22 C
Satu Mare
16 mai, 2024

FT: Băncile occidentale au plătit taxe de 4 ori mai mari la bugetul Rusiei decât înainte de invazia Ucrainei

Cele mai mari bănci occidentale care continuă să opereze în Rusia au plătit 800 de milioane de euro sub formă de taxe la bugetul țării în 2023, adică de patru ori mai mult decât înainte de invazia totală a Moscovei în Ucraina, potrivit

(FT), preluat de

Imediat după invazia la scară largă a Ucrainei lansată de Rusia în 2022, băncile rusești – tot mai izolate de economia globală și încărcate de sancțiuni occidentale dure – au înregistrat o scădere a profiturilor cu 90% față de 2021.

În ciuda acestui fapt, industria bancară rusă este din nou înfloritoare. Sberbank, deținută de statul rus, a raportat un profit anual record de 16,3 miliarde de dolari în 2023, o creștere de peste cinci ori mai mare decât în 2022.

Șapte bănci europene cu cele mai mari active din Rusia – Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo și OTP – au raportat profituri combinate de peste 3 miliarde de euro în 2023. Acestea sunt de trei ori mai mari decât în 2021.

Saltul de profitabilitate a făcut ca băncile europene să plătească aproximativ 800 de milioane de euro în taxe, față de 200 de milioane de euro în 2021, potrivit analizei FT. Acest lucru s-a adăugat la profiturile creditorilor americani, precum Citigroup și JPMorgan.

Impozitele plătite de bănci sunt echivalente cu aproximativ 0,4% din toate veniturile bugetare rusești non-energetice preconizate pentru 2024, potrivit FT.

„(Acesta este) un exemplu al modului în care companiile străine rămase în țară ajută Kremlinul să mențină stabilitatea financiară în pofida sancțiunilor occidentale”, a scris publicația financiară.

Creșterea profiturilor băncilor europene se explică în parte prin fondurile pe care acestea nu le pot retrage din Rusia din cauza restricțiilor impuse de Moscova după invazia la scară largă a Ucrainei, potrivit FT.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/externe/rusia/ft-bancile-occidentale-au-platit-taxe-de-4-ori-mai-mari-la-bugetul-rusiei-decat-inainte-de-invazia-ucrainei-2777303

Ultimă oră

Același autor