Autorităţile germane investighează o posibilă implicare a unei ţări străine care s-ar afla în spatele mai multor atacuri, inclusiv unele mortale, care au avut loc anul trecut înainte de alegeri, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne, relatează AFP, scrie Agerpres.
Cu o zi înainte, televiziunea publică ZDF a menţionat posibila implicare a Rusiei, în special în atacul cu cuţitul de la Mannheim din mai 2024, cu puţin timp înainte de alegerile europene.
Sunt în derulare „verificări”, iar indiciile sunt „luate foarte în serios”, a declarat purtătorul de cuvânt în cadrul unei conferinţe de presă, fără a oferi alte detalii despre conţinutul investigaţiilor.
ZDF a raportat căutări suspecte efectuate pe internet din Rusia, înainte de acest atac atribuit unui afgan de 26 de ani, suspectat de simpatii jihadiste.
Atacatorul a înjunghiat participanţi la o manifestanţie a unei mişcări anti-islam, provocând moartea unei persoane – un ofiţer de poliţie care intervenise – şi rănirea altor cinci.
Investigaţiile vizează şi un incendiu produs la un centru logistic al DHL de pe aeroportul Leipzig în iulie, cu câteva săptămâni înainte de alegerile locale din această regiune.
Autorităţile „verifică cu mare atenţie” dacă diferitele atacuri au fost comandate sau finanţate, a spus purtătorul de cuvânt.
Potrivit informaţiilor disponibile în prezent, „nu există însă indicii clare”, a adăugat el.
Potrivit surselor de securitate citate de grupul media Funke, este „imposibil, din cauza algoritmilor, să se stabilească cu certitudine când au fost efectuate căutările privind atacul de la Mannheim”.
Înmulţirea atacurilor în perioada premergătoare alegerilor, în special a alegerilor legislative din 23 februarie, a fost totuşi „foarte izbitoare”, a declarat deputatul social-democrat Dirk Wiese pentru Funke.
Mai multe atacuri, în special cele soldate cu morţi, cel mai adesea comise de străini, au şocat opinia publică şi au propulsat în prim-planul campaniei electorale chestiunile legate de imigraţie şi lipsa de securitate.
Scrutinul a fost câştigat de conservatorii CDU/CSU, fiind marcat şi de scorul istoric mare al partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).
Editor :