10 C
Satu Mare
18 octombrie, 2024

Francezii renunță la Mirage, dar păstrează avioanele Rafale. De ce Franța nu trimite aparatele de generația a cincea în Ucraina

Din articol

Franța a promis ajutor militar substanțial Ucrainei, iar până acum donațiile au fost consecvente. Totuși, nimeni nu dă din mână cele mai bune cărți este concluzia mai multor publicații militare.

Conform informațiilor

, mai mulți diplomații francezi au propus trimiterea de avioane de luptă Rafale în Ucraina, dar ministrul francez al apărării Lecornu s-a opus planului.

Ce probleme și nuanțe însoțesc o anumită poveste despre asistența militară pentru Ucraina

Atunci când conducerea militară și politică a Franței analiza opțiunile de a se alătura „coaliției aviatice” pentru a sprijini Ucraina, diplomații francezi s-au oferit să furnizeze avioane Rafale armatei ucrainene. Cu toate acestea, această decizie a fost blocată de ministrul forțelor armate ale Franței, Sébastien Lecornu. Acest lucru a fost raportat de portalul francez

cu referire la un articol din Le Monde.

Esența argumentelor lui Sébastien Lecornu împotriva transferului de avioane de luptă Rafale către Forțele Armate ale Ucrainei este simplă: ar putea „submina capacitățile de luptă ale propriilor forțe armate ale Franței”.

Mai exact, în 2021, Forțele Aeriene Franceze aveau la dispoziție 102 aeronave Rafale, în timp ce această cifră a scăzut la 97 de unități la începutul anului 2024. În special, această scădere s-a datorat necesității de a îndeplini contractele cu Grecia și Croația, care prevedeau furnizarea de aeronave Rafale. În consecință, din cauza reducerii flotei Rafale, „volumul de lucru” per aeronavă a crescut de la 147 la 164 de ore de zbor pe an.

În același timp, se raportează că, dacă Franța ar decide să transfere Rafale Ucrainei, aceasta nu ar primi un înlocuitor din partea unor țări „terțe”, așa cum au făcut statele europene cu F-16 în serviciu. Acestea și-au predat avioanele de luptă Ucrainei și trec în schimb la F-35.

În același timp, potrivit Opex360, argumentele în favoarea propunerii diplomaților francezi de a transfera Rafale Ucrainei au fost următoarele: înainte de invazia la scară largă a Rusiei, Ucraina își făcea oricum planuri pentru a achiziționa avioane moderne de fabricație occidentală, pentru a renunța definitiv la avioanele de fabricație sovietică până în anii 2030.

Se pare că problema unui posibil acord privind furnizarea de avioane Rafale Ucrainei ar fi fost discutată încă din 2021 și ar fi putut fi inclusă în programul vizitei președintelui Franței, Emmanuel Macron, în Ucraina.

Citește și

Mirage –da, Rafale – nu. Care este diferența între cele două avioane

Guvernul francez a agreat de mai multă vreme cedarea unor avioane Mirage către Ucraina, iar în acest moment are loc instruirea personalului militar de la Kiev. Dacă totul merge conform planificării, probabil prin martie vom vedea primii piloți ucraineni la manșa unor avioane Mirage, zburând deasupra Ucrainei.

Totuși, între Mirage și Rafale, ca tipuri de avioane, sunt diferențe semnificative.

În timp ce Mirage 2000 a stabilit o moștenire remarcabilă ca un avion de luptă multirol versatil și fiabil, Rafale marchează un progres tehnologic semnificativ în aviația militară franceză. Ca avion de vânătoare de a cincea generație (așadar un omolog pentru F-35), Rafale depășește Mirage în ceea ce privește capacitățile stealth, avionica și performanța general.

Un avionRafale este de trei ori mai scump decât un Mirage, este mai mare și are o autonomie de zbor cel puțin dublă. Mirage este deja o legend, Rafale râvnește la acest statut.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/francezii-renunta-la-mirage-dar-pastreaza-avioanele-rafale-de-ce-franta-nu-trimite-aparatele-de-generatia-a-cincea-in-ucraina-2973221

Ultimă oră

Același autor