Din articol
Cantitatea de cocaină confiscată în portul din Hamburg, cel mai mare din Germania și al treilea din Uniunea Europeană, a crescut cu 750% în perioada 2018-2023. Astfel, Germania a devenit un nou centru european major în comerțul global cu droguri aflat în continuă expansiune și „un paradis” al rețelelor de crimă organizată, potrivit
Nave de transport uriașe încărcate cu sute de mii de tone așteaptă în portul din Hamburg pe râul Elba. Macaralele descarcă lent containerele de metal pline de materii prime, alimente, electronice și, uneori, cocaină.
Influxul de droguri nu alimentează doar dependența consumatorilor ci și corupția, într-o țară considerată a fi una dintre cele mai puțin corupte din lume.
Portul din Hamburg a fost infiltrat de traficanți de droguri, polițiștii au primit mită ca să le ofere infractorilor informații critice din anchetele în desfășurare și, mai nou, un procuror a fost acuzat că a colaborat cu o rețea de traficanți de cocaină, potrivit lui Daniel Brombacher din organizația Inițiativa Globală Împotriva Crimei Organizate Transnaționale (GI-TOC).
În 2021, poliția din Hamburg a anunțat cea mai mare cantitate de cocaină confiscată vreodată în Europa: 16 tone de droguri ascunse în 1.700 de cutii de chit pentru pereți transportate din Paraguay.
Principalul procuror în acest caz a ajuns la tribunal săptămâna trecută, fiind acuzat că a primit bani de la aceiași traficanți de droguri pe care ar fi trebuit să îi ancheteze.
Rețelele de traficanți își extind tentaculele în țări precum Olanda, Belgia, Suedia și Germania
Bărbatul numit Yashar G. este acuzat că a scurs informații ce țin de investigația în curs de desfășurare către membrii bandei de traficanți și i-a avertizat pe suspecți că urmează să fie arestați. În schimb, a primit 5.000 de euro pe lună.
Yashar a fost arestat în octombrie de polițiștii care monitorizau comunicațiile criptate ale infractorilor. Până să acționeze poliția, membrii rețelei de traficanți de droguri au fugit la Dubai. Yashar este acuzat că ar fi colaborat și cu alte bande de traficanți.
Producția de cocaină în Columbia și consumul în Europa occidentală au atins niveluri record, la fel ca și profiturile obținute de rețelele de crimă organizată din Europa care distribuie drogurile ce au ajuns mai valoroase decât platina.
Un kilogram de cocaină costă acum 2.000 de dolari în Columbia, însă odată ce ajunge în Europa, valoarea produsului ajunge în medie până la 40.000 de dolari.
Profiturile obținute din traficul de droguri nu sunt folosite doar pe mașini și vile de lux, ci și pentru a facilita următoarele transporturi de droguri, în timp ce rețelele de traficanți își extind tentaculele în tot mai multe țări precum Olanda, Belgia, Suedia sau Germania.
Hamburg a devenit o țintă principală pentru traficanții de droguri. Profituri tot mai mari din vânzarea cocainei
Hamburg a devenit o țintă principală pentru bandele de traficanți, potrivit Europol. Printre cei care colaborează cu traficanții sau fac parte din rețelele lor se numără și muncitori din port, paznici și șoferi de camioane care transportă pe ascuns droguri.
Doi muncitori portuari din Hamburg au fost trimiși la închisoare în aprilie după ce s-a descoperit că i-au ajutat pe traficanți să transporte 480 de kilograme de cocaină din Ecuador și să îl atace fizic pe unul dintre colegii lor care a amenințat că va alerta autoritățile.
Într-un alt incident, poliția din Belgia a informat autoritățile portuare din Hamburg că o bandă de traficanți de droguri din Franța care sunt înarmați pune la cale un raid asupra portului pentru a recupera cocaina confiscată.
Profiturile obținute din traficul cu cocaină sunt tot mai vizibile pe străzile din Hamburg. „În fiecare weekend vezi tot mai mulți bărbați tineri în Ferrari, Lamborghini și SUV-uri de 150.000 de euro”, a povestit Karl, un fost paznic care a lucrat în zona cluburilor de noapte din Hamburg.
„Aceștia nu sunt bani câștigați din prostituție, din escrocherii sau canabis. Sunt bani din vânzarea cocainei”, a mai spus Karl.
Noua goană după cocaină din Germania „este furtuna perfectă”
Chiar și unii dintre oamenii care ar trebui să lupte contra bandelor de infractori sunt ademeniți de banii oferiți de traficanți. Un polițist din Baden-Württemberg a fost arestat luna trecută pentru că ar fi lucrat pentru gruparea mafiotă ‘Ndragheta din Italia, iar un ofițer cu grad înalt din Hanovra a fost arestat în ianuarie după ce ar fi luat mită de la membrii unei rețele de traficanți de droguri.
Alți polițiști au fost arestați în cazuri similare în Frankfurt și Bonn. „Goana după cocaină pe care am văzut-o în Germania și UE în ultimul deceniu a dus la un influx de bani fără precedent pentru grupările de crimă organizată”, a spus Brombacher.
Bandele de traficanți nu au mai avut niciodată atât de mulți bani la dispoziție și nici motivația atât de puternică de a oferi mită ca să se asigure că afacerea poate continua, a mai explicat Brombacher.
„Este furtuna perfectă: o combinație de politici fragmentate, neglijență politică, legislație slabă – mai ales în privința combaterii spălării banilor – și protecția excesivă a datelor personale au făcut ca Germania să fie un paradis pentru operațiunile infracționale”, a spus Zora Hauser, o expertă în criminologie de la Universitatea din Cambridge.
În ciuda eforturilor depuse de autoritățile din Europa, drogurile se găsesc în continuare din belșug. Spre deosebire de multe alte produse, cocaina costă cam la fel de mult cât costa și acum 10 ani.
Când Olanda a cheltuit 524 de milioane de euro pentru a spori măsurile de siguranță din porturi ca răspuns la un val de crime asociate cu traficul de cocaină, bandele de infractori s-au reorientat înspre porturi din Franța, Spania, Portugalia, țările nordice și cele baltice.
Experții din domeniu, precum Robin Hofmann de la Universitatea Maastricht, avertizează că nu este suficient ca autoritățile să îi vâneze doar pe membrii rețelelor de traficanți. Căutările trebuie să îi includă pe „facilitatorii, avocații, politicienii locali și consilierii financiari care susțin crima organizată și profită de pe urma ei”.
Editor :