Uniunea Europeană ar dori ca India să elimine tarifele la autoturismele importate, iar Guvernul condus de premierul Narendra Modi este dispus la concesii pentru a finaliza discuţiile cu privire la un acord comercial, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Eliminarea tarifelor ar fi o victorie pentru constructorii europeni de automobile, precum Volkswagen, Mercedes-Benz şi BMW, care vor beneficia de un acces mai mare în India. În plus, ar putea fi o victorie şi pentru producătorul de automobile electrice Tesla, care în acest an a început să vândă în India automobile produse la uzina sa din apropiere de Berlin.
India este deschisă la ideea de a reduce tarifele de la peste 100%, până la 10%, au declarat două surse din industria auto şi un oficial guvernamental. Aceasta în pofida faptului că industria auto locală face lobby pentru ca India să păstreze tarife de cel puţin 30% şi, de asemenea, să nu modifice tarifele la importurile de automobile electrice timp de patru ani, în ideea de a-i proteja pe producătorii locali.
Solicitările UE au venit la câteva săptămâni după ce Administraţia Donald Trump a cerut şi ea o eliminare similară a tarifelor la importurile de autoturisme americane, inclusiv la automobile electrice, în cadrul discuţiilor comerciale bilaterale cu India, ceea ce pune presiune asupra constructorilor locali.
„UE a revenit şi a cerut un acord mai bun iar India vrea să facă o ofertă mai bună”, a precizat o sursă din industria auto, potrivit Agerpres.
Ministerul Comerţului din India a transmis cererile UE şi poziţia Indiei către oficialii din cadrul Ministerului Industriei Grele şi reprezentanţilor din industria auto, la o reuniune care a avut loc săptămâna trecută, au dezvăluit sursele.
Comisia Europeană a refuzat să facă comentarii dar a transmis o concluzie de la ultima rundă de discuţii cu India, care a avut loc în luna martie. „Pentru multe domenii cheie, UE şi India au avut abordări şi obiective diferite…Asta se traduce, în unele cazuri, în ambiţii diferite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Olof Gill.
Cu patru milioane de unităţi vândute anual, piaţa auto din India este una dintre cele mai protejate din lume şi constructorii locali susţin că o reducere drastică a tarifelor la import ar afecta investiţiile în capacităţile locale de producţie pentru că importurile ar deveni mai ieftine. Companii precum Tata Motors şi Mahindra & Mahindra au făcut lobby în special împotriva reducerii tarifelor la importurile de automobile electrice, susţinând că asta ar afecta un sector în care ele au investit puternic şi în care intenţionează să continue să investească.
La fel ca şi propunerea către SUA, industria auto din India a propus o reducere imediată a tarifelor la un număr limitat de automobile cu motoare pe benzină, până la 70%, de la peste 100%, şi ulterior reduceri în mai multe faze până la 30%. În schimb, în cazul automobilelor electrice, constructorii auto din India vor să nu fie reduse tarifele până în 2029, urmate de o reducere treptată până la 30%.
Chiar dacă nu este clar dacă India a transmis deja către UE propunerea sa de reducere a tarifelor până la 10%, analiştii se aşteaptă ca ambele părţi să fie mai flexibile în negocierile lor dată fiind ameninţarea unui război comercial global şi riscul de recesiune provocat de majorările semnificative de tarife anunţate de Donald Trump.
India şi UE negociază de mai mulţi ani un acord comercial şi în luna februarie au căzut de acord să ajungă la un acord până la finele acestui an, în încercarea de a atenua impactul tarifelor.
Editor :