20 C
Satu Mare
8 septembrie, 2024

Galerie Foto

Klaus și Carmen Iohannis, primiți de Macron la Luvru, înainte de începerea JO Paris 2024. Biden, Xi Jinping și Zelenski au lipsit

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, vineri seară, împreună cu soţia sa, Carmen, la recepţia pentru şefii de stat şi de guvern găzduită de preşedintele Emmanuel Macron.

„La recepţia pentru şefii de stat şi de guvern găzduită de Preşedintele Emmanuel Macron cu prilejul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, vineri seară, pe X.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, despre care organizatorii au promis că va fi „cel mai mare spectacol al secolului XXI”, a început, vineri, la Paris. Pe lângă miile de sportivi partticipanţi, Sena şi monumentele sale emblematice sunt în centrul ceremoniei evenimentului.

Cu mare fast pentru a marca începerea Jocurilor Olimpice la Paris, președintele francez Emmanuel Macron a găzduit joi un dineu pentru șefii de stat, oficialii guvernamentali și demnitarii care participă la Jocuri.

Dineul a avut loc la Luvru și la piramida de sticlă a muzeului, o inițiativă care a început la Moscova în 2014, sub conducerea actualului președinte al CIO, Thomas Bach.

Au existat multe absențe notabile, precum și prezențe semnificative.

Președintele american Joe Biden nu a participat, dar a fost reprezentat de soția sa, Jill Biden. Președintele rus Vladimir Putin nu a fost invitat, iar președintele chinez Xi Jinping, deși invitat, nu a participat și l-a trimis în locul său pe vicepreședintele său, Han Zheng. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu nu a participat, dar Israelul a fost reprezentat de președintele Herzog. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost, de asemenea, absent.

Printre cei prezenți s-a numărat și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Jocurile Olimpice de la Paris ar fi trebuit să fie o încununare, un moment triumfal pentru președintele francez Emmanuel Macron, o celebrare a măreției Franței care începe cu o ceremonie de deschidere atât de îndrăzneață, încât nu s-a mai văzut nimic asemănător de pe vremea lui Ludovic al XV-lea. Dar chiar dacă parada de pe Sena și restul Jocurilor se desfășoară fără probleme, Macron nu va fi încoronat, notează

În acest moment, el speră doar la un răgaz de la politica internă.

„Avem nevoie de o pauză, avem nevoie de timp pentru a ne calma, pentru a opri atacurile politice multiple și diverse”, a declarat un aliat al lui Macron, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis.

Se poate spune că soarta politică a lui Macron nu a arătat niciodată mai sumbră. Președintele francez și-a surprins propria tabără atunci când a cerut alegeri anticipate după ce a fost învins brutal de extrema dreaptă, care a făcut campanie pe o platformă anti-Macron, în alegerile europene din iunie. În urma acesteia, coaliția președintelui francez a suferit o a doua înfrângere în timpul alegerilor parlamentare și a pierdut zeci de locuri. Tensiunile au atins cote maxime în ultimele săptămâni, niciun partid sau coaliție nereușind să obțină o majoritate în parlament și să formeze un guvern.

Săptămâna aceasta, președintele francez a făcut apel la „un armistițiu politic”, o pauză de la turbulențele politice pe care el însuși le-a declanșat.

Editor :

Sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/klaus-si-carmen-iohannis-primiti-de-macron-la-luvru-inainte-de-inceperea-jo-paris-2024-biden-xi-jinping-si-zelenski-au-lipsit-2874383

Ultimă oră

Același autor