o închisoare de brutalitate notorie şi administrată de o ţară străină”, a notat judecătoarea Ketanji Brown Jackson.

Judecătoarea Sonia Sotomayor şi-a exprimat la rândul ei îngrijorarea cu privire la „o ameninţare excepţională la adresa statului de drept”.

La mijlocul lunii februarie, preşedintele Donald Trump a desemnat opt carteluri latino-americane drept organizaţii „teroriste”, calificativ care extinde sfera măsurilor aflate la dispoziţia autorităţilor americane care luptă împotriva crimei organizate. Trump a făcut o prioritate din lupta împotriva imigraţiei ilegale, vorbind de o „invadare” a Statelor Unite de către „criminali veniţi din străinătate”.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/curtea-suprema-a-sua-ii-permite-lui-trump-sa-continue-expulzarea-migrantilor-3189673

Ultimă oră

Același autor