Zeci de mii de oameni au protestat în Spania împotriva crizei locuințelor: „Să punem capăt speculei imobiliare”
Zeci de mii de persoane au ieșit sâmbătă în stradă în mai multe orașe din Spania împotriva crizei locuințelor, cerând acces la chirii accesibile și denunțând specula imobiliară, relatează
. Protestatarii acuză faptul că investitorii cumpără locuințe doar pentru profit, ceea ce duce la scumpirea chiriilor și la imposibilitatea de a mai locui în marile orașe. În Madrid, organizatorii susțin că la manifestație au participat până la 150.000 de oameni, iar acțiuni similare au avut loc în aproximativ 40 de orașe din țară.
Manifestanții, din Málaga, pe Costa del Sol, până la Vigo, în nord-vestul atlantic, au scandat: „Să punem capăt speculei imobiliare” și „Proprietarii sunt vinovați, guvernul e responsabil”.
Valeria Racu, purtătoare de cuvânt a sindicatului chiriașilor din Madrid, a cerut organizarea de greve ale chiriei, precum cele desfășurate recent în unele orașe de coastă din Catalonia.
„Acesta este începutul sfârșitului pentru afacerea cu locuințele”, a spus Racu, adăugând: „Începutul unei societăți mai bune, fără proprietari și fără acest sistem parazitar care ne devorează salariile și resursele.”
Sindicatul chiriașilor afirmă că 1,4 milioane de gospodării din Spania cheltuiesc mai mult de 30% din venitul lor pentru locuință, cu 200.000 mai multe decât în urmă cu 10 ani.
Locuințele au devenit principala problemă socială în Spania, pe fondul unei combinații între speculațiile imobiliare și creșterea numărului de apartamente destinate turiștilor, ceea ce a dus la scumpirea chiriei până la niveluri inaccesibile pentru majoritatea oamenilor.
Potrivit datelor oficiale, în Madrid există cel puțin 15.000 de apartamente turistice ilegale. În Barcelona, primăria a anunțat că nu va reînnoi cele 10.000 de licențe existente pentru apartamentele turistice după ce acestea vor expira în 2028.
Ceea ce inițial era o problemă limitată la zonele turistice, precum Insulele Baleare, Insulele Canare și Barcelona, a devenit o criză generalizată, cu proteste în orașe precum Sevilla, Valencia, Santiago de Compostela, Burgos și San Sebastián.
Protestatarii au ieșit în număr mare pe străzi, purtând pancarte, bannere și strigând lozinci împotriva crizei locuințelor.
În Insulele Baleare, chiria medie pentru un apartament mic a crescut cu 40% în cinci ani, ajungând la aproximativ 1.400 de euro pe lună – mai mult decât salariul mediu lunar al angajaților din turism, principalul sector al regiunii.
Tinerii sunt cei mai afectați, deoarece prețurile locuințelor au crescut, în timp ce salariile au rămas stagnante. Un studiu publicat de consiliul tineretului din Spania arată că, în 2023, 85% dintre tinerii sub 30 de ani locuiau încă cu părinții, din cauza lipsei locuințelor accesibile.
La Barcelona, unde mii de oameni s-au adunat în Plaça d’Espanya, protestatarii au cerut reducerea chiriilor cu 50%, contracte de închiriere pe termen nelimitat și stoparea speculei imobiliare.
Potrivit Agenției pentru Locuințe din Catalonia, în ultimii 10 ani chiriile din Barcelona au crescut cu 70%, în timp ce salariile au crescut cu doar 17,5% în aceeași perioadă.
„Piața locuințelor este manipulată în favoarea celor care au active, iar stimulentele fiscale îi încurajează să cumpere din ce în ce mai multe proprietăți”, a declarat Jaime Palomera, cercetător la Institutul Urban din Barcelona și autorul cărții El Secuestro de la Vivienda („Răpirea locuințelor”).
„Cei bogați au devenit și mai bogați după criza financiară din 2008 și pandemia de COVID-19, iar această avere a fost folosită pentru a cumpăra tot mai multe proprietăți, ceea ce a dus la creșterea constantă a prețurilor și la accentuarea inegalităților sociale.
„De fapt, proprietățile aduc randamente mai mari decât alte investiții. Avem un model economic care încurajează investiția în active care nu creează valoare, dar folosesc chiria ca mijloc de a extrage bani din clasa de mijloc.”
Soluția, spune Palomera, este impozitarea celor care dețin mai multe locuințe.
El oferă exemplul Singapore-ului, unde statul sprijină financiar cumpărătorii la prima locuință, dar aplică un sistem fiscal progresiv pentru a doua și următoarele proprietăți.
Editor :